De laatste post

Orienteering-news website

zondag, mei 31, 2009

Vlaams Aflossingskampioenschap

De Weyervlakte in Hechtel was twee jaar terug nog het decor van het Belgisch kampioenschap aflossing, dat dit jaar overigens niet zo ver daarvandaan in Pijnven zal gelopen worden. De wedstrijd van vandaag was dus een ideale training in het kleine reliëf met die belangrijke wedstrijd in het vooruitzicht.

In 2007 was de startlocatie ideaal, was de kijkpost ideaal en lag de laatste post ideaal gelegen boven op de zandberg. Wat goed is, verander je niet en dus waren die drie elementen hetzelfde gehouden. Toch waren er veranderingen: de schaal van 1:5000 liet ook de iets oudere lopers toe om het reliëf duidelijk te lezen. Zoiets is ook praktisch om de fouten achteraf tot in de puntjes te analyseren. Het nadeel is dat we de kaart (van Desmond) in twee moesten opsplitsen om op de site te zetten (één en twee). Onze verontschuldigingen daarvoor.

Het improvisatietalent van de lopers werd ook op proef gesteld door de pas aangelegde betonweg. Het gebruik van ijzeren pinnetjes onder de schoenen was verboden uit schrik voor het beschadigen van de betonweg. Gewone loopschoenen waren de beste oplossing. Wij probeerden een paar oriëntatieschoenen uit de oude doos; dat was geen goed idee zonder ze eerst deftig ingelopen te hebben (nu zijn de sprongetjes die door de blaren veroorzaakt worden nog niet de slechtse manier om in het zand vooruit te komen).Bij een aflossing komt er meer kijken dan snel lopen. Tactiek is minstens zo belangrijk. In welke positie loopt bijvoorbeeld de snelste loper? Een goede indeling van de wedstrijd is ook belangrijk. Vandaag zagen we in de massastart een voorbeeld van "zo moet het niet". Dries van der Kleij volgde zijn ploegmaat Toon Melis, die niet meer in Diest rondliep (zijn mopje, voor alle duidelijkheid) zo ver als het oog reikte. Voor de startbalise had Toon zijn kaart niet bekeken, maar hij kwam er wel als eerste aan en liep naar eigen zeggen nog de eerste twee posten aan de leiding. Wat toch een prestatie op zich is, want in de meute liepen een Pieter Hendrickx, een Yannick Michiels, een Gunther Deferme en andere Wouter Leeuwsen rond. Al was die laatste uitdrukking vandaag misschien niet zo toepasselijk, want als Wouter was er maar één. Aan de kijkpost had hij al een voorsprong om u tegen te zeggen. Waar hij in het begin van de wedstrijd nog samen hing met Yannick en Pieter, gingen die het decor in en kwamen aan de kijkpost op plaatsen drie en vier door, na Gunther Deferme. In de laatse lus gingen ze Gunther nog voorbij en zo was het dus KOL die met twee ploegen aan de leiding hingen. De eerst binnengekomen Omegaploeg was namelijk een familieploeg.

In de tweede lus kwam de prestatie van Dieter Marinus, haalde vanaf de 9e plaats alles en iedereen in en liet zo junior- en ex-catchingfeatureskampioen Jeremy Genar in een zetel vertrekken en zo heeft hij dat graag. Eerste achtervolgers KOL lieten na twee lopers Guy Tirez los, normaal een goede zet, maar vandaag had hij zijn dagje niet en zo kwamen er nog ploegen uit de achtergrond terug. De hamokploeg liet veteraan van vele aflossingen Dirk Deijgers lopen en er kwam zowaar zelfs nog een Asubploeg met Christophe Bernard opduiken in de prijzenzone. Genar gaf de voorsprong niet meer uit handen en zo won Trol de (VVO aflossing|VK aflossing|... (wij weten het niet meer)) voor Asub, met hamok als derde. Asub verwachtte kennelijk niet dat ze op het podium mochten, net zomin als het aanwezige publiek en dus moet de podiumfoto het met maar twee ploegen stellen. Bij de familieploegen gingen de eerste twee plaatsen naar Omega met de familie Leeuws en de familie Verdeyen. De familie Linten ging met de prijs voor de derde plaats naar huis.9 Comments:

 • At 1/6/09 23:46, Blogger An said…

  19 ploegen "not classified"? Hoe doen die dat toch allemaal??

   
 • At 2/6/09 09:15, Blogger dries said…

  Enkele OL'ers namen ook deel aan de 20km van Brussel. Deze heb ik kunnen terugvinden.

  7. Koen Wilssens 1:03:43
  151. Dries van der Kleij 1:16:26
  4352. Bruno De Lat 1:40:08
  6086. Kris Van Gelder 1:44:39
  7172. Roel Goossens 1:47:06
  10020. Vladimir Geldof 1:52:57

  Ik heb er zeker nog enkelen gemist...

   
 • At 2/6/09 10:10, Blogger dries said…

  Ook nog gevonden...

  191. Nicolas Sillien 1:17:25
  2562. Tarmo Kuub 1:34:43
  3062. Henri Van Briel 1:36:23
  3079. Dieter Sels 1:36:26
  15779. Hoofd Catherine 2:06:24

   
 • At 2/6/09 11:18, Blogger An said…

  Dries,
  Gij zot, als derde man in aflossing lopen én dan in de namiddag 1.16? Ge staat precies scherp :)

  Nog iemand dat de dubbel aflossing-Brussel gedaan heeft is Leen Wouters, tvv het goede doel:
  13048. Leen Wouters 1:59:23

  Koen Wilssens was trouwens door Stubru als 'running mate' aangeduid voor Rik Ceulemans, en was na de aankomst te horen op de radio!

   
 • At 2/6/09 12:36, Anonymous Anoniem said…

  Ook Jan Oeyen liep mee, zijn tijd was 1:23:13 volgens zijn attackpoint trainingslog.

   
 • At 2/6/09 13:22, Blogger dries said…

  De aflossing was een goede opwarming, al bleek dat niet echt nodig, twas warm genoeg in Brussel.
  In vgl met 2005 wel wat vooruitgang geboekt. Toen liep ik 1:23 op de halve marathon van Brussel. Ben tevreden over mijn tijd maar de benen hebben het wel gevoeld.
  Nicolas is wel niet echt in vorm, hij liep enkele jaren geleden nog 1u10 geloof ik.

   
 • At 2/6/09 16:57, Anonymous Anoniem said…

  Greta De Bock verdient ook zeker een vermelding, zij heeft ook knap uitgelopen! Proficiat! En natuurlijk ook voor alle anderen!
  Betty

   
 • At 3/6/09 20:44, Blogger sofie said…

  Vanavond op het nieuws: brand in Hechtel/Leopoldsburg! Iemand een idee van de impact op orientatiekaarten?

   
 • At 4/6/09 11:01, Anonymous jan said…

  geen idee, maar lijkt wel in de buurt van de Weijervlakte te zijn... Niet moeilijk met een park 'De Brandt' genaamd in de buurt :-)
  Zou er dan toch iemand met studs het vuur uit zijn schoenen gelopen hebben?

   

Een reactie posten

<< Home