De laatste post

Orienteering-news website

zondag, februari 03, 2008

Wintercriterium Geneberg

Na het federatiekampioenschap lange afstand van vorige week, was het dit weekend terug tijd voor een traditionele wintercriteriumwedstrijd. De vorige wedstrijd die voor dit prestigieuze klassement meetelde was de wedstrijd in het Hamse Ham. Dit keer werd er terug gelopen in het Hamse, maar op Geneberg, waar er inderdaad geen berg te bekennen viel, dit in tegenstelling tot het enkele kilometers daarvandaan gelegen Genemeer, waar er wel een meer op de kaart staat. Op Geneberg staat er dan weer geen meer op de kaart, maar het is er wel!

Wij brengen de stand van het wintercriterium voor deze wedstrijd eventjes in herinnering: op één staat Wannes Hendrickx (KOL), 10 wedstrijden gelopen met 7693 punten. Op twee staat uw dienaar (hamok), 7 wedstrijden met in totaal 6863 punten. Op drie vinden we Ronny Timmers (hamok), 9 wedstrijden en 5920 punten. Op de vierde plaats staat Jan Oeyen (Borasca), net als die andere Jan (Gilot nvdr.) kersvers vader geworden, aan beiden proficiat trouwens, met 6 wedstrijden en 5679 punten.

De top vier was er vandaag als de kippen bij om de waardevolle punten binnen te halen, dat beloofde.

De wedstrijd, waarvan de voorbereidingen op de voet per weblog gevolgd konden worden, begon direct met enkele venijnige postjes in de in dit seizoen braambeperkte bossen en dat zorgde bij mij al direct voor twee missers aan de posten 1 en 3, de punten leken ver weg. De rest van de omloop zorgde voor een fijne combinatie van lange en korte benen, met zelfs een kruising, waar leider Hendrickx getuige was van een intimidatiepoging van Oeyen, die "200m hard gelopen had". Op het einde ging de lijn met een bochtje om de eerste post heen, wij vermoeden dat het erom gedaan was. Helemaal op het einde bleken de overwinning en de bijhorende punten toch naar Lommel te gaan. Oeyen moest op 40 seconden afstand genoegen nemen met de tweede plaats, zo'n 20 seconden voor Hendrickx die zodus toch nog een goede zaak doet voor het WC en sterk aanspraak maakt op de eindoverwinning in de superprestige van het oriëntatielopen. Timmers zette een soliede prestatie neer, maar dat was met andere toppers als Peeters, Nijsten en De Lat in de wedstrijd niet genoeg om in de hoogste regionen van de uitslag te eindigen.

Bij de dames zette onze sterreporter Miek Fabré naar eigen zeggen een klassetijd neer, maar moest uiteindelijk toch met een diskwalificatie terug naar Tielt-Winge rijden, wat dus wil zeggen dat de overwinning naar Kim Steegen ging, die daarmee haar leiderspositie in het Wintercriterium nog meer glans geeft.