De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, juli 09, 2009

Elisabeth Henkes: A-finale @ JWOC

Deze week verzamelden alle internationale topjunioren zich in de Italiaanse bergen om hier het junioren wereldkampioenschap oriëntatielopen (JWOC) te beslechten. Er werd van start gegaan met de sprintafstand, gevolgd door de lange afstand, een rustdag en dan vandaag de kwalificatie voor de middle distance.

In het verleden werden Belgische juniorenploegen steeds geëvalueerd en afgerekend op het aantal A-finales (top60) dat ze behaalden. Sinds enkele jaren is de sprint distance aan het junioren WK toegevoegd, een extra mogelijkheid op meer A-finales (zeker voor de fysiek sterke Belgen).
Hieronder volgt een voorlopige balans van JWOC 2009:

Sprint distance:
Deze kortste vorm van oriëntatielopen werd door iedereen geapprecieerd en geprezen tijdens dit WK. De baanlegger en kaarttekenaar was een Italiaanse eliteloper (Emiliano Corona), die er volgens Jenny Lönnkvist (de uiteindelijke winnares) één van de meest uitdagende sprintwedstrijden uit haar leven had van gemaakt. Deze wedstrijd was totaal verschillend ten opzichte van de eerder eenvoudige sprintwedstrijden in Zweden. Uiteraard was Jenny tevreden met haar overwinning en prestatie, maar ze moest tijdens de wedstrijd toch enkele keren stilstaan om fouten te voorkomen. Ook Elisabeth Henkes werkte in de smalle straten van Mezzano een sterke wedstrijd af. Normaal is dit niet haar geliefkoosde discipline omdat ze beter uit de voeten kan op technisch moeilijk terrein, maar haar 46e plaats en eerste A-finale voor België mochten er zeker wezen!
Bij de mannen was het al Zwitserland wat de klok sloeg. De overwinning was voor de topfavoriet Matthias Kyburz. Hier vielen de Belgen eerder wat tegen en een verhoopte A-finale bleef uit. Benjamin Hofmans presteerde uiteindelijk het beste (75e), kortbij gevolgd door Jeremy Genar en Wouter Leeuws.

Resultaten
Kaart (met wegkeuzes)

Elisabeth Henkes @ JWOC (photo: worldofo.com)

Long distance:
Na een nachtelijke stortbui werd in het koude Italië de lange afstand op gang geschoten. Deze discipline wordt nog steeds het meest gerespecteerd, dus aan motivatie geen gebrek bij de atleten. Ook Gustav Bergman, de koning van de scandinavische kampioenschappen (NOC), had dit begrepen en maakte er een ware demonstratie van in de herenreeks. Na 9.5km en meer dan 400m stijgen was hij in 65 minuten, meer dan 3 minuten sneller dan Soren Bobach (broer van..) en Martin Hubmann (ook broer van..). Bij de mannen liep Jeremy Genar technisch een sterke wedstrijd en miste maar nipt een top-60 plaats. De andere Belgen moesten verderop gezocht worden. Opvallend wel was de sterke prestatie van Sergey Fedatsenka (lid van Trol en verblijft in Nederland), hij eindigde hier op een knappe 24e plaats!
Bij de dames was het niet Jenny Lonnkvist die met de overwinning ging lopen (misschien de eerste tekenen van ziekte, want tijdens de sprint 2 dagen later ging ze zelfs niet meer van start). Wel de Deense Ida Bobach (ook zus van..) ging met de gouden medaille lopen. De twee Belgische deelneemsters kwamen nooit in het stuk voor en eindigde op verre afstand van een mogelijke top60 notering.

Resultaten
Kaart (met wegkeuzes)

Middle distance:
Vandaag werd het eerste gedeelte van de middellange afstand gelopen, namelijk de kwalificatie. De top 20 van elke heat gaat door naar de A-finale. De andere lopers komen respectievelijk in de B en C-finales terecht.
Bij de heren maakten Matthias Kyburz (SUI), Matej Klusacek (CZE) en Martin Hubmann (SUI) indruk door elk hun heat te winnen en onder de 27'-grens te duiken. De Belgen konden weer niet verrassen met een A-finale, Gilles De Neyer eindigde het dichtste met een 35e plaats in heat 2.
Bij de dames gingen twee Tsjechische loopsters en Mari Jevne Arnesen (van Hamar uit Noorwegen) met de drie reeksoverwinningen aan de haal. Elisabeth Henkes zette een zeer knappe prestatie neer door 11e te worden en morgen in de A-finale van start te kunnen gaan!

Resultaten
Kaart

De teller van het aantal A-finales staat ondertussen op 2 (dankzij Elisbath Henkes) en dit zal niet meer wijzigen. Hopelijk kunnen onze atleten morgen nog mooie prestaties neerzetten in de finales van de middle distance en overmorgen afsluiten met puike wedstrijden tijdens de aflossing.

4 Comments:

 • At 9/7/09 13:43, Blogger Jochen said…

  De informatie wat betreft de afrekening klopt niet helemaal volgens mij, althans toch niet volgens de regels van de voorbije jaren...

  Bij Sprint moet je eerste derde deel halen.
  De vrouwen zijn slechts met 120, daar de mannen met 170 zijn. Top 60 zou dus niet echt eerlijk zijn!
  Eerste derde deel is eerlijker!

  Voor Middle en Long werd wel de A-finale-regel toegepast.

  A-finale bij de vrouwen komt dus neer op de eerste helft...
  Als je de eerste helft bij de mannen neemt kom je dus op 85 (van 170). In dat geval zouden Benjamin Hofmans, Jeremy Genar en Wouter Leeuws daarbinnen vallen...

  Eerste derde deel bij vrouwen op sprint is dus 40, Elisabeth was 46ste...

  Mijn bedoeling is zeker niet Elisabeths prestaties trachten te minimaliseren, want ze mogen er zéker wezen! Met in het bijzonder die van de Middle Qualifation!

  Ik denk gewoon dat het bericht niet klopt...

   
 • At 9/7/09 15:05, Anonymous Desmond said…

  Hoi Jochen,

  een A finale halen door bij de eerste 50% te eindigen, zou wel iets te gemakkelijk zijn. Dat klopt dus zeker niet.

  Soms wordt wel gekeken naar de beste 1/3. Maar in dat geval haalt nog steeds geen enkele deelnemer bij de heren een A-finale.

   
 • At 9/7/09 16:59, Anonymous jan d said…

  als ze nu eens gewoon kwalificaties en finales zouden inrichten, dan zou het meteen duidelijk zijn...

   
 • At 9/7/09 17:39, Blogger Jochen said…

  @Desmond

  Dat is toch net wat ik wil zeggen...

   

Een reactie posten

<< Home