De laatste post

Orienteering-news website

zondag, januari 24, 2010

Nacht Genk - Training Schaffen - WC Weelde

Weer een druk oriëntatieprogramma dit weekend. Vrijdagavond begon het in het sportcentrum van Genk met een nachtwedstrijd. Of toch zoiets. De lichten van de Finse piste konden niet uit gedaan worden wegen nog te veel andere lopers en zo waren er een aantal verlichte sporen in het bos.

Praat over een nachtwedstrijd en de naam Oeyen valt al snel. Jan Oeyen kon voor de tweede keer in 2010 imponeren. Dit keer had hij een 20 seconden voorsprong op de Letse Trol Andis Laveikis en een tweetal minuten op uw verslaggever. Dat maakt dat Oeyen dit jaar aan de volle 100% wat nachten betreft scoort. Hetzelfde kan gezegd worden van zus Greet. Ook alletwee de nachten gelopen en twee keer gewonnen. Dit keer voor Miek Fabré en Ellen Omblets.

Voor kaarten verwijzen we graag naar Vladi. De uitslag en de splits zijn ook beschikbaar.

Op zaterdag was er de keuze tussen twee activiteiten. In Nederland was er de tweede midwintercompetitie in Beekhuizerzand. De competitie aldaar werd gewonnen door Ken Peeters, niettegenstaande een aantal missers. Peeters is duidelijk sterk bezig. In de lange damesomloop ging de zege ook naar België, met Marijs Vandeweyer.

Voor de seniors was er een speciale heuveltraining in Schaffen, waar het militair veldloopkampioenschap doorgaat. Coach Wallaert had een 18-tal beklimmingen op het menu staan, met vooraf wat looptechniekoefeningen, gegeven door Bart Delobel. Zo'n training is nooit af zonder de traditionele "om-ter-snelste-boven" op het einde, die dan ook werd ingepland. Een mooi initiatief en een fijne training, met een meer dan behoorlijke aanwezigheid. De grote afwezigen waren Pieter Hendrickx en Thomas van der Kleij. Hendrickx werd vorige week aangereden terwijl hij naar het werk fietste en hoewel het initieel wel mee leek te vallen, bleek zijn beenblessure toch erger en is het nu op een week-tot-weekbasis uitkijken wanneer de looptrainingen weer kunnen beginnen. In dezelfde lappenmand vinden we Thomas van der Kleij, kniepijn en het gerucht doet de ronde dat er een operatie aan zit te komen. Wij hopen dat ze beiden zo snel mogelijk fit zijn, om toch de voorjaarsklassiekers en de fysieke test zo goed als mogelijk mee te lopen.

Op zondag was Weelde Vliegveld het wedstrijdgebied. Het was Trol boven op de eigen organisatie. Laveikis op 1, Peeters een minuutje er achter op twee en D. Franssen op drie en Buytaert op vier. Bij de dames was de zege net als op Beekhuizerzand voor Marijs Vandeweyer in de lange omloop. Kim Steegen won de officiële omloop voor D21.

De wedstrijd (kaart) vond plaats in het meest zuidelijke stuk van de kaart, geen stuk over de landingsbaan dit jaar, maar een boswedstrijd en altijd weer die keuze tussen doorsteken of het pad opgaan. Nu liep het bos over het algemeen wel goed, redelijk groen, maar niet te vuil.

Uitslag
Splits

Volgend weekend vindt de volgende manche van het Wintercriterium plaats op Winnerheide. Ook selectiewedstrijd Interland!

6 Comments:

 • At 25/1/10 16:20, Anonymous Anoniem said…

  Als nabeschouwing van de veldloop in Herentals en de training afgelopen zaterdag wil ik nog even terug komen op de discussie rond de fysieke test. Conditioneel kunnen er quasi geen problemen zijn. Ik zie bijvb dat Jeroen H fysiek sterk is, maar in herentals kan hij die conditie niet tonen. Het enige wat er ontbreekt, en dat is niet enkel bij hem, is de coördinatie die nodig is om efficiënt te lopen aan een hoger tempo. Als daar een beetje aan gewerkt wordt is die fysieke test geen issue meer. Louter nog een formaliteit. De training, nodig om die coördinatie te verbeteren vergt weinig tijd en je hoeft geen schrik te hebben voor verlies van andere kwaliteiten. Je ziet dat je niet enkel Jeroen maar ook bij anderen dezelfde conclusie kan stellen. Het gebrek aan coördinatie gaat er met uw energie vandoor, punt uit.

  Bart D

   
 • At 26/1/10 11:01, Anonymous Anoniem said…

  allé op naar de fysieke test en dan zien we wel ...

   
 • At 26/1/10 16:34, Anonymous Anoniem said…

  Vermits ik het niet kan laten, toch nog een een bedenking bij de veranderde leeftijdscategorieen:

  Dit weekend te weelde: nij de damescategorieen liepen 25 op 59 dames een lagere omloop en dus buiten wedstrijd; Dit is dus omgerekend 42% van de deelneemsters!!!

  Bij de heren viel dit veel beter mee namelijk 27/142 en dus 18%


  Toch nog eens nadenken over de damesomlopen???

   
 • At 26/1/10 19:23, Anonymous Anoniem said…

  Wat de veranderde afstanden in de damescategorieën betreft. Als je hun tijden of deelnames aan lagere reeksen bekijkt stel je inderdaad vast dat hun omloop te lang is. of we dat moeten aanpassen of niet, dat laat ik in het midden. We zitten met een hele kleine sport; Bij de heren zijn de oude elites na hun overgang naar H35 nog in topvorm. Het feit dat de vrouwen die onze D35 bevolken niet geschikt zijn voor die lange omloop komt door het feit dat deze dames niet juist uit de elitecategorie komen. Laat een elite dame zoals Greet O over 5 jaar D35 lopen en die afstand is haar op het lijf gegoten. We zitten met een te kleine damespopulatie in ons Vlaams O-landje om én de internationale normen na te streven, én een degelijk (competitioneel) niveau te beogen én het gros van de loopsters binnen aanvaardbare
  tijd de aankomst te zien halen.

  Bart D

   
 • At 26/1/10 20:16, Anonymous Anoniem said…

  Pieter De Smet probeert al 5 jaar tevergeefs zijn topprestaties in het veld door te trekken naar de piste. Louter een formaliteit, zo blijkt.

   
 • At 27/1/10 12:41, Anonymous Anoniem said…

  Delobel is de man...

   

Een reactie posten

<< Home