De laatste post

Orienteering-news website

maandag, oktober 05, 2009

Wintercriterium van start in Leuven

Het startschot voor weer een nieuwe editie van het wintercriterium werd zondag gegeven in het Leuvense Arenbergpark. Voor de gelegenheid werd de kaart uitgebreid met twee extra gebieden. De campus 200 was in een ver verleden al eens het wedstrijdgebied van de eerste Slok jeneveraflossing in 2005 en het onofficiële BK supersprint later dat jaar. De uitbreiding richting IMEC was wel volledig nieuw. De tweede nieuwe zone was het meest zuidelijke gebied langs de spoorlijn.

Het was echter een "valse" start van het seizoen: geen 55-60 minuten hard lopen zoals wij het WC wel eens durven beschrijven, maar een drietal sprintjes, met tijdsneutralisatie tussen de delen. Het eerste deel van zo'n 3,5km werd gelopen in het echte park. Hier moeten wij enkele dingen bekennen: 5 jaar daar elke dinsdag gelopen, de laatste 3,5 jaar ervan tijdens het zomeruur elke week een training verzonnen of posten gezet in het gebied en toch geen foutloze wedstrijd kunnen afleveren. Dat lag wel niet aan mij natuurlijk. Het lag aan de kaart. Baanlegger Luc Cloostermans herverkende ook eens snel het park. Gebouwen die er al jaren opstonden bleken er niet te zijn, maar erger: het amfitheater. Als atleet vermeden wij dat oord van schunninge toestanden, met als gevolg dat wij niet wisten dat er een trapje naar boven ging en al direct aan post 2 een halve minuut kwijt waren!

Het tweede deel van de wedstrijd, zo'n 2km, ging door in het zuidelijke stuk, waar het snel lopen was en niet al te moeilijk. Kanshebber op een sprinttitel bij de juniors, Yannick Michiels, vertelde aan De Laatste Post dat hij enkel in dat stuk hard liep omdat het de ideale voorbereiding was op het terrein in Namen volgende week.

De laatste 3km werden afgelegd op de campus 200. Dat wil zeggen snel navigeren tussen de gebouwen, met verraderlijke inhammen en verhogingen. In deze laatste lus zat ook een ommetje langs IMEC en een bosrijke zone vlak ervoor.

Definitieve resultaten zijn nog niet beschikbaar en de splits kloppen ook nog niet helemaal. Bij enkele lopers is de tijdsneutralisatie al gebeurd, bij anderen moet het nog volgen. De Laatste Post ving op dat dit kwam omdat werd opgemerkt dat er een post kapot was en bij de vervanging met een andere nummer verdwenen de tijdsneutralisaties uit het computersysteem.

Wij kunnen u dus nog niets vertellen over de conditie van de verwachte toppers in het Wintercriterium. Sommigen twijfelen openlijk aan het vormpeil van bepaalde lopers en aangezien De Laatste Post de veldritanalogieën niet schuwt, zijn vragen naar te zware zomerprogramma's dan ook voor de hand liggend.

10 Comments:

 • At 5/10/09 12:16, Anonymous Fabi Pasquasy said…

  Looks fun competition and great race.

  Is somebody who made the map can win the race ? Why not run the race and ask after it to be out of the result list ?

   
 • At 5/10/09 15:10, Blogger sofie said…

  Even wat reclame voor de Oro-hydro training op 18 oktober te Boshoverheide!!!

  Gebruik deze training als voorbereiding op de Herfstwisselbeker van 25 oktober. Gelieve 14 dagen op voorhand in te schrijven via training@orientatie.org. De training zal aangepast worden aan het niveau van de deelnemers.

   
 • At 5/10/09 15:27, Blogger dries said…

  Sofie,

  Contradictio in terminis.

  of wou je ons echt warm maken voor een training waarvoor het te laat is om in te schrijven?
  ik wil me anders wel graag inschrijven voor een onvervalste orohydro-training.

   
 • At 5/10/09 16:07, Anonymous Anoniem said…

  So fabien, you will run out of competition then, next sunday?

  Thomas

   
 • At 5/10/09 17:08, Anonymous Fabi said…

  I live 2 years in Namur but I don't know the city (a lot of schools and private areas where I never came in). I know some streets, those with shops, not the others ones. I really think that the competition will be fair and that's the reason why I will run. The city centre hasn't been mapped before and it is very large (I think could be A3 in Sprint scale).

  Just think about all Belgian champs (recent BK relay, BK middle or BK long years ago for e.g.) where people knows a lot the used areas.

   
 • At 5/10/09 17:17, Anonymous Fabi said…

  Rectification : I lived

  Now I'm living in Nismes of course

   
 • At 5/10/09 18:52, Anonymous wouter leeuws said…

  good response Fabi!

  winning is winning! And if not, push harder and wait your moment, nobody is going to blame you for that.

  see you soon...

   
 • At 5/10/09 20:32, Blogger dries said…

  The homeground-feeling is something one should not underestimate. The feeling that you know where to find the controls is even more important in orienteering than in any other sport.
  One can create this feeling just by good mental preparation of a race.
  Besides mental preparation one can do a technical preparation as well, drawing your own map based on google-earth pictures or aerial photos. This is what world class teams.

  This been said. I would say Fabien will be well prepared and will not be advantaged more homeground-runners or even mapdrawers in other races.
  Good luck to everyone!

   
 • At 5/10/09 22:05, Blogger sofie said…

  Ja dries, inschrijven kan dus nog steeds! (wel snel zijn!)
  Graag officieel mailtje naar training@orientatie.org

   
 • At 6/10/09 13:28, Anonymous Anoniem said…

  Ik ben nieuwsgierig wie er op het podium gaat belanden.

  Het is lang geleden dat ik nog zoveel lopers heb gezien bij de heren open...

  Dat de besten mogen winnen...

  En ik denk ook wel dat het een leuk gevoel is dat je de stad kent waar je loopt maar je zal met een sprint altijd zeer goed moeten lopen voor de overwinning.

  Kijk maar naar bk sprint Lommel daar werd ook gesproken over voordelen etc....

   

Een reactie posten

<< Home