De laatste post

Orienteering-news website

dinsdag, mei 22, 2007

Malheur Raid XL

Elk jaar vindt er in België de Malheur Raid XL plaats. Deze adventure race maakt te samen met 4 andere competities in België, Nederland en Frankrijk deel uit van de West European Raid Series. Wat heel onbekend is in het Vlaamse OL-wereldje is dat naast een uitzonderlijke uithouding ook een goede oriëntatie in dit type van wedstrijden van groot belang is om aan de kop te eindigen, en oriëntatie, dat is nu net onze specialiteit. Misschien voelen sommige oriënteurs onder ons zich nu geroepen om deel te nemen. Maar pas op, de Malheur Raid XL bestaat namelijk uit een 30-uren non-stop en self-supporting race (ongeveer 220 km) waarvan 30 km (oriëntatielopen), 130 km mountainbike, 30 km run&bike, 30 km kayak en special tasks zoals speleo, rotsklimmen en rivercrossing. Bezint dus voor dat ge begint...

De editie van 2006 startte in Buggenhout en eindigde daar ook. Ondertussen werd er onder andere geörienteerd op de befaamde kaart van Arenbergpark (met o.a. een controlepost in het nog meer befaamde tunneltje van Arenbergpark). Dit jaar (26-27 mei) vindt de raid plaats in de Ardennen. Bij de deelnemers zien we ook een KOL-loper, met name Roel Smolders (H21). Hij legde zijn middelbare studies af aan het St. Jozefscollege van Herentals, destijds een kweekvijver van nieuwe OLlers, en kwam vermoedelijk daar voor het eerst in contact met oriëntatie. Nu zie je hem wel eens op MTB-O-wedstrijden, de Wiet-special en allerlei andere duurwedstrijden. Op een sprintje zullen we hem niet tegen komen, want door enkel uitzonderlijk veel op duursporten te trainen, heeft hij geen enkele sprintvezel meer over. Hij neemt dit jaar deel te samen met zijn Nederlandse ploegmaat Tom Van Os. Met zijn team heeft hij al heel wat internationale topprestaties op zijn palmares.

Ook de SLOKkers Alejandro Parodi en Natalia Kavalovska zullen een team (Chupacabra Ort) vormen. De Venezolaan Alejandro liep onlangs zijn eerste marathon en is een fervent aanhanger van allerhande raids. Via SLOK kwam hij een jaar geleden in contact met oriëntatielopen en sindsdien heeft hij de smaak volledig te paken. De Slovaakse Natalia legt zich in haar thuisland vooral toe op MTB-O. Op de trainingen bewees ze al over een uitzonderlijke duurloopcapaciteiten te beschikken. Het verwondert dan ook niet dat Alejandro en Natalia hun kans wagen in de Malheur Raid XL.

Wie dit jaar nog wil deelnemen is helaas te laat, en zal geduld moeten hebben tot 2008. Alvast benieuwd wat hun prestaties zullen zijn.

Website Malheur Raid XL (bron foto's)

8 Comments:

 • At 22/5/07 18:43, Anonymous Anoniem said…

  Er zijn nog 2 ol-ploegen die meedoen. Tom Marien en Jo Linten ( die dit doet als vrijgezelweekend voor zijn trouw) En Gert Claes en Sven Rusch. Beide ploegen doen de korte afstand. Die waarschijnlijk al zwaar genoeg zal zijn.

   
 • At 22/5/07 21:54, Blogger sofie said…

  hier in NZ zijn er ook enorm veel OL-ers die zich aan dit soort wedstrijden wagen. Gaande tot WK's Adventure Race. Jammer genoeg zijn er ook een paar die daar zijn blijven hangen en die we waarschijnlijk voor een tijdje niet meer terug zullen zien in het OL wereldje (oa de tweeling Rachel en Rebecca Smith).
  Echt geschift. Ik begrijp niet hoe iemand uren aan een stuk kan blijven doorgaan, denk maar eens hoe moe je bent na een duurloop van 2 uur ofzo, wat moet dat wel niet zijn na 30 uur dan :)

   
 • At 23/5/07 05:42, Blogger sofie said…

  Hebben die 2 Slokkers elkaar trouwens gevonden op de Slok trainingen of kende die elkaar al op voorhand en zijn ze samen naar de trainingen afgekomen?

   
 • At 23/5/07 08:35, Blogger Yves said…

  Sofie, ze hebben elkaar inderdaad gevonden op de SLOK trainingen

   
 • At 23/5/07 23:57, Blogger sofie said…

  wat een prachtig verhaal :)
  ik word er zowaar emotioneel van!
  goe bezig SLOKKERS

   
 • At 27/5/07 10:41, Blogger Heun said…

  Het is te hopen dat Jo gerecupereerd zal zijn voor de huwelijksnacht ;).

   
 • At 30/5/07 19:31, Blogger Desse said…

  Bij de lange afstand ging de overwinning zelfs naar Roel Smolders met zen teammaat. Ze lieten 38 ploegen achter zich.
  Het slokduo eindigde hier op de 19e plaats, en werd 6e in de mixcategorie. Nathalia vertelde dat ze vooral sterk waren in het kajakken, maar veel tijd verloren met het lopen omdat Alejandro gekwetst was..
  Bij de korte afstand eindigde Tom Marien 7e en Jo Linten 8e met hun respectievelijke ploeggenoten.

   
 • At 8/6/07 09:47, Blogger sofie said…

  een NZ OL-er is wereldkampioen adventure racing geworden, wicked!

   

Een reactie posten

<< Home