De laatste post

Orienteering-news website

maandag, december 14, 2009

Laveikis zet zegereeks verder

Gisteren in Ravels was er niks te beginnen tegen de Letse Trol Andis Laveikis, die ook bij de twee vorige regionale evenementen het hoogste trapje van het podium op mocht. Waar hij tijdens de nachtwedstrijd in Lichtaart en de wintercompetitie in Opitter met sprekend gemak afstand nam van de concurrentie, was dat zondag veel minder het geval. De nek-aan-nekrace met uw verslaggever bleek uiteindelijk 10 seconden in het voordeel van de Let uit te vallen. Uw verslaggever die, u weet het, selectief met zijn krachten moet woekeren in de winter, en nu dus ook maar tijdens een paar benen de beentjes echt mocht losgooien. Laveikis gaf trouwens ook als commentaar dat hij nog wel een versnelling hoger kon schakelen, maar dat niet tijdens de Sylvestervijfdaagse zal doen, wegens niet deelnemend.

Wie aangaf dat hij op maximumsnelheid had gelopen en er echt niet meer uitkreeg, was Winston Franssen, de Adelaar van Zoersel, en dat is een goed teken. Franssen loopt volgende week mee in de lange afstandswedstrijd in het Zoniënwoud en zijn plan is dus dat tempo de hele afstand te blijven lopen. Wij hebben er alvast schrik van en zullen ons dus niet door de bliksemstart van Franssen laten verrassen volgende week in Oudergem. Wij zeggen het hier maar om ook de andere teams te laten weten dat ze zichzelf niet moeten opblazen bij de start. Franssen eindigde overigens op een zesde plaats. Dat was nog een pak beter dan Benjamin Anciaux, ploeggenoot van uw verslaggever volgende week en 1u45 op een C! En dan precies nog gedeklasseerd! Straks roept hij ook nog kosmische straling in als excuus, zoals de familie van der Kleij op de militaire training van vorige week*.

Andis Laveikis in winter-action

In de damesreeksen weten wij al helemaal niet meer welke omloop we moeten bespreken om het over de winnaars van de wintercriteriumpunten te hebben. Alle tekenen zijn er dat het omloop 2 moet zijn: dat is wat de D21 volgend jaar moeten lopen en dat is wat de WC-winnares van vorig jaar liep. Kim Steegen haalde het met bijna een kwartier van Els Put en met de nummer 3, Sonia Nys, toch een kleine drie kwartier achter.

Wij hoorden trouwens redelijk wat dames uitrekenen hoe lang ze in het bos gezeten zouden hebben als ze hun omloop van volgend jaar zouden lopen. De discussie over de omloopverlenging is losgebarsten. Dat is een interessante discussie, waar er zeker voor de jeugdreeksen langs twee kanten wel wat te vinden is voor de respectievelijke argumenten. Bij de hogere damesreeksen niet zozeer...

Het deelnemersaantal in Ravels lag overigens aan de lage kant. Het terrein is er nog eens één waarvoor een mens met plezier uit zijn bed stapt. De kaart was misschien wel niet meer 100%, want om het met de woorden van een prominente Trol te zeggen: het groen is een autostrade en het wit staat vol met kerstboompjes. Maar dat zijn maar details die niet af doen aan de voortreffelijke oriëntatieomstandigheden in Ravels. Wij proberen al een hele winter de mensen warm te maken voor het Wintercriterium, want voor 90% van de lopers mag dat wél een doel zijn. Tevergeefs blijkbaar.

Tenslotte kijken we ook eens naar de tussenstand in dat Wintercriterium. Bij de heren is het spannend, erg spannend zelfs. Wim Bries heeft 9 punten voorsprong op W. Franssen en uw verslaggever er zo'n 150 punten achter. Bries kan volgende week een gouden zaak doen. Zijn dichtste concurrentie loopt dan in het Zoniënwoud en de punten liggen voor het grijpen.

Bij de dames ligt Nancy Teunckens ruim aan de leiding, zo'n 700 punten voor Kim Steegen. De competitie met derde plaats Tinne Vanhout werd in Ravels nog overtuigend door Teunckens gewonnen, want Vanhout was niet geklasseerd.

Uitslag
Tussentijden
Kaart (Yannick Michiels)

* T.van der Kleij schreef op zijn trainingslog over zijn declassering tijdens de militaire wedstrijd vorige vrijdag:

Note: Was a little surprised to see that I mispunched my 3th control on my split times. Very sure to be at right spot though. And Jerre could notice in less then 2 seconds that 231 and 103 have the same binary code except the first digit.

De realiteit is dat de emitposten stilletjes hun einddatum bereiken en hun batterij het niet al te lang meer zal uithouden.

1 Comments:

  • At 15/12/09 10:09, Anonymous Anoniem said…

    Volop mijn best aan het doen in het Wintercriterium (tegen trainingstempo en als oriëntatietraining uiteraard), heb er deze keer bij wijze van uitzondering zelfs een omloop 2 voor gelopen nu het nog kan/mag. Tegen Frank is echter geen kruit opgewassen, ik kan enkel hopen op een langdurige kwestuur die ik niemand toewens... Mij goed ge-amuseerd, natte voeten gehad en goed gelachen met de kaart af en toe. Normaal lach ik dan groen en moet ik toegeven dat ik er totaal naast zit maar deze keer....
    Wat betreft de polemiek rond loopafstanden denk ik dat deze wel een aparte topic waard is ... Beste contributers, ik ben geïnteresseerd in jullie mening als topatleten. Mijn mening staat al bij vorige topic. Ik kan ze samenvatten als: De eerste D35 deed op het BK Lang in Engsbergen 1u06 over 6300m... Ik denk dan ook dat de sportreglementen van ABSO/BVOS moeten aangepast worden op het gebied van winnaarstijden. Het kan toch niet dat er op het BK Lang minder ver moet gelopen worden als op een simpel regionalleke...

    Frederik

     

Een reactie posten

<< Home