De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, augustus 31, 2006

World Cup 2007

(English version Below)

Volgend jaar worden er nieuwe regels gebruikt voor de deelname aan de Worldcup. De regels zijn bedoeld om de competitie op een hoger niveau te brengen.

De belangrijkste regel is dat het aantal deelnemers per land beperkt wordt volgens de tabel hiernaast. De 4 sterkste landen mogen 10 atleten laten starten.
België doet het niet goed op deze ranglijst. Het staat 20e en wordt bedreigd door Portugal Spanje en Polen die elk nog een WRE hebben in eigen land. Daarenboven vallen de punten behaald door de belgen op het BK van 2005 nog weg. De ranking is gebaseerd op de 20 beste lopers van elk land. Voor elke loper tellen de beste 4 resultaten. En daar zit het probleem. Er zijn slecht 9 mannen zijn die 4 WRE's hebben gedaan. België dreigt daarmee uit de boot te vallen voor het World Cup Seizoen van 2007.

Bij de vrouwen is de situatie nog dramatischer. Daar staan we 28e, en er is geen uitzicht op een mogelijke steiging. Er zal dus slechts één vrouw mogen starten. Tenzij er massaal aan WRE's wordt deelgenomen door de Belgen zal er ook maar één mannelijke atleet mogen deelnemen aan de World Cups van 2007.

Omdat er dus maar weinig atleten 4 World Ranking Events hebben gelopen zien we ook dat de BEL ranking niet overeenkomt met de IOF World Ranking.

De oplossing om tot een hogere ranking te komen is de atleten die op plaats 10 tot 20 staan te laten lopen in Canada (6-7-8 oktober) Blodslitet-Noorwegen (21 oktober) , Israel of Hongkong (29-31 december). Wie wil er allemaal mee ? ;-)

----------------------------------------------------------------------------------

From next year on, IOF will use new rules for the World Cup. This will be impleted to have a competition of a higher level. The most important rule will be the quota (maximum numbers of runners) allowed for each federation) as shown in the table. The 4 strongest countries are allowed to have 10 athletes starting. Belgium is not doing very well on this ranking list. It’s on a 20th position and is threatened by Portugal, Spain and Poland, and all of those countries still have a WRE in their country. And even the points from the Belgian champs in 2005 will be taken out from the ranking list soon.
The ranking is based on the best 20 runners from each country. The best 4 results count for each runner. And that’s where the problem is.There are only 9 men in Belgium who have completed 4 WRE’s. This is not very good news for the World Cup season 2007 for the Belgians…

In the Women’s the situation is even worse. We are 28th on the list and there is no possibility to get a higher position. So Belgium will have only 1 woman at the WC.

Unless the Belgians suddenly start to participate at the WRE’s we will also have only 1 man starting in the World Cups.

Because there are not many runners who have run 4 WRE’s you can see that the Belgian Ranking (BEL Ranking) looks not the same as the IOF ranking.

The solution to get Belgium to a higher ranking is to let the runners in position 10 to 20 run in Canada (6-7-8 october), Blodslitet-Norway (21 oktober), Israel or Hongkong (29-30 december).
Who wants to come? ;-)

woensdag, augustus 30, 2006

BK LANGE AFSTAND

De starttijden voor het BK zijn bekend. Alle grote namen zullen van de partij zijn behalve Wim Peers en Tom Herremans. Zij werden vorig jaar nog 2e en 6e op deze grootste afspraak van het jaar.
Fabien Pasquasy is er wel bij, maar of hij in goede doen is valt te betwijfelen. Hetzelfde kan gezegd worden van Nicolas Sillien. Of verstoppen deze toppers zich???
Het zou dit jaar dus wel eens een volledig KOL-podium kunnen worden. Vooral Jan Gilot bewees zijn form de afgelopen weken. Daarnaast zijn Pieter Hendrickx en Geert Simkens zeker medaillekandidaten.
KOL komt overigens met 7 elites aan de start. Eéntje meer dan ASUB. Zij hebben met Bernard, Krier en Vangasse enkele outsiders in huis. Thierry Lamury, 15 jaar geleden verschillende malen kampioen op deze afstand is bezig met een come back. Dit jaar zal hij waarschijnlijk nog geen potten kunnen breken. Toch benieuwd naar wat hij volgend jaar voor ons in petto heeft.
Terwijl Robert Theiss voor H-40 kiest zien we Patrick Mossoux (H-45)wel verschijnen op de startlijst. Hij houdt duidelijk van lange afstanden.
HAMOK moet het doen met de 3 gebroeders van der Kleij. Wie van de 3 het sterkste is zal de maand september uitwijzen.

Bij de vrouwen is er maar één favoriete. Greet Oeyen. Of zou Veerle Tulleneers voor weerwerk kunnen zorgen? Op Aline Hermans is het nog even wachten, zij houdt zich op dit moment vooral bezig met Arno. Hij zette reeds zijn eerst orientatiestappen afgelopen zondag. In de buidelzak van Aline weliswaar.

zondag, augustus 27, 2006

Preview Rik Thys aflossing


Binnen welgeteld 12 dagen vindt de grootste aflossing van de lage landen plaats.
Voor vele (burger) orientatielopers gaat het om een vrij onbekend gebeuren. De militaire aflossing spant met zo'n 140 teams van 3 lopers nochtans de kroon in het estafettegebeuren.

Van deze vele teams is het grote deel uiteraard militair. Er beginnen echter elk jaar meer en meer klassieke orientatieclubs ook de weg te vinden naar Rik thys aflossing. Plaats van gebeuren is Zonhoverheide. De parcours lijken ook de afgespannen militaire kazerne aan te snijden. Dit werd eerder al gedaan in 2004 toen hier de afsluitende nationale wedstrijd plaats vond. Een stuk dat er op kaart makkelijker uit ziet dan het werkelijk is.

Het terrein is de meeste atleten wel vrij bekend. Zoals de naam van de kaart al doet vermoeden is er een technisch heidestuk aanwezig. In dit perceel vindt men tevens hellingen waarbij men toch even moet doorbijten (vooral vanwege de zware ondergrond). Door een overvloed aan weggetjes op bepaalde stukken moet men ook daarmee uitkijken.

Welke teams mogen we bij deze editie verwachten?

Eerste even de militaire teams bezien. 2/4L pakt weer uit met een topteam. Met klinkende namen als BAERT Serge, SIMKENS Geert en HAEX Francis weet je dat er een overwinning verwacht wordt. Het zou hun 3e overwinning in de vereist tijdspanne van 5 jaar zijn waardoor ze de trofee defenitief mee zouden mogen nemen naar hun thuishaven.
In feite zijn zij de enige favorieten. Belangrijkste outsiders lijken 10 W Tac (met DEKERKHOVE Mark, ENGELEN Luc en GOOSSENS Paul), 1 JP (met FRANCET Sven, JOIE-WALCZYK B en VRANCKEN J), 6Gp CIS (met DELOBEL B, BOEDT P, GODAERT F), Aie Sch (met GOOSSENS Dirk, TICKET Bart en BECCU L) en tenslotte 3 Para (met KRAMPILTZ Peter, VAN DYCK Erik en VAN HULST R).
Het winnende team met Bos, Aerts en Beckers is dus niet terug te vinden. Vandaar dat ik even wil vermelden dat het nog om voorlopig ingeschreven teams gaat. Veranderingen en verrassingen zijn dus nog mogelijk.

Bij de burgerteams lijkt het ook een vrij open strijd. Alhoewel, het team met Fabien Pasquasy, Nicolas en Vincent Sillien lijkt onverslaanbaar. Ze zullen echter niet in de resulaten terug te vinden zijn omdat ze geen vereist H40+ in hun team hebben.
Wie dan wel? 'Never chance a winning team' moet de gedachte zijn van TROL en ze starten dus voor het tweede jaar op rij met Wim Vervoort, Desmond Franssen en Frans Laenen. De hamvraag lijkt of ze hun titel kunnen verlengen, want hamok zal ook weer met een sterk team aantreden. Een ongelukkige dsq hield hen al enkele keren van de overwining de laatste jaren. Hoe het team er zal uitzien is nog niet juist geweten omdat ze nog niet tijdig ingeschreven lijken. Maar er wordt beweerd dat het Herremans tom (echter al een tijdje uit het OL wereldje verdwenen, maar aan zijn talent mag niet getwijfeld worden), Luc Melis en Thomas Vanderkley zou kunnen worden.
Buiten FRSO's onwettig team reizen ook BERNARD Christoph, MAZY Alain en DMYTERKO Sergei (H60) mee naar de Vlaamse terreinen. Over hun slotloper is relatief weinig geweten. Het is dus niet geweten of hij in zijn oude dag de jagende teams gaat kunnen afhouden.
De derde Vlaamse topclub (omega) heeft ook zijn team nog niet vrij gegeven. Betrouwbare bron melde me dat hun team nog niet helemaal op punt staat. De laatste selecties zouden nog moeten plaatsvinden. En daarna zullen ze hun keuze maken uit Kim Wallaert, Bart van de moortel, Francois Jacobs en Jochen Verdeyen.
Over een eventuele deelname van KOL en Borasca is niets geweten.



Het is dus alleszins iets om naar uit te kijken. Sterk deelnemersveld op een mooi terrein. Het winningteam zal dus sterk uit de hoek moeten komen.

vrijdag, augustus 25, 2006

World University Orienteering Championship

In de periode van 15 tot 19 augustus verzamelden heel wat orientatieatleten in het Slovaakse plaatsje Kosice. Dat het hier een feest was voor jong en oud mag duidelijk blijken uit deze foto van de openingsceremonie. Maar er werd meer gedaan dan feesten alleen, hoewel dit misschien raar mag klinken, want de meeste studenten waren hier vooral om te presteren. In Kosice, gelegen in het oosten van Slowakije, werd namelijk het universitair wereldkampioenschap gelopen.

Jammer genoeg waren er dit jaar geen Belgen aanwezig, met als hoofdreden dat de Belgische universiteiten dit jaar plots zeer strenge criteria hanteerden. Ze vroegen resultaten die zelfs voor onze nationale top niet realistisch waren.
Bijgevolg, en onderhand verrassend, deze keer geen Belgische uitschieters op de sprint. Deze werd bij de mannen vrij gemakkelijk gewonnen door de Noor Oystein Kvaal Osterbo, voor Krepsta en Hertner. Bij de vrouwen ging de strijd voor de overwinning tussen een duo, het was de Tjsechische Dana Brozkova die het nipt haalde voor Seline Stalder.

Ook op de lange afstand behaalde Oystein Kvaal Osterbo weer een knappe podiumplaats, maar hier werd hij wel voorafgegaan door Smola (een van de ploegmaten van Fabien uit SNO) en Mattias Merz. Bij de vrouwen blijkt Dana Brozkova zowel sterk op de korte als op de lange afstand want ook hier behaalde ze de overwinning met ruime voorsprong op Helen Bridle en Larisa Stanchenko.

Het derde en laatste individuele nummer was natuurlijk de Middle distance. De 6.2km werd bij de mannen het snelst afgelegd door de Litouwer Simonas Krepsta, voor het Franse talent Adamski en Stig Alvestad. Bij de dames werd een sterke prestatie neergezet door Line Hagman, die het nipt haalde voor de eerder vermeldde Stanchenko en de Finse Rantala. Opmerkelijk, in deze discipline eindigde de 3 jaar jongere zus van Radka, namelijk Dana Brozkova op een mooie 5e plaats. De talentvolle zusjes vertegenwoordigden Tsjechie ook al op de WOC in Denemarken, net zoals vele andere atleten die hier de ere plaatsen wegkaapten.

Als afsluiter werd traditioneel de relay of aflossing gelopen. Minder traditioneel is het aantal lopers, want hier bestaat uit een ploeg namelijk uit 4 in plaats van 3 lopers. Bij de mannen stond favoriet Zwitserland op het hoogste schavotje, net daaronder volgde verrassend het thuisland Slowakije dat het in de sprint haalde van Noorwegen en Tsjechie. In de reeks van de vrouwelijke studentes haalde Groot-Brittanie het in de sprint respectievelijk van Zwitserland en Finland.

Als afsluiter hieronder nog een fragmentje van de kaart van de lange afstand:


NM long distance

Pal Skogedal was de eerste die een scherpe tijd kon neerzetten: hij deed 95:57 over de 15,84 KM die ze voorgeschoteld kregen. Mats Haldin wist hier 2 minuten van af te knijpen maar hij maakte teveel foutjes. Het was al duidelijk dat hij niet de winnaar zou zijn. Hans Gunnar Omdal klokte veel snellere tussentijden. Zijn eindtijd was 89'37": een erg scherpe tijd. Anders Nordberg en Øystein Kvaal Østerbø kwamen tekort, ze maakten elk een fout van 3 minuten. Enkel Holger Hott Johansen (foto) kon de tijd van Hans Gunnar nog bedreigen. Hij viel samen met Audun Hultgreen Weltzien. Holger Hott kon uiteindelijk nipt de overwinning en de kussen van vrouw Sandy binnenhalen. Dankzij een snelle eindrush was hij 17 seconden sneller. Weltzien werd verdienstelijk derde.

Bij de vrouwen was de strijd minder fel. Anne Margrethe Hausken won overtuigend. Marianne Andersen presteerde onder de verwachtingen.
Haar 2e plaats werd nog bedreigd door Marianne Riddervold(foto). Ondanks haar snelle Schnitzel kwam ze 6 seconden tekort voor zilver.

Bij de junioren weinig verrassingen. Bij de meisjes werd het Betty Ann Bjerkreim Nilsen die ook al 2e werd op het junioren WK. Bij de jongens zagen we een outstanding Olav Lundanes (foto). Hij klokte 61'02' op 10,95 KM. Hij was daarmee meer dan 7 minuten sneller dan zijn concurrenten. Benieuwd wat hij volgend jaar kan doen bij de grote mannen. Hij is toch wel het talent van Noorwegen waarvan veel verwacht wordt. In 2005 werd hij al wereldkampioen met 5 minuten voorsprong op de long distance. Dit jaar moest hij het doen met zilver en brons.

Op dit moment worden kwalificaties voor de middle distance gelopen. De finale is morgen om 14u.

donderdag, augustus 24, 2006

Norgesmesterskapet i Orientering på Hovden 24-27 august 2006

Vandaag beginnen de Noorse kampioenschappen. Een wedstrijd op erg hoog niveau. De volledige noorse top zal er aanwezig zijn.

Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar wat Marianne Andersen zal doen. Ze wil 3 keer goud behalen. Maar er zijn een aantal dames die dit natuurlijk willen verhinderen. Anne Margrethe Hausken, Marianne en Birte Riddervold, Lene Moe, en de jonge Mari Fasting zijn zeker favorieten voor een medaille.

Bij de mannen ligt de strijd wat meer open. Holger Hott Johanson heeft zeker bewezen dat hij in vorm is tijdens het WK. Maar Øystein Kvaal Østerbø, Anders Nordberg, Auden Weltzien, Ivar Haugen, Jon Pedersen en ook Mats Haldin (FIN) Jonn Are Myhren (NED) liggen op de loer. Jørgen Rostrup maakt zijn wederoptreden. Op een 2daagse liet hij al zien dat zijn vorm in stijgende lijn gaat. http://home.no.net/rolfarol/2006/2-dagars.htm

Dag Aalvik mag over een uurtje als eerste van start gaan. Je kan de resultaten live volgen op de website: http://www.o-nm2006.no/

zondag, augustus 20, 2006

4 daagse van de kempen

De 4 Daagse van de Kempen ligt nu weer bijna een weekje achter ons.. .
Omdat bijna de voltallige redactie van de laatste post met een 2e zit opgescheept zit, was het even behoorlijk stil op de site. Toch vond de laatste post de Kempense 4 daagse belangrijk genoeg om er een verslagje rond te schrijven.


Om het even over de resultaten te hebben...
Bij de elites weet ik niet wat Jan Gilot elke dag op zijn bokes smeert, maar dat moet goed spul zijn denk ik. Jan was outstanding op de 4 dagen en maakte de tegenstand eigenlijk een beetje belachelijk. Jan laat dus de teleurstellende 3 daagse van België achter hem en lijkt een grote kandidaat te zijn voor de Belgische titels, zeker omdat Fabien Pasquasy nog steeds met blessureleed kampt.

Bij de dames was het weer Greet Oeyen die haar solide resultaten reeds verder zet.. alleen jammer voor Greet dat de concurentie in België zo beperkt blijft... Er was vroeger toch veel potentieel.. Helene Toussaint, Laura Mols, Sofie Herremans, Severine Vandermeulen, Catherine Hoofd, Veerle Buytaert en nog vele anderen.
Groot lichtpunt in de damesreeksen is Elisabeth Henkes die de tegenstand op een uur zette tijdens deze 4 daagse.

Enkele leuke weetjes over de 4 daagse
Assistent Bakelants Jelle overhandigde een mooi souvenir. De vriendelijke KOL-vrouwen achter den toog blijven geliefd bij "De Laatste post"-redactie... Ook onze vriend Kevin O’riardan had er bijna 9 uur orientatie plezier opzitten, maar -zo wist hij te vertellen- zijn vetreserves rijken nog veel verder... ;-) Een marktrock bezoek tussen de 4 daagse door kan slaapverwekkende gevolgen hebben. En de Nederlander Herman Mooy won de schnitzel-cup...
Dank aan de organisatie, We beleefden weer een leuke tijd..

zaterdag, augustus 19, 2006

Kalender 2007

Jaar na jaar lijkt ons seizoen vroeger te beginnen. Maar in 2007 kunnen we van een nieuw record spreken. De eerste nationale is weer in februari (!), het BK nacht is nog eerder in maart en het BK middle, toch een hoogtepunt, valt reeds 25 maart te beurt..

Voorlopige Nationale kalender 2007 volgens frso.be

25/02 - Nationale 1: Waterschei
10/03 - BK Nacht: Trol
25/03 - BK Middle: Val d'Aisne
22/04 - Nationale 2: La Hoëgne
06/05 - Interclub: Luxhof
03/06 - Nationale 3: Bois de Vine
09/09 - BK Lang: Klein Schietveld
23/09 - BK Aflossing: Weyervlakte
07/10 - Nationale 4: Sahara
14/10 - BK Sprint: Marche-en-Famenne

Wie maakt deze kalender ? Een nieuw voorstel
:

2 weekends in september, één weekend in vlaanderen en één in wallonië.

Za: BK Middle
Zo: BK Aflossing

Za: BK Sprint
Zo: BK Lang

zaterdag, augustus 05, 2006

WOC: Middle Distance

3 jaar achtereen won Thierry Gueorgiou de middle distance. Maar een foutje aan post 4, maakte een einde aan het rijtje. Deze keer was de tijd rijp voor Holger Hott Johansen. De toeschouwers, alsook de tv-kijkers, kregen een heerlijk spektakel voorgeschoteld.

Holger Hott Johansen liep een slechte qualificatie en startte als 15e in de finale. Hott Johansen zette een scherpe tijd van 35'49". Het werd lang wachten op tijden die in de buurt kwamen. Micha Mamleev, de Italiaan van Russische afkomst, startte snel en was sneller aan de eerste radio post, maar aan de kijkpost was hij reeds te laat. En hij verloor nog meer tijd daarna. Het zelfde verhaal gold voor de Zwitser Daniel Hubbman.
Dan was er onze vlijmscherpe Rus Valentin Novikov. Hij klokte bijna 1 minuut sneller aan de kijkpost en leek opweg naar de overwinning. Met een fout van twee minuten vergooide hij echter zijn medaillekansen. Daarna was er nog Jamie Stevenson, de snelle Brit had een magere start maar kon zich alsnog opwerken. Aan de laatste tv-post was hij niet meer dan 2 seconden trager dan Hott Johansen, maar ook aan de finish kwam hij nog tien seconden tekort. Toen ging het nog tussen Hott Johansen en de vliegende fin Jarko Huovila. Ook Huovila was meer dan een halve minuut sneller dan Hott Johansen aan de kijkpost. Maar ook hij ging in de fout. In zijn eindsprint kwam hij 8 seconden tekort.


"Hiervan heb ik tien jaar gedroomd!" zei een geëmotioneerde Holger Hott Johansen na de wedstrijd. Jarko Huovila antwoord op de vraag of hij gemengde gevoelens had bij zijn Zilveren Medaille: "Ik heb geen gemengde gevoelens, ik ben niet tevreden.".

1. Holger Hott Johansen NOR 35:49,4
2. Jarkko Huovila FIN 35:58,3
3. Jamie Stevenson GBR 36:00,0
4. Thierry Gueorgiou FRA 36:20,5
5. Valentin Novikov RUS 36:43,5
6. Daniel Hubmann SUI 36:45,2


Ook de vrouwen finale was een adembenemend spannende wedstrijd. Net als tijdens de lange afstand ging het opnieuw tussen Marianne Andersen en Simone Niggli. En opnieuw werd de rest van de tabellen gelopen. Aan de laatste tv-post hadden beide bijna exact de zelfde tijd. Maar na een klein foutje van Andersen en een heel sterk einde, trok Niggli weer aan het langste eind.
Ook voor het brons was het spannend. Tanja Riabkina en Minna Kauppi waren heel de wedstrijd aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk was het de Russische Riabkina die met het brons ging lopen.


1. Simone Niggli-Luder SUI 33:58,1
2. Marianne Andersen NOR 34:20,5
3. Tanja Riabkina RUS 36:13,9
4. Minna Kauppi FIN 36:24,9
5. Heli Jukkola FIN 37:20,7
6. Mari Fasting NOR 37:24,3

woensdag, augustus 02, 2006

Goud voor Lakanen en Niggli


Vandaag geen Belgen aan de start van de lange afstand finale op het WK in Denemarken, maar de wedstrijd werd er niet minder spannend door. De vrouwen hadden 11,7 km met 590m stijging voor de boeg, de mannen maarliefst 17,2 km met een hoogteverschil van 875 m.

De Fin Jani Lakanen maakte zijn favoriete stempel helemaal waar. Lakanen liep van het begin tot einde ijzersterk en met zijn tijd van 1h45'01" was hij 67 seconden sneller dan de Zwitser Marc Lauenstein. Lauenstein werd voor het tweede jaar op rij tweede en bleef op zijn beurt de Russische titelverdediger Andrey Khramov voor. Michal Smola leek op weg te zijn naar zijn eerste medaille maar in de laatste kilometers moest hij meer dan 1 minuut toegeven op Khramov. Uiteindelijk werd hij vierde. Valentin Novikov was na 1 uur wedstrijd aan de leiding, 5 seconden sneller dan Jani Lakenen. Maar op het einde van de wedstrijd crashte de vlijmscherpe Rus van Delta, en zakte hij weg tot de 19e plaats.

1. Jani Lakanen, FIN, 105:01,0
2. Marc Lauenstein, SUI, 106:10,5
3. Andrey Khramov, RUS, 106:41,2
4. Michal Smola, CZE, 107:18,8
5. Olle Kärner, EST, 107:46,5
6. François Gonon, FRA, 109:04,1


Simone Niggli won haar 11e gouden medaille op een WK. Alhoewel dit geen verassing is, zag het er een lange tijd naar uit dat de Noorse Marianne Andersen haar zou kunnen matchen. Aan de TV-post na 7,7 km, was Andersen nog 17 seconden voor Niggli. Maar aan de meet kwam Andersen 25 seconden tekort. Dana Brozkova werd derde op 2'48".

1. Simone Niggli-Luder, SUI, 79:50,4
2. Marianne Andersen, NOR, 80:16,1
3. Dana Brozková, CZE, 82:42,4
4. Heli Jukkola, FIN, 84:06,6
5. Birte Riddervold, NOR, 84:17,4
6. Anne Margrethe Hausken, NOR, 84:27,1

Resultaten
Woc 2006

dinsdag, augustus 01, 2006

Finale Sprint


Ook de sprint finale is ondertussen afgelopen. Na een spannende wedstrijd ging de overwinning bij de mannen naar de titelverdediger, namelijk de Zweedse topper Emil Wingstedt. Hij Haalde het nipt voor de jongen Zwitser Daniel Hubman en de Deense thuisloper Claus Bloch. De top-3 eindigde binnen de 2sec van elkaar.
De Belgische mannen liepen ook een sterke wedstrijd. Pieter Hendrickx eindigde 20e op 1min van de winnaar, Jan Gilot liep 3sec trager en strandde op een mooie 22e plaats. Pieter maakte in de eerste kilometer reeds een fout van een minuut en kon de rest van de wedstrijd mee profiteren in de slipstream van Daniel Hubman en maakte hierdoor vooral op het einde nog vele plaatsen goed.


Bij de vrouwen maakte de jonge atlete Hanny Allston. Deze jongen Australische atlete schitterde vorige maand nog op JWOC en klopt nu grote favoriete Simonne Luder met 6 seconden. Hierna volgde Kajsa Nilsson, en vervolgens Lena Eliassion en Minna kauppi, beiden startten nochtans zeer sterk.

Verder viel ook mij op (zoals hier bij de commentaren werd geschreven) dat de Belgen hun specialiteit echt wel de sprint begint te worden. En dat er verschillende atleten op het WK aantreden zonder de nationale outfit te dragen.

Verder nog een reactie over de qualificatie van Bart Delobel (op olomega.be): 'Pieter en Jakke, werkelijk fantastisch!!! Greet mist de finale net, op 9" als 16e. Ikzelf had er ook vlot bij kunnen zijn. Ik mis aan geen enkele post, maar er was een tunneltje (niet al te duidelijk) naar post 1 dat opnieuw kon gebruikt worden naar post 2 én 4. Ik heb het 3x genegeerd en verlies daardoor mijn A-finale. Nadien maak ik nog een kleine wegkeuzefout, 10", zoiets. Een deel van de sprint speelde zich af in een klein pretpark, vol met kline attracties, huisjes waar ze ijs/friet/... verkopen... een immens gedetailleerd stuk dat vol posten stond... opletten tot en met. Al bij al is de dag voor het team nu al geslaagd, maar er zaten 4 A-finales in vandaag. Nu hopen dat E Wingstedt deze namiddag een superkoers loopt en Pieter zo kan meepakken naar een nieuwe historische sprinprestatie voor een Belg.'

En hoe kunnen we dit artikel beter afsluiten door een mopje van die zelfde Bart Delobel: 'Omdat het altijd erger kan... er is een Israeli die vandaag voor de 3e maal dit jaar (zijn eerste WOC nota bene) 16e werd en dus telkens net buiten de finale viel. Vandaag mist de arme man de finale met 1". Volgens mij vindt Al quaeda gemakkelijk een zelfmoordterroroist in deze persoon.'

Gilot en Hendrickx naar sprint finale

Jan Gilot en Pieter Hendrickx hebben zich zojuist geplaatst voor de sprint finale. Hendickx behaalde een mooie 2e plaats op 17" van winnaar Fabian Hertner. Jan Gilot deed het met een 5e plaats minstens even goed, in een toch wel sterkere reeks.

Greet Oeyen werd 16e en kwam 8 seconden tekort voor een plaats in de final. Bart Delobel werd 22e.