De laatste post

Orienteering-news website

zondag, juni 21, 2009

Regionale Russendorp

Wij citeren uit Lannoo's Fietsgids Limburg:

... Volg de kanaaloever naar knooppunt 232. Rechts wachten achtereenvolgens de Blekerheide, de Riebosscherheide en Russendorp.

...

Blekerheide en Rieboscherheide zijn groene gebieden, die regelmatig worden aangedaan door wandelaars en mountainbikers (en lopers-nvdr). In de omgeving van Russendorp is ook behoorlijk wat groen. Hier worden onder meer oriëntatielopen gehouden.


En die oriëntatieloop ging vandaag door. Russendorp is het privé-jachtgebied van de familie Emsens, eigenaar van de zandputten in de omgeving en een mooi en afwisselend bosgebied, dat evenwel op de nominatie staat om binnen een vijftal jaar in zandput te veranderen.

De Laatste Post zocht op waar de naam Russendorp vandaan komt. Een logische verklaring zou zijn dat daar een aantal Russen kwamen wonen in de 19e eeuw, naar analogie met enkele andere gehuchten in Lommel, zoals bijvoorbeeld Waaltjes en Klein Duitsland, waar, u kan het al raden, Walen en Duitsers gehuisvest werden. Beide gehuchten liggen overigens allebei in de buurt van Russendorp. Volgens bepaalde bronnen woont er tegenwoordig een familie Russen in één van de huizen in Russendorp. In het andere uiterste van Lommel ligt ook nog een gebied dat Siberië genoemd wordt, dit omdat het zo afgelegen lag. De Russiche invloed is dus duidelijk te merken.

Het standaardwerk over de plaatsnamen in Lommel, "Van Vriesput tot Klein Duitsland", gaf een andere verklaring. Vic Mennen beschrijft dat er in het begin van de 19e eeuw een aantal nederzettingen gesticht werden door arme inwijkelingen. Eén daarvan was Russendorp. De hutten van de kleine nederzetting (9 in totaal, waarvan 4 in Mol en 5 in Lommel) waren opgetrokken met behulp van graszoden, in de volksmond "russen" genoemd.

Maar dan de wedstrijd. De A-omloop werd gewonnen door Yannick Michiels (KOL), die een tijd net onder het uur wist neer te zetten. Hij haalde aan post 18 de nummer 2, Koen Wilssens (TROL) in die twee minuten voor hem gestart was, maar kon het hoge tempo niet volgen, en moest nog een kleine minuut prijsgeven. Op de derde plaats vinden we Ken Peeters (TROL), net voor clubgenoot Frans Laenen (TROL). Posten 23 tot aan de finish waren een autostrade, de baanleggers Anciaux en fam. van der Kleij hadden daar gisteren voor gezorgd, zodat ook de voorlopers zoals uw verslaggever daar niet moesten vechten tegen de netels.

In de damesreeksen was de overwinning in de A-omloop voor Kim Steegen (KOL). Wij vernamen dat er een aantal aanpassingen aan de verdeling van de leeftijdscategorieën over de verschillende omlopen op het programma staan voor volgend jaar. Er zijn te weinig lopers in de A en B-omlopen en te veel in de C en de D. Vooral de damesreeksen zouden herschikt worden, maar wij weten niet hoed. Wat we wel vernomen was dat de H35 in het nieuwe voorstel een A moeten lopen en de H40 en H45 de B-omloop.

16 Comments:

Een reactie posten

<< Home