De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, juni 22, 2012

Belgian Bike-O Championships

Last weekend, the Belgian Championships MTBO took place in a unique terrain, Leopoldsburg's military area. Traffic-free, lots of tracks and sometimes tough sandy terrain made for a no-nonsense competition. In the Women's class, Sofie Herremans took the title while in the Men's class Wim Peers took yet another "tricolore" home. Both athletes were beaten by Italian guest riders, however. Sara Sambi beat Sofie with a small margin while Giaime Origgi showed all Belgian riders what world-class MTBO is like. Ranked 25 on the IOF world MTBO ranking and securing a 6th place on last year's MTBO WOC, the Italian champion won the 25.4km course with an impressive 9' margin.


Afgelopen  zaterdag 16 juni vond in Leopoldsburg het BK Fiets-O plaats. Nooodgedwongen vond het BK dit jaar in juni plaats, terwijl doorgaans in oktober de tricolore truien worden uitgedeeld. In principe betekent de juni-maand beter weer. Dat was dit jaar wel even anders: posten werden gezet onder een droge maar dreigende hemel terwijl de bodem al flink verzadigd was van de overvloedige regen de uren voordien. Nadat alle posten gezet waren, gingen de hemelsluizen opnieuw open en dat tot 5u 's ochtends. Het reeds pittige parcours werd verder herschapen in een soms modderige, en steeds zwaar trappende, bedoening.

Results
Splits

Bij de heren mochten we rekenen op enkele toppers aan de start: Wim Peers, Jochen Verdeyen, Philip Van Hemelen (zeker wat de benen betreft) en, vooral, Giaime Origgi: zesde op het WK afgelopen jaar, 25e op de wereldranglijst en tonnen ervaring in MTBO (onder andere als event advisor en lid van de atletencommissie). Jukola zorgde voor enkele afwezigen die zich ook zeker in de debatten zouden hebben gemengd.

Wim Peers nam een slechte start: hij verslikte zich in de wegkeuze die zich direct na de verraderlijke start opdrong en ook in de daaropvolgende technische zone leek het vertrouwen even zoek.  Onze Italiaanse gastrijder kreeg dan ook direct de kop opgedrongen en hij zou deze, ondanks enkele aarzelingen in de technische zone in het noordoosten, niet meer afgeven tijdens zijn 1u40' durende veldslag. Peers ging al voor halfkoers Jochen Verdeyen en Olaf Kaden (een Duits gastrijder die in de interviews achteraf verklaarde dat " this is definitely worth a 2.5h drive from Germany") voorbij. Control 26 zorgde nog voor enige spanning: de varens waren daar zo stevig gegroeid dat het paadje naar die post schier onzichtbaar werd en dat bracht enkele rijders in de problemen.

De splits leren ook dat navigatie-skills cruciaal zijn om een MTBO te winnen. Sterke mannen in het MTB (bv. Dieter Stockx en Philip Van Hemelen) weten zich bij de makkelijke benen (bv control 11) vlot voorin het peloton te nestelen maar geven die positie snel terug prijs wanneer volle aandacht bij de kaart nodig is.

Bij de dames zien we eveneens Italiaanse overmacht. Sara Sambi wist Sofie Herremans te verslaan, zij het pas in het cruciale laatste deel van parcours B. Sien Verdeyen lijkt in dat laatste deel ook tijd op de HAMOK-ster te winnen, maar de wedstrijd lijkt toch net kort (?!) genoeg voor Sofie. Parcours B was ook het strijdtoneel voor HMastersA waar Wim Vervoort in een indrukwekkende 1u30' de 27 controls wist aan te doen. Guido Verdeyen moest hier met een 3' achterstand het onderspit delven.

Ik denk dat dit kampioenschap heeft bewezen dat je met relatief beperkte inspanningen een bestaande foot-O kaart kan omvormen tot een meer dan degelijke MTBO kaart ("you should organise a world cup", dixit de winnaar bij Heren Open). Aan de arbeid dus en plak al die bestaande kaarten aan elkaar tot een grote MTBO kaart.

Johan De Keukelaere heeft een verslag geschreven van z'n ervaringen in Leopoldsburg.
We slagen er niet in Routegadget aan de praat te krijgen; uw wegkeuze zal aan de toog en niet aan de pc moeten worden bediscussieerd.


Volgend jaar is het BK in Marche en Famenne gepland op 15 juni.
 


8 Comments:

Een reactie posten

<< Home