Vlaams Aflossingskampioenschap
In 2007 was de startlocatie ideaal, was de kijkpost ideaal en lag de laatste post ideaal gelegen boven op de zandberg. Wat goed is, verander je niet en dus waren die drie elementen hetzelfde gehouden. Toch waren er veranderingen: de schaal van 1:5000 liet ook de iets oudere lopers toe om het reliëf duidelijk te lezen. Zoiets is ook praktisch om de fouten achteraf tot in de puntjes te analyseren. Het nadeel is dat we de kaart (van Desmond) in twee moesten opsplitsen om op de site te zetten (één en twee). Onze verontschuldigingen daarvoor.
Het improvisatietalent van de lopers werd ook op proef gesteld door de pas aangelegde betonweg. Het gebruik van ijzeren pinnetjes onder de schoenen was verboden uit schrik voor het beschadigen van de betonweg. Gewone loopschoenen waren de beste oplossing. Wij probeerden een paar oriëntatieschoenen uit de oude doos; dat was geen goed idee zonder ze eerst deftig ingelopen te hebben (nu zijn de sprongetjes die door de blaren veroorzaakt worden nog niet de slechtse manier om in het zand vooruit te komen).
Bij een aflossing komt er meer kijken dan snel lopen. Tactiek is minstens zo belangrijk. In welke positie loopt bijvoorbeeld de snelste loper? Een goede indeling van de wedstrijd is ook belangrijk. Vandaag zagen we in de massastart een voorbeeld van "zo moet het niet". Dries van der Kleij volgde zijn ploegmaat Toon Melis, die niet meer in Diest rondliep (zijn mopje, voor alle duidelijkheid) zo ver als het oog reikte. Voor de startbalise had Toon zijn kaart niet bekeken, maar hij kwam er wel als eerste aan en liep naar eigen zeggen nog de eerste twee posten aan de leiding. Wat toch een prestatie op zich is, want in de meute liepen een Pieter Hendrickx, een Yannick Michiels, een Gunther Deferme en andere Wouter Leeuwsen rond. Al was die laatste uitdrukking vandaag misschien niet zo toepasselijk, want als Wouter was er maar één. Aan de kijkpost had hij al een voorsprong om u tegen te zeggen. Waar hij in het begin van de wedstrijd nog samen hing met Yannick en Pieter, gingen die het decor in en kwamen aan de kijkpost op plaatsen drie en vier door, na Gunther Deferme. In de laatse lus gingen ze Gunther nog voorbij en zo was het dus KOL die met twee ploegen aan de leiding hingen. De eerst binnengekomen Omegaploeg was namelijk een familieploeg.
In de tweede lus kwam de prestatie van Dieter Marinus, haalde vanaf de 9e plaats alles en iedereen in en liet zo junior- en ex-catchingfeatureskampioen Jeremy Genar in een zetel vertrekken en zo heeft hij dat graag. Eerste achtervolgers KOL lieten na twee lopers Guy Tirez los, normaal een goede zet, maar vandaag had hij zijn dagje niet en zo kwamen er nog ploegen uit de achtergrond terug. De hamokploeg liet veteraan van vele aflossingen Dirk Deijgers lopen en er kwam zowaar zelfs nog een Asubploeg met Christophe Bernard opduiken in de prijzenzone. Genar gaf de voorsprong niet meer uit handen en zo won Trol de (VVO aflossing|VK aflossing|... (wij weten het niet meer)) voor Asub, met hamok als derde. Asub verwachtte kennelijk niet dat ze op het podium mochten, net zomin als het aanwezige publiek en dus moet de podiumfoto het met maar twee ploegen stellen. Bij de familieploegen gingen de eerste twee plaatsen naar Omega met de familie Leeuws en de familie Verdeyen. De familie Linten ging met de prijs voor de derde plaats naar huis.