De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, mei 02, 2008

Moise 2008

Donderdagochtend (1 mei 2008) was het weer zo ver. Tijd voor de traditionele Moise en 22 ploegen verschenen aan de start. Deze aflossing met 8 omlopen werd georganiseerd door de club Hermatenae en is vooral gekend wegens zijn complexe berekeningen die worden bovengehaald om de resultaten alsnog door elkaar te gooien.

De eerste lopers mochten voor een trip van 9 km het bos in met een hoogteverschil van maar liefst 480m. Ondanks de vlinders die het pak moesten uit elkaar trekken, kwamen de ASUB lopers Colomb en Krier na 1u11’55 gelijktijdig binnen.

Vervolgens stond er een oro-hydro van 4300m op het programma. Vanwege de vele hoogtelijnen leek dit geen onoverkomelijke opdracht, maar het gebrek aan details in de hoogtelijnen maakte het de lopers niet gemakkelijk. Uiteindelijk bleek Bruno Parmentier hier de snelste.

Vervolgens stond er een omloop zonder wegen en reliëf op het programma (gewonnen door Winston Franssen), gevolgd door een omloop op een blanco kaart met op de eerste plaats Wim Vervoort.

De 5e omloop zat er een addertje onder het gras. In een bepaald perceel (een rechthoek) bos moest de loper met een blanco kaart 12 posten trachten terug te vinden (een opdracht waarbij meer geluk dan kunnen komt kijken). De straftijd per niet gevonden post bedroeg 5 minuten (vandaar vele NCL’ers in de uitslag).
Bepaalde ploegen besloten om dit onderdeel tactisch te spelen en de loper ineens van de start naar de finish te sturen. Dit kwam dan neer op een straftijd van 60min. Ze lieten dit dan bijvoorbeeld door een 86-jarige man afleggen die nog net met veel moeite voorbij de omgevallen boom geraakte, zodat deze man wel kon meetellen in de toegepaste leeftijdscoëfficiënt .
Deze leeftijdscoëfficiënt kwam erop neer dat de leeftijd van de oudste deelnemer en de jongste deelnemer per ploeg van elkaar werd afgetrokken. Des te groter dit verschil, des te beter de ploeg in de resultaten zal uitkomen. En de impact van de coëfficiënt is allesbehalve klein te noemen.


Omloop 3: zonder wegen en reliëf (klik op de kaart voor grotere versie)

De 6e omloop was een memorisatie van 3400m, die werd gewonnen door Adrien Moureau. Daarna volgde er nog een klassiek parcours (van 6.7 km) op een kaart van 1989 waarop Karl Keupens de snelste bleek te zijn.
De laatste oefening was een weddenschap. Hier kregen de deelnemers een klassieke omloop voorgeschoteld waarbij hij/zij vooraf zijn/haar tijd moest schatten. Als de atleet onder deze tijd bleef, telde toch de geschatte tijd, dus moest er scherp genoeg gegokt worden. Indien hij de ingeschatte tijd overschreed, kwamen er 3 minuten straftijd bij per minuut.
Uiteindelijk kwam ASUB3 als verdiende winnaar uit de bus.

Uitslag in tijd (met straftijd):
1. ASUB3 7u07’24
2. CO LIEGE1 7u09’09
3. TROL1 7u21’43

Uiteindelijke uitslag met leeftijdscoëfficiënt:
1. ASUB3 361 points
2. HERMA1 535 points
3. OLVE1 551 points

Results by team
Results Individual
Splittimes Individual
Photos
Map (Vladi)

3 Comments:

Een reactie posten

<< Home