De laatste post

Orienteering-news website

maandag, november 16, 2009

Hamok wint hamok-cup

Om het twingtigjarig bestaan van de club te vieren, organiseerde hamok in 2004 de eerste editie van de hamok-cup en won die dan ook. Ondertussen bestaat hamok 25 jaar en is de hamok-cup een gevestigde waarde in het Vlaamse winterseizoen. Wij leggen het reglement uit: een ploeg bestaat uit 6 personen. Eén ervan is een fietser. Om te beginnen moet de start gezocht worden of de kaarten gevonden. Daarna beginnen de lopers van de ploeg aan hun opdracht: lange iof, korte iof, oro-hydro, zonder zwart en vensterloop. De fietser fietst zijn parcours. Nadien is er nog een speciale opdracht, waar nog heel wat tijd gewonnen of verloren kan worden. De rangschikking wordt opgemaakt door alle tijden op te tellen, en, als de formule correct is uitgewerkt, wint hamok op het einde.

Dit jaar was het niet anders. Andere jaren is de eerste opdracht aartsmoeilijk en kan er dan al niet meer verloren worden, dit jaar was het eenvoudig. Er staan 6 posten, aan elke post ligt een kaart van een andere loper, spreek ergens af om de kaarten uit te delen. Dan begint de eigenlijke wedstrijd.

De oro-hydrowedstrijd werd gewonnen door Frans Laenen, die zo'n twee minuten voorsprong had op Greet Oeyen en drie op Sofie Herremans. Wij schreven het al bij de herfstwisselbeker: dit is de normale oriëntatiestijl van Laenen, dwars door alles, en dan recht op de post uitkomen, geef hem een blanco kaart en hij loopt even snel.

De MTB-O wedstrijd werd gewonnen door Jochen Verdeyen, voor Dirk Deijgers en Wim Vervoort. Verdeyen legt zich noodgedwongen toe op het fietsen, moest tot halverwege Deijgers in zijn zog dulden, maar bleek dan toch te snel. Vervoort kwam eerder uit de achtergrond opzetten. Waar hij half-wedstrijd nog op een achtste positie rondreed, wist hij tijdens de laatste posten nog de concurrentie te verschalken.

Bij de vensterloop speelde het ploegenspel een belangrijke rol. Man-met-terreinkennis, Marc Hermans nam Toon Melis mee op een tocht door het bos, om eens te tonen hoe het echt moet. Hoewel de splits hier een steekje laten vallen, was het uiteindelijk Toon Melis die in de laatste rechte lijn Hermans nog voorbij ging en dus met een seconde voorsprong won. Voor de derde plaats was het niet minder spannend. Dieter Marinus, Evert Leeuws en Arno Keuppens moesten onderling uitmaken wie de derde podiumplaats kreeg. Uiteindelijk was het Marinus die het trapje mocht beklimmen.

Zonder zwart gaf aanleiding tot een bijzonder spannende wedstrijd. Een bliksemstart van Koen Meynen en Rudi Aerts bleek niet voldoende om het aanstormende geweld af te houden. Jos Gilot loste Gunther Deferme niet, maar Deferme hield toch een kleine voorsprong aan de streep. Meynen liep aan de voorlaatste post nog comfortabel in derde positie, maar daar kwam Miek Fabré opzetten en zette zo na zoon Frederik op de nachtaflossing, nu vader Koen in de sprint op hun plaats.

De lange iof omloop was het toneel van wat aardige duels. Geert Simkens in het bos kwijtspelen is onmogelijk en dan alternatieve routes via de paadjes zoeken bleek toch niet zo'n goed idee te zijn, hoewel Simkens ons na de wedstrijd toch vertelde dat hij wat veel bramen tegen gekomen was onderweg. Bramen of geen bramen, de winst was er in elk geval voor Simkens. Op de tweede plaats vinden we uw verslaggever, machinist van een hamok-trein met Martin Beckers, die door gezichtsproblemen zich veelal tot een wagonnetjesrol moest beperken.

De korte iof omloop was een tweestrijd tussen de ervaring en loopsnelheid van Elke Verdeyen en het jeugdig enthousiasme van Nancy Wenderickx. Ervaring bleek de bovenhand te geven. Om de derde plaats kwam het bijna tot een spannend einde, maar Patrick Bleyen hield uiteindelijk een deftige voorsprong op Ian Geldof over.

Na de finish moesten er vragen opgelost worden en aan de hand van de antwoorden moesten er posten in een doolhof gezocht worden. Hier stond geen maat op Miek Fabré, die weer eens de maat nam in een millimeterspurt voor Frederik Meynen. Uiteindelijk was het daar eerder zaak van alle antwoorden goed te hebben dan snel te lopen, want 5 minuten straftijd haal je niet zomaar in.

Het verdict dan maar: hamok 1 wint. Dat was ook logisch. Zet vier toppers die al jaren op elkaar zijn ingespeeld bijeen, voeg er wat mensen met terreinkennis aan toe en voilà. Het jeugdige Omega 1 werd 2e, op 20 minuten van de winnende ploeg. Omtrent de derde plaats is er wat verwarring. Trol 1 werd op het podium geroepen, maar in de uitslag staat hamok 2 op de derde plaats, wij vinden dat wel een goede ontwikkeling en vermoeden dat er ergens geen rekening werd gehouden met strafminuten.

Uitslag
Tussentijden
Kaart: iof-lang labyrint