De laatste post

Orienteering-news website

maandag, april 23, 2007

Volle gas van aan de start

Waar scandinaviërs heel de winter over praten, met bezig zijn en voor leven. We namen poolshoogte bij de tiomilavoorbereidingen van Østmarka OK.

Het is begin januari. 25 oriënteurs staan aan de start in een sneeuwstorm beneden aan de Grefsenkollen skipiste, vlak bij Oslo-centrum. Het doel? Tiomila eind april! O-koningin Marianne Andersen woont er niet ver vandaan, en staat aan de start. De meeste mannen zullen blij zijn als ze de beste Noorse oriënteuse van 2006 kunnen kloppen. Uiteraard is het massastart met forking/gaffling. Het is volle gas van aan de start en velen gaan de fout in, al bij de eerste post. Marianne blijft koel, en verslaat de meeste mannen, niet eens zo verrasend. Achteraf is het 'tiomila-meeting'. Onderwerpen zoals koplampen, "task force", kaart, terrein en selectie staan op de agenda.


Materiaal
In de oriëntatiewereld is er nooit zoveel over materiaal te doen geweest als dit jaar. Hoeveel moeten onze lampen onderdoen? Østmarka OK volgt ook de nieuwe ontwikkelingen*, maar andere clubs hebben toch een voorsprong. Zelfgemaakte koplampen worden volop ontwikkeld door de grote clubs. Het komt er op neer zoveel mogelijk licht uit de koplamp te krijgen. Geruchten doen de ronde dat de studenten van Trondheim (NTNUI) het meeste licht gaan hebben. Hopelijk houden de nieuwe lampen het uit tot het einde, want nog steeds blijft de vraag 'Hoeveel lopers gaan er weer niet zonder licht vallen onderweg'?


Snel terrein
De club doet een extra inspanning dit jaar, en dat moet voor een topprestatie zorgen van de eerste ploeg. In Østmarka noemen ze dat "Task force". Het doel is Top 50 en dit moet een spin-off effect geven aan de andere ploegen van de club. We komen te weten op de meeting dat een deel van het terrein al eerder in kaart gebracht was. De club heeft lobbyisten die hier zoveel mogelijk over te weten moeten komen. De schaal 1/10000 voor iedereen met een hoogteverschil van 2,5 m en het gebied is zeer klein. Het is doorgaans snel terrein, de besten zullen waarschijnlijk rapper lopen dan 5'/km. Maar er zijn ook stukken met veel rotsen, groen, onderbegroeiing en omgevallen bomen omwille van de storm.
Tegen het einde van de meeting wordt er over de selectieprocedure gepraat. De coaches geven te kennen wie er het meest geschikt is voor de verschillende ploegen. Iedereen mag zijn mening zeggen. De etappes worden doorgenomen, en er is speciaal veel interesse voor de negende etappe: een 5,2km lange volg-etappe (geen forking).
-Deze is voor mij! , zegt oud-wereldkampioen Tore Sagvolden.
-Nee, gij neemt Långa Natta! Luierik! krijgt hij als antwoord.

Over enkele dagen komen we te weten of Østmarka zijn doelstellingen al dan niet kan waarmaken.

(veivalg 2-2007)

* Sinds dit jaar bestaat er geen beperking meer op nachtlampen in Zweden. Vroeger mocht de lamp niet meer dan 20W zijn, maar door nieuwe technologiën zoals de HID en de straffere LEDs, had dit nog weinig betekenis.

5 Comments:

Een reactie posten

<< Home