De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, mei 18, 2012

EOC long: again Lundanes and Niggli

Vandaag stonden de finales van de lange afstand op het programma tijdens het EK in Zweden. Het terrein was vergelijkbaar met gisteren (een gedeelte van de kaart van gisteren werd zelfs opnieuw benut). Veel klimmen en dalen, technisch gedetailleerde gedeeltes en een zware beloopbaarheid kenmerken dit terrein.

Bij de mannen moesten de toppers van gisteren (Novikov en Lundanes) al vroeg aan de bak. Maar beide lopers stelden niet teleur. Novikov liet een eerste toptijd noteren die uiteindelijk goed zou zijn voor een bronze medaille. Het was vervolgens Lundanes die opnieuw imponeerde. Vooral op de kortere legs en op het einde van de wedstrijd wist hij het verschil te maken met Novikov.
De volgende loper met een sterk tijd was de Zwitser Marc Lauenstein. Bij de eerste radiopost lag hij reeds 2 minuten achter op Lundanes, maar het vervolg van zijn wedstrijd verliep voortreffelijk. Hij eindigde uiteindelijk op een mooie 5e plaats op 3 minuten van Lundanes. Van de favorieten die op het einde mochten starten, konden enkel Merz en Nordberg een vuist maken.
Nordberg maakte enkele foutjes en moest zich tevreden stellen met de 4e positie. Merz daarentegen klokte exact dezelfde tijd als Novikov bij de kijkpost. Dankzij de informatie van de speaker, pushte hij nog zo hard mogelijk en kon hij de tweede positie bemachtigen. Achteraf wist hij te vertellen dat hij zich moe voelde na deze slopende wedstrijd. Maar dit lag zeker niet aan zijn goede benen, maar wel aan het zware terrein. Het is duidelijk een EOC gebleken voor krachtige lopers die goed vooruit geraken op deze steile hellingen en in dit zware terrein (met mos bedekte stenen).


Ook bij de vrouwen leek de uitslag fel op die van gisteren. Niggli overklaste vandaag het hele vrouwelijke deelnemersveld en won met 4 minuten voorsprong op Ryabkina. Deze laatste had Niggli tijdens de wedstrijd zien passeren en gaf eerlijk toe dat de Zwitserse gewoon te sterk was. Opvallend was ook dat Niggli tijdens het interview achteraf liet optekenen dat ze heel rustig vertrokken was om fouten in het begin te vermijden. Nochtans nam ze al vroeg in de wedstrijd de leiding om die nooit meer af te staan.
Het podium werd vandaag vervolledigd door de zilveren medaillewinnaar van gisteren, Minna Kauppi. Kauppi liet noteren dat ze heel blij was met haar wedstrijd van vandaag. Ze kon grote fouten vermijden en met de huidige vorm was dit het hoogst haalbare. Om mee te dingen voor de overwinning komt ze nog kracht te kort. De resultaten (2e en 3e) vallen beter mee dan ze op voorhand durfde hopen.
Op posities 4 en 5 vonden we opnieuw de Zweedse ploeg terug met ditmaal laatstejaars juniore Tove Alexandersson op 4 en Annika Billstam op nummer 5 op meer dan 7 en halve minuut van de winnares.

Het thuisland Zweden moet het vandaag opnieuw zonder medailles stellen. Al hebben ze morgen frisse benen op de sprint (Helena Jansson en vooral Jerker Lysell) om hier verandering in te brengen. Ook voor de aflossing behoren ze zowel bij de mannen als bij de vrouwen tot de topfavorieten.

De Belgen verschenen vandaag niet aan de start van de B-finale. Morgen staan ze normaal alledrie terug op de startlijst van de B-finale van de sprint en overmorgen kunnen ze nog eens aan de bak tijdens de afsluitende aflossing.

Kaart mannen
Kaart vrouwen
Resultaten mannen
Resultaten vrouwen

4 Comments:

 • At 18/5/12 15:59, Blogger Toon Melis said…

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   
 • At 18/5/12 17:40, Blogger Toon Melis said…

  Roger De Vlaeminck vindt de prestaties van Lundanes en Niggli niet zo indrukwekkend, integendeel hij vindt het niet meer dan logisch dat ze winnen. "Als je zit hoe ze hier met minuten winnen dan kan je toch niet spreken van een sterk deelnemersveld? Al na 1 post was het duidelijk dat het hier een saaie koers ging worden. De rest hield gewoon hun benen stil" concludeerde De Vlaeminck

  Om dan nog maar te zwijgen van de hyperspecialisatie van tegenwoordig. Wij liepen vroeger alles, niet alleen de middel en de lang. Wij gingen ook nog eens voor de B-finale vooraf en de eoc-tour achteraf als we dan savonds nog niet moe waren dan gingen we nog een nachtje lopen. Nu heb je verdorie 24 uur de tijd om te recuperen.

  Dat Niggli meer wereldtitels heeft als Roger kan hem niet veel schelen. Ik wil niggli wel eens een Rik Theys of een Sinterklaascross zien winnen. Maar in die periode heeft ze rust...
  Van jaloezie is hier geen sprake hoor, ik wens ze nog het beste op de aflossing.

   
 • At 18/5/12 18:17, Anonymous Anoniem said…

  Lang geleden dat ik nog zo hard gelachen heb achter mijn computer.
  Grappige reactie Toon :)
  Anoniem KOL

   
 • At 19/5/12 08:16, Anonymous Anoniem said…

  Helena Jansson start niet in de finale van de sprint vandaag. Ze geraakte geblesseerd tijdens de middle distance race. Dus een mogelijke Zweedse medaille bij de vrouwen zal nu van Lena Eliasson moeten komen.
  Jansson hoopt wel nog aan de start te komen van de aflossing op zondag. Hieronder de Zweedse teams:

  Damer lag 1:
  Annika Billstam
  Helena Jansson
  Tove Alexandersson

  Damer lag 2:
  Anna Forsberg
  Lina Strand
  Lena Eliasson

  Herrar lag 1:
  Erik Rost
  Johan Runesson
  Gustav Bergman

  Herrar lag 2:
  Jonas Leandersson
  David Andersson
  Anders Holmberg


  Nog een laatste weetje: Niggli liep gisteren een km-tijd van 6.34. Dit zou bij de mannen een 30e plaats opgeleverd hebben (97min). Uiteraard gaat die vergelijking niet op, maar het toont nog eens aan dat de prestatie van Simone Niggli heel indrukwekkend was.

  Desmond.

   

Een reactie posten

<< Home