De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, juli 08, 2011

JWOC Aflossing

Vandaag was het in Polen tijd voor de aflossing. Het terrein lag er enorm snel bij en dit beloofde een zeer spannende wedstrijd te worden.

In de Belgische ploeg ging Michael Van Baelen als eerste loper van start (ook Tristan Bloemen startte in een mixed team). Bij de kijkpost klonk het veelbelovend, want België werd in een grote kopgroep gemeld. Maar aan het einde van de 1st leg was het Estland (met Mitt) dat als eeste de wisselzone bereikte. Gevolgd door de tweede ploeg van zowel Noorwegen als Zweden. Michael Van Baelen finishte uiteindelijk samen met Tristan Bloemen op een 30e positie (van de 54 gestartte ploegen). Hun tijd bedroeg 30'32 op 5.5km. Enkele toplanden zoals Noorwegen 1 en Finland 1 verloren nog meer tijd en konden een zege hier reeds vergeten.

Voor de medailles was nog niets beslist, alles lag op een zakdoek bijeen. Tijdens de tweede leg was het moment voor de 'kleinere o-landen' aangebroken. Jammergenoeg ontbrak België, maar het was bv. Oostenrijk (met Merl) dat naar de koppositie liep. Er volgende 13 landen binnen 1'30 met op posities 2 en 3: Polen en Nieuw-Zeeland. Benjamin Hofmans verloor enkele posities en finishte op een 33e plaats met een tijd van 53'00 (7.8km)

Tijdens de laatste leg is het de beurt aan de toplopers van elk land (behalve Oostenrijk en Frankrijk die Merl en Basset al als 2e lopers uitspeelden). Aan de kijkpost had een trio zich kunnen afscheiden van de rest: Polen (Olejnik), Zweden (Ridefelt) en Spanje (Blanes). Na de kijkpost waren de ommlopen voor iedereen exact hetzelfde, dus kon het verschil in afstand niet doorslaggevend zijn. Het thuisland slaagde erin om afstand te nemen van de concurrentie en veroverde de gouden medaille. Zweden finishte op een tweede positie en Tsjechie (Kubat) slaagde er nog in Spanje te passeren en zo het brons te veroveren. Spanje werd 4e, Denemarken 5e en Zwitserland 6e.
Yannick Michiels slaagde erin om nog enkele landen terug te passeren en zo eindigde België op een 27e eindpositie. Tijd van Yannick bedroeg 49'40, ook over 7.8km.

Bij de vrouwen waren de Deense loopsters de grote favorieten, maar al na de 1ste leg (Ita Klingenberg) lagen ze 5min achter. Het was Zweden die deze aflossing domineerde en wist te winnen voor Tsjechie en uiteindelijk toch nog Denemarken (Ida Bobach liep van de 11e naar de 3e positie als laatste loopster).

Uitlsag Mannen
Uitlsag Vrouwen
Map M20