De laatste post

Orienteering-news website

maandag, november 24, 2008

hamok-cup V

De winterse wereld rondom Hamont was gisteren het toneel van de vijfde editie van de hamok-cup, ooit opgericht om het twintigjarig bestaan van de club in stijl te vieren. Aan de start verschenen 16 ploegen, met 6 lopers per ploeg. Op het menu? Eén verrassingsvoorspel voor iedereen, een MTB-O, een oro-hydro, zonder zwart, vensterloop, IOF lang en kort. Na het loopgedeelte kwam nog het denkgedeelte: oriëntatiesudoku, zoek de tien verschillen en dan uiteraard nog wat postenbeschrijvingsvraagjes.

Het voorspel bestaat traditioneel uit een opdracht die uiteindelijk de plaats van de echte start kenbaar maakt aan de lopers. Iedereen kreeg een kaartfragment rond zijn pols gebonden en op elk kaartfragment stond een post. 6 posten per ploeg dus. Op elk kaartje stond ook een speciaal symbool, waar de start eventueel kon zijn. Na het aanéénpuzzelen van de stukjes kon er ene beslissing gemaakt worden: doet de hele ploeg het volledige parcours, of wordt er onderweg afgesproken? De ploeg die het snelste bij de start stond (hamok 5) koos voor het samen blijven en puzzelde onderweg, terwijl de tweede ploeg (omega 2) onderweg een tussenafspreekplaats had.

De ploegen zagen onderweg ongeveer de tekst "De start van de hamok-cup V bevindt zich bij het driehoekje in het blauw" verschijnen en die was op het kaartje van de loper van de IOF-kort terug te vinden. Hier werden de debatten al beslist! Topfavorieten hamok 1 kregen een gevoelige achterstand aan hun been toen één van hun lopers vergat een postje te knippen en dus terug moest. Hij had nochtans de dag ervoor een soortgelijke oefening te verteren gekregen.

De stand na de eerste proef: hamok 5 heeft een voorsprong van 4 minuten op omega 2, die een half minuutje sneller waren dan KOL 1. Deze tijden tellen in het eindtotaal x6 mee, tel maar uit hoe belangrijk de start is.

Het tweede bedrijf was de echte oriëntatieloop. Hierin leverde hamok 1 de sterkste prestatie van de dag, wat nodig was om terug in de wedstrijd te komen. De kaart van de IOF-lang is hieronder te vinden:

Wie won wat?
Toon Melis won de korte IOF omloop voor hamok 1.
Uw verslaggever won de lange IOF omloop voor hamok 5.
Frans Laenen, trol 1, won de oro-hydro. Met zijn dwars-door-alles stijl was het geen verschil met een normale wedstrijd.
Gunther Deferme was de snelste zonder zwart: hamok 1.
Trol 1 won de vensterloop in de persoon van Dieter Marinus.
De MTB-O tenslotte werd door Dirk Deijgers van hamok 1 gewonnen.

Tenslotte was er nog de verrassingsproef, opgesteld door Luc Cloostermans, wat dus wou zeggen dat de snelste ploeg aan de finish gehandicapt was, aangezien Luc uiteraard niet mocht meespelen. Koen Meynen bleek top in het sudoku-oplossen, Martine Taffeiren zag de verschillen en de twee seniors stortten zich op de postenbeschrijvingen. Elk goed antwoord leverde 1 minuut bonificatie op. Hamok 5 was hier de beste ploeg, met 56 punten, hamok 1 kon de kloof niet dichten en moest tevreden zijn met 37 punten en voelde dan nog de hete adem van omega 2 die met 51 punten ook een behoorlijke score haalden!

Het eindresultaat:
1. hamok 5 - 7:47:50
Oeyen, Bloemen, Cloostermans, Meynen, Hoekx, Taffeiren
2. hamok 1 - 8:59:40
Beckers, Deijgers, Deferme, Deferme, van der Kleij, Melis
3. omega 2 - 9:16:01
Theys, Keuppens, Van De Moortel, Verduyckt, Theys, Fabré