De laatste post

Orienteering-news website

zaterdag, mei 19, 2012

Eoc sprint: Leanderson and Niggli

Vandaag werd de derde en laatste individuele wedstrijd gelopen op de EOC. Deze keer was het de sprint die op het programma stond. Op een eerder gemakkelijk en snelle kaart kwam er bij de mannen toch wel een verassing uit de bus. Bij de vrouwen was het een herhaling van de vorige 2 dagen. Benieuwd of ze morgen haar uniek rijtje kan afmaken (maar dat zal niet alleen van haar afhangen).

Bij de vrouwen was het Niggli die direct aan de boom schudde vanaf post 2. De rest had toen al geen antwoord klaar. Langzamaan bouwde ze haar voorsprong verder uit. Na de wedstrijd werden de legendarische woorden "Ze loopt 5km/uur te rap voor ons, ik weet niet wat dat is" vanonder het stof gehaald.
Dan was het nog strijden voor de 2de plaats. Het was Eliasson die over de hele lijn het tweede beste was. Zweden had dus eindelijk een medaille binnen bij de vrouwen. Voor de 3de plaats was het lang na de aankomst nog altijd spannend. Hausken liep door een poort die aangegeven stond als een verboden omheining en werd onverbiddelijk gediskwalificeerd. Dus werd Alm, die de vlucht in het begin helemaal had gemist, na een stevige comeback de nieuwe bronze medaille winnares.

Bij de mannen was het een stuk spannender. Jonas Leandersson was de vroege vluchter van de dag. Vele dachten dat hij bezig was een "chasse pattat". Maar hij hield stand en is de eerste en voorlopig enige Zweedse Europese kampioen van 2012. Nikolov (startloper voor Kalevan Rasti op tiomila) hing in het begin van de wedstrijd aan de rekker van de kopgroep maar door een sterk slot haalde hij toch de zilveren medaille binnen. Na deze 2 (toch wel) verrassingen is het de beurt aan de 2 topfavorieten. Hubmann en  Lysell kwamen in de zelfde tijd binnen en behaalden dus een gedeelde 3de plaats.

Eén vraag brand op iedereen zijn lippen. Zal Niggli 4 op 4 behalen? Wij denken dat het kan, de eerste 2 lopers mogen in principe een minuut of 2 verliezen omdat Niggli zo indrukwekkend sterk is. Al willen Zweden en Noorwegen daar sowieso een stokje voor steken.

Bij de mannen zal het een strijd worden tussen Zweden, Zwitserland, Noorwegen, Rusland en Finland.
Ook zijn wij benieuwd wat België kan doen? De startvolgorde is bekend (Goubau - Delobel -Genar)
We houden jullie op de hoogte.

6 Comments:

Een reactie posten

<< Home