De laatste post

Orienteering-news website

zondag, december 06, 2009

Sensational victory by Oswald Van Bockstal

Today a chasing start competition took place in Solterheide. The time intervals between the runners were based on the Belgian champs long distance 2009 (average time/km). So the best runners started at the end of the pack and theoretical everyone had to finish at the same moment: 12h30. (startlist)

Ofcourse everyone didn't meet at the same time in the finish line, but it was a thrilling fight between 2 runners: Oswald Van Bockstal and Luc Talloen. Luc Talloen arrived 6 minutes too late at the startline, so Van Bockstal overtook him quite fast. Both runners took different routechoices during the race, but in the end it became a sprint. Van Bockstal showed his good shape (after running more than 90 competitions as preparation in 2009) and won by a small margin ahead of Talloen. Finally Frans Wens finished in 3rd spot.

The best individual time was won by Pieter Hendrickx. He started in last position and ran most of the race alone. His besttime was 30'56, more than 1 minute faster than Wouter Leeuws.


More info about the emit-system, look at the photos below: (and please focus on the clock instead of Jeroen Hoekx short running pants)

"number 43" is ready to start and "number 44" is waiting as next runner

"number 43" will start in 1'04, that means at 11:53:37 (= 11:52:33 + 1'04)

"number 43" started since 2 seconds and "number 44" will start in 10 seconds

11 Comments:

 • At 6/12/09 20:51, Blogger JeroenH said…

  Wat De Laatste Post gisteren schreef was dus waar: zonder geschandaliseerde benen uit het bos gekomen en Solterheide met een F mag dus voortaan alleen nog als scherts gebruikt worden (als het dat al niet was).

   
 • At 6/12/09 20:57, Anonymous Anoniem said…

  Dit is hopelijk een begin van een lange reeks voor oswald "king of the sprint" van bockstal

   
 • At 6/12/09 21:35, Anonymous jan d said…

  RouteGadget is ook ter beschikking, alsook een uitlag van de jachtstart-Ol.

   
 • At 10/12/09 15:11, Anonymous Anoniem said…

  Is er iemand die mij de zin kan uitleggen van de veranderde afstanden op de regionale wedstrijden? Ik heb toch enkele serieuse bedenkingen:
  1.H12 dienen omloop 5 te lopen. Op zich lijkt de afstand niet echt een probleem, maar technisch zijn die omlopen toch een stuk moeilijker dan omloop 6. Dus voor beginners zeer demotiverend. D12 blijft dan omloop 6 alhoewel het fysieke verschil tussen jongen en meisjes van die leeftijd nog te verwaarlozen is.
  2.D40-45 en vooral D35 moeten respectievelijk omloop 3 en 2 lopen wat voor de D35 toch een erg groot verschil is namelijk van 5 naar 8 km. Als je naar de km-tijden kijkt die meestal 11-15'/km bedraagt, kom je toch al snel op wedstrijden van 1u45'-2u. Komt hierbij dat de meeste vrouwen in deze categorie ook nog kinderen hebben die willen lopen (en nog geschaduwd dienen te worden). Kunnen ze misschien best beginnen met marathontraining!!! Ik vrees dat er hier toch wel gaan afhaken want elke week lopen om dan buiten wedstrijd geklasseerd te worden, werk niet echt motiverend.

  Is hier niet over nagedacht of is deze beslissing na een paar bakken Duvel genomen?

  Frank

   
 • At 10/12/09 16:30, Anonymous Anoniem said…

  Ik snap dat ook niet.
  Volledig akkoord dat bij een NATIONALE wedstrijd of een ander kampioenschap de afstanden omhoog getrokken worden, maar toch niet verplicht voor een regionale wedstrijd. Daar mogen diegenen die hoger willen lopen dat altijd doen... dus wie gaat hen tegenhouden.

  Wat betreft de jeugd : snappe wie kan : enkele jaren geleden vroegen we - officieel mét brief !! - of onze kinderen een omloopje hoger mochten doen vanwege de technische uitdaging. (omloop 6 naar omloop 5) Gesteiger en discussie alom vanwege het medisch verantwoord sporten bij de jeugd en een njet in onze richting.
  Nu gaan ze de reeksen optrekken en krijgt alle jeugd er zomaar gratis voor niks een paar kilometers erbij. Is het medisch verantwoord sporten dan ineens niet meer van toepassing?
  Ik noem dat draaien gelijk de wind.

  Ik denk dat de meeste volwassenen,waaronder mezelf, die een regionale wedstrijd doen (hetzij lopend hetzij wandelend) die extra kilometer (of twee in sommige reeksen) niet nodig hebben om een tevreden gevoel over te houden na een wedstrijd, integendeel zelfs. En willen ze toch die extra kilometers : niemand gaat ze tegenhouden om hoger te lopen. En aan de uitslagen te zien : verschillende mensen die nu al onder hun officiële categorie lopen…

  Betty

   
 • At 10/12/09 17:25, Anonymous Dirk Fabré said…

  Ik zal ook dapper een 3 blijven lopen en dan maar met OC in het klassement staan.
  Ik zou als advies willen geven:
  Verhoog gerust nog maar de drempels om deel te nemen aan onze sport. Om (van de deelnameprijs nog te zwijgen). Binnenkort kunnen we dan zondagmorgen op zoek naar een anders sport vrees ik.

  Naar ik verneem heeft men zich vooral laten leiden door vergelijking van de afstanden met onze buurlanden (en heeft men wel juist gekeken???) en dit vanuit een bril van onze seniors die internationale wedstrijden meedoen.
  De 90% recreatieve beoefenaars van onze sport is men even vergeten.

  Dirk

   
 • At 10/12/09 20:24, Blogger dries said…

  Terechte vraagstelling naar het nut van deze verandering zo lijkt me.

  Voor de H-12 kan ik wel volgen. Dit moet zowat elk jaar opnieuw ter discussie zijn gekomen. Al in 1991 werd dit geopperd.
  Ik kan me nog levendig herinneren dat ik als 11 jarige die F-parcourskes echt wel beu was en liever een E-ke deed. Dat was toen inderdaad uit den boze. Ook als bijna 16 jarige mocht ik absoluut geen D-ke doen... maar één jaar later liep ik dan wel de JEC mee in Brussel, en daar kreeg ik dan 13km voorgeschoteld.

  OK, er moet op worden toegezien dat de jeugd niet getraind wordt zoals Keniaanse atletiekatleetjes. Maar een beetje soepelheid was wenselijk. En ik ben blij dat "de conservatieven" dit keer wel zijn overtuigd.

  Naar jeugdwerking 12-16 jarigen toe zou ik willen adviseren dat het doel zou moeten zijn dat een 16 jarige (m/v) vlot één uur competitie aankan. Met deze veranderingen lijkt daar alleszins een stap in de goede richting gemaakt.

  Wat recreanten betreft denk ik dat er misschien wat gedaan moet worden aan de "O.C.'s" die vanonder worden geplaats... Een voorstel: "Laat ze gewoon in de uitslag staan met een sterretje achter de naam - tenzij ze in de top 3 belanden - verplaats dan naar plaats 4".

   
 • At 12/12/09 19:01, Anonymous Anoniem said…

  Ik kan mij volledig vinden in de commentaar van Frank. Als ik uit eigen ervaring spreek heb ik verschillende bedenkingen bij het systeem.

  Als H35 vind ik het persoonlijk niet echt een grote verandering. Het verschil tussen omloop 1 en omloop 2 is in vele gevallen minder dan een kilometer. Gezien de tijden die gelopen worden komt dit neer op 5 a 10 minuten extra in het bos.
  Afstanden komen nu ongeveer overeen met de afstanden van de qualificaties bij de WMOC.
  Winnaarstijden blijven ook rond het uur wat mij aanvaardbaar lijkt.

  Ik heb het evenwel een stuk lastiger met de afstand van D35. De afstand die moet gelopen worden is langer dan de de finale van de long op de WMOC. De kwalificaties zijn aanzienlijk korter en komen eerder overeen met omloop 3. Mijn vrouw zit op omloop 4 momenteel rond een tijd van één uur. Ze is daarmee zeker niet de snelste maar ook niet meer de traagste. Deze mensen worden dus binnenkort voor 1u40 het bos ingestuurd, wat mij eerder onverantwoord lijkt. Daarenboven is het voor ons altijd een serieuze planningsoefening om met 3 kinderen waarvan de oudste nog niet alleen in het bos kan toch te komen oriënteren. Deze oefening zal er hiermee niet gemakkelijker op worden...

  Verder vind ik dat het huidige systeem een hoge drempel vormt voor mensen die kennismaken met oriëntatielopen. Eigenlijk heeft de 'beste omloop' niets te maken met leeftijd maar meer met fysiek kunnen en oriëntatie-kunde. Reeksindelingen zouden dan ook hierop moeten gebaseerd zijn. Let wel, ik denk niet dat het de bedoeling is om strenge selectiewedstrijden te houden vooraleer een atleet in een zekere omloop mag deelnemen. Ik denk eerder dat de meeste mensen zelf wel weten wat ze aankunnen en wat hun ambities zijn. Het blijft evenwel demotiverend om steeds een O.C. te krijgen en achteraan geklasseerd te worden als je een lagere categorie kiest.

  Frederik

   
 • At 15/12/09 17:29, Anonymous Eddie de kerf said…

  Afstanden 2010
  Vandaag kennis genomen van de nieuwe afstanden te lopen in 2010
  Wat me opvalt is de belachelijke afstanden voor de veteranen,dit zal zeker geen goed doen aan het uitdragen van onze sport,dat de junioren en senioren die internationaal willen presteren zich aan deze afstanden conformeren vindt ik terecht maar om mensen die hun plezier vinden in de regionale wedstrijden vind ik ronduit slecht denk ook eens aan jonge gezinnen met kinderen die allen wensen te lopen ,maar waarvan de mindere goden 7 km moeten lopen en dan nog naar de start en terug van de finsh met gemiddelde tijden van 12 min en meer de kilometer .(dit komt neer op 10km)Gewoon een woord belachelijk.

   
 • At 15/12/09 19:00, Anonymous Mark Van Bruggen said…

  Ik geloof dat we het probleem van de nieuwe afstanden niet gaan oplossen op deze blog, alhoewel de input natuurlijk interessant is.
  Mijn voorstel: laat ons dit probleem LangeWappergewijs voorleggen aan de oriënterende goegemeente, misschien zelfs met een derde alternatief dat enkel wijzigingen voorziet voor de jeugdreeksen, waarom het allemaal begon.
  Het resultaat kan dan aan de Algemene Vergadering van V.V.O. van6 februari worden voorgelegd.
  Ergens zit er toch een whizzkid zich te vervelen die dit op het net kan gooien, niet?

   
 • At 26/3/11 11:24, Anonymous Anoniem said…

  Great site, very impressive.

  buy cialis

   

Een reactie posten

<< Home