De laatste post

Orienteering-news website

dinsdag, februari 19, 2008

Malheur Raid XL 2008

In het verleden konden we de prestaties van enkele Vlaamse OL-lopers en Slokkers op de adventurenrace Mailheur Raid XL reeds volgen op de laatste post. Winnaar van vorig jaar en KOL-lid Roel Smolders zal dit jaar deel uit maken van het organisatiecomité, de race zal dus al zeker nieuwe winnaars kennen. Een goed oriëntatievermogen zal ongetwijfeld weer een bepalende factor spelen... Hieronder lees je het persbericht van de organisatie, misschien dat we dit jaar nog meer oriënteurs hun kans wagen?PERSBERICHT

DE MALHEUR RAID XL :

Op 10 en 11 mei wordt de 6de editie van de Malheur Raid XL georganiseerd. Dit is een 2 daagse non-stop adventure race : een loodzware uithoudingsrace in teams van 2 personen waarbij beide deelnemers samen 230 km dienen te overbruggen aan de hand van verschillende disciplines. Op het programma staan, gespreid over een vijftiental etappes en 3.500 hoogte meters ; 120 km mountainbiken, 30 km (oriëntatie)lopen, 25 km kayak, 30 km run & bike, 2 km zwemmen en verschillende special tasks zoals rotsklimmen, boogschieten, speleologie, rivercrossing,... . De wedstrijd verloopt in volledige autonomie, dit betekent dat geen enkele hulp van buitenaf is toegestaan en dat de deelnemers zelf hun voeding en drank dienen mee te dragen. Aan de hand van een roadbook, coördinaten en kaarten dienen de deelnemers zelf de beste weg te zoeken tussen de verschillende CP’s (check points) en TA’s (transition areas).

De Malheur Raid XL start op 10 mei in Froidchapelle in de Ardennen maar het eigenlijke parcours wordt pas bekend gemaakt bij aanvang van de wedstrijd.

Om aan de Malheur Raid XL te starten dien je natuurlijk over een goede basisconditie te beschikken. Maar niet enkel je conditie wordt op proef gesteld maar ook jou oriëntatiecapaciteiten, wedstrijdplanning en vooral je mentale weerbaarheid. De organisatie verrast de deelnemers zeker met een nachtelijke zwemproef, rivierdoorwadingen, touwenhindernissen (inclusief je fiets) , ,.... m.a.w. aankomen is op zich al een overwinning.

Dit jaar wordt er voor de minder ervaren en getrainde atleet eveneens een korte race georganiseerd, nl. de Short track, een 12 uren race onderbroken met een bivak van een 5 tal uur. Hier dienen de deelnemers volgende afstanden te overbruggen : 60 km mountainbiken, 15 km (oriëntatie)lopen, 15 km kayak, 15 km run & bike inclusief verschillende special tasks zoals rotsklimmen, boogschieten, rivercrossing,... .

De Malheur Raid XL maakt dit jaar zowel deel uit van de West European Raid Series als het X-free Outdoor Festival. De West European Raid Series is een circuit bestaande uit 6 adventure races in West Europa. Daarom verwachten we opnieuw teams uit verschillende Europese landen. Vorig jaar konden we 43 teams uit 11 verschillende landen verwelkomen.

Het X-free Outdoor Festival is een aanbod van verschillende off-road activiteiten waaronder MTB, trail running, off road triathlon en duathlon, adventure racing, run & bike, wedstrijdjes voor kids, demonstraties, animatie,... Tien kwalificatie wedstrijden en 5 grote wedstrijden vormen dit in België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk. Het doel van dit festival is gedurende een weekend de liefhebbers van outdoor sport aan de evenementen te laten deelnemen, ongeacht het niveau. Het wordt een ontmoeting tussen de nieuwelingen of minder ervaren atleten ( Short Track) en de doorgewinterde adventure racer (Master's Race).

De eerste adventure race, Raid Gaulloise, werd in 1989 gehouden in New Zeeland: een 7 daagse expediite race met deelnemers uit 20 verschillende landen. Daarna volgden nog verschillende andere orgnaisaties met het zelfde concept. De meest gekende adventure races zijn de Raid Gaulloise, de Eco Challenge (beide races worden sinds vorig jaar niet meer georganiseerd) en de Corsica Raid,...

Ondertussen worden in verschillende landen kleinere adventure races georganiseerd die toegankelijker zijn voor iedereen gezien de hoge kostprijs van bovenvernoemde races. Koplopers hierin zijn Frankrijk, de Verenigde Staten en Scandinavië. Nederland organiseert jaarlijks ook een aantal ééndaagse races. Momenteel is de Malheur Raid XL de enige echte meerdaagse non-stop adventure race in België.


website