De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, augustus 25, 2006

World University Orienteering Championship

In de periode van 15 tot 19 augustus verzamelden heel wat orientatieatleten in het Slovaakse plaatsje Kosice. Dat het hier een feest was voor jong en oud mag duidelijk blijken uit deze foto van de openingsceremonie. Maar er werd meer gedaan dan feesten alleen, hoewel dit misschien raar mag klinken, want de meeste studenten waren hier vooral om te presteren. In Kosice, gelegen in het oosten van Slowakije, werd namelijk het universitair wereldkampioenschap gelopen.

Jammer genoeg waren er dit jaar geen Belgen aanwezig, met als hoofdreden dat de Belgische universiteiten dit jaar plots zeer strenge criteria hanteerden. Ze vroegen resultaten die zelfs voor onze nationale top niet realistisch waren.
Bijgevolg, en onderhand verrassend, deze keer geen Belgische uitschieters op de sprint. Deze werd bij de mannen vrij gemakkelijk gewonnen door de Noor Oystein Kvaal Osterbo, voor Krepsta en Hertner. Bij de vrouwen ging de strijd voor de overwinning tussen een duo, het was de Tjsechische Dana Brozkova die het nipt haalde voor Seline Stalder.

Ook op de lange afstand behaalde Oystein Kvaal Osterbo weer een knappe podiumplaats, maar hier werd hij wel voorafgegaan door Smola (een van de ploegmaten van Fabien uit SNO) en Mattias Merz. Bij de vrouwen blijkt Dana Brozkova zowel sterk op de korte als op de lange afstand want ook hier behaalde ze de overwinning met ruime voorsprong op Helen Bridle en Larisa Stanchenko.

Het derde en laatste individuele nummer was natuurlijk de Middle distance. De 6.2km werd bij de mannen het snelst afgelegd door de Litouwer Simonas Krepsta, voor het Franse talent Adamski en Stig Alvestad. Bij de dames werd een sterke prestatie neergezet door Line Hagman, die het nipt haalde voor de eerder vermeldde Stanchenko en de Finse Rantala. Opmerkelijk, in deze discipline eindigde de 3 jaar jongere zus van Radka, namelijk Dana Brozkova op een mooie 5e plaats. De talentvolle zusjes vertegenwoordigden Tsjechie ook al op de WOC in Denemarken, net zoals vele andere atleten die hier de ere plaatsen wegkaapten.

Als afsluiter werd traditioneel de relay of aflossing gelopen. Minder traditioneel is het aantal lopers, want hier bestaat uit een ploeg namelijk uit 4 in plaats van 3 lopers. Bij de mannen stond favoriet Zwitserland op het hoogste schavotje, net daaronder volgde verrassend het thuisland Slowakije dat het in de sprint haalde van Noorwegen en Tsjechie. In de reeks van de vrouwelijke studentes haalde Groot-Brittanie het in de sprint respectievelijk van Zwitserland en Finland.

Als afsluiter hieronder nog een fragmentje van de kaart van de lange afstand:


8 Comments:

Een reactie posten

<< Home