De laatste post

Orienteering-news website

zaterdag, juni 16, 2007

Asikkalan Raikas wint Venla-jukola

Enkele uren geleden werd in Lapua de vrouwen-jukola (ook wel venla genaamd) gelopen. De aflossingswedstrijd wordt hier gelopen in ploegen van 4, en afstanden van 5,7 tot 7,7km voor de laatste loopsters.


Start:
Heini Saarimäki (Angelniemen Ankkuri) startte het sterkst en kwam als eerste het bos uit. Ze werd kort op de voet gevolgd door 3 andere Finse ploegen. Heini Saarimäki is nog zeer jong en loopt binnenkort in Australië de jwoc. Over haar wedstrijd vertelde ze het volgende: 'Het was een fantastisch gevoel om als eerste de aflossingszone te bereiken. Toen ik naar men voorlaatste post liep (die nog zeer technisch was) hoorde ik de speaker reeds, daarom deed ik het tijdens dit been zo voorzichtig mogelijk.'
De grote favoriete tussen al de startloopster was de Zweedse Lena Eliasson, zij kwam pas 3,5min later binnen. En de winnaar van de vorige editie, Ulricehamns OK, verloor reeds meer dan 7min.

Comeback van Koo Vee:
Vervolgens was het de beurt aan de 2e loopsters. Hier verscheen Liisa Anttila(Koo Vee) als eerste aan de finish. Ze startte als 45e, maar maakte dus heel wat plaatsen goed. In haar zog was Asikkalan Raikas mee naar voor opgerukt. Annica Gustafsson van IF Thor liep een tijdje samen met Liisa Antilla maar moest haar op het einde laten gaan. Over haar wedstrijd vertelde ze het volgende: 'Het was een typische aflossingswedstrijd voor me, dat betekent vooral risico's beperken tijdens het orienteren.'
Ook opvallend hier was dat de derde ploeg van Lindingö hier als derde doorkwam. Als zij hun loopsters wat beter verdeeld hadden, beschikten ze zeker over een ploeg om mee te dingen voor de overwinning. Maar deze keuzes zijn juist de moeilijkheid voor elke coach.

Verrassing:
Sensatie bij de aankomst van de 3e leg-loopsters. De Zweedse club Ok Linne arriveerde hier als eerste, maar wat bleek: gediskwalificeerd. Lina Bäckström was de verantwoordelijke. Samen met Sirkka-Liisa Huusari van Asikkalan Raikas punchte ze de foute post. Alleen merkte de loopster van Asikkalan Raikas dit wel op en zette ze haar fout recht.
Zo werd Minna Kauppi, een van de beste Finse loopster, mooi in koppositie gelanceerd. Binnen de minuut volgden nog 3 andere ploegen: Ok Skogsfalken, IF Thor en Koo Vee.

Het slot:
En dat de overwinning nog niet binnen was voor Minna Kauppi, bleek al snel. Iets over halfweg (na 5.5km) had ze een minuut achterstand op de 2 Zweedse ploegen: OK Skogsalken en If Thor. Omdat de 2 laatste posten nog zeer technisch waren, had ze de kans om nog terug te komen. Voordien wist ze niet of ze nog op kop lag, want ze had verschillende grote fouten gemaakt. Pas toen ze haar 2 concurrentes opmerkte, dacht ze eraan misschien nog een kans op de overwinning te maken. Uiteindelijk ging ze er nog op en over. Haar overwinning dankte ze vooral aan haar betere fysiek, want de twee andere hadden technisch veel beter gewerkt dan zijzelf.
Achteraf vertelde ze nog dat ze deze venla-overwinning zeer hoog inschat, vooral omdat ze dit resultaat bereikte met een ploeg waar een positieve team-spirit primeert. Een groep vrienden met andere woorden.
De snelste tijd op de laatste omloop (langste afstand) werd gelopen door Heli Jukkola (52'47) voor Simone Niggli (54'14) en Paula Iso-Markku (56'22).

Op de foto een beeld van de groepstraining van Asikkalan Raikas. Hier zijn ze bezig met loopoefeningen met de armen omhoog om de rompstabiliteit te trainen.

Volledige uitslag

English version

Mannen:
Nu wordt het wachten tot 23u en uitkijken naar de mannen-Jukola. We gaan direct verwend worden van bij de start door de aanwezigheid van 2 Belgen: Bart Delobel (if Brahe) en Fabien Pasquasy (SNO3). Later tijdens de nacht komt ook Joost Talloen nog in actie.
Benieuwd wie hier met de overwinning gaat lopen. Kandidaten genoeg en vuurwerk verzekerd!

8 Comments:

 • At 16/6/07 23:00, Blogger jeroen vdK said…

  Fabi is going great at the moment..

   
 • At 16/6/07 23:03, Blogger Jeremy said…

  Amaj! wa heeft de fabien gegeten!? 6de bij de laatste radiopost!

   
 • At 16/6/07 23:09, Blogger Jeremy said…

  Ongelooflijk, Fabien Pasquasy 3de binne op het eerste been van de Jukola met maar 3luttele seconde achter de 1ste...

   
 • At 16/6/07 23:13, Blogger jeroen vdK said…

  1e leg : Fabien 3e ..I saw him finishing

  only 3 seconden behind .. great result .. Michael Wehlin (a big swedish elit in the 90s) changing over ..

   
 • At 16/6/07 23:25, Blogger Desse said…

  Schitterend resultaat van Fabi!
  Bart delobel kwam binnen op een 104e plaats, op 5'50 van de kop.

   
 • At 16/6/07 23:27, Blogger Jeremy said…

  waarom is er trouwens geen poll gedaan voor Jukola? of was die er wel? want het beloofd weer spannend te worden..

   
 • At 17/6/07 00:57, Blogger Desse said…

  Josse is ook aan zijn lange nacht begonnen.

   
 • At 17/6/07 01:32, Blogger Desse said…

  Joost Talloen
  gestart als 161e, met achterstand van 24'51.

  Intermediate 3,6 km
  positie:181
  achterstand: +33:54
  voorlopige tijd: 30:24

  Intermediate 4,8 km
  positie: 181
  achterstand: +36:01
  voorlopige tijd: 40:33

   

Een reactie posten

<< Home