De laatste post

Orienteering-news website

zondag, september 27, 2009

Postfinance Sprint - Wereldbekerfinale

Vandaag werd de postfinance sprint of de wereldbekerfinale gelopen in het oude stadscentrum van Zürich, waar tegelijk een autoloze zondag plaatsvond. Bij de vrouwen was de grote vraag of nationale sportheldin Simone Niggli-Luder toch nog de wereldbeker kon binnenhalen na haar mooie overwinning op zaterdag. Zij won tot hier toe op haar thuisterrein alle edities van de postfinancesprint (behalve vorig jaar toen ze niet deelnam omwille van de geboorte van haar dochter Malin).

Stand na 8e wereldbeker op zaterdagavond :
1 Marianne Andersen NOR 433
2 Simone Niggli-Luder SUI 430
3 Helena Jansson SWE 425

Slechts 8 punten verschil tussen nr 1 en 3. Ook Mina Kauppi volgde op 5 punten maar zij nam niet deel aan de Zwitserse wereldbekerwedstrijden. Aangezien er vandaag voor dubbele punten werd gelopen, was het duidelijk dat de overwinnaar van vandaag een grote kans had op eindwinst in de wereldbeker.

Onder luid supporter van de Zwitsers ging Simone sterk van start met meteen 10 seconden voorsprong aan de eerste radiopost. De concurrentie volgde nog op een zucht. Consternatie aan radiopost 5: Helena Jansson werd gediskwalificeerd omdat ze door verboden terrein was gelopen. De strijd ging nu tussen Simone en Marianne Andersen. Marianne kon echter haar achterstand niet meer goed maken en eindigde 3e op 23 seconden na Simone Niggli-Luder.

1. NIGGLI-LUDER Simone 14:03
2. HAUSKEN Anne Margrethe 14:22
3. ANDERSEN Marianne 14:26
4. NILSSON Kajsa 14:50
5. SØES Signe 14:56

Simone en de anders zo beheerste Zwitsers gingen allemaal uit hun dak en het was bijzonder grappig om het sappige en bijna onverstaanbare zwitserse dialect van Simone te horen.

Bij de mannen moest er al veel verkeerd gaan of Daniel Hubmann moest zijn voorsprong van 80 punten in de wereldbeker nog prijs geven. Wereldkampioen sprint Andrey Khramov ging het sterkst uit de startblokken, opgejaagd door een trio Zwitsers (Hubmann, Hertner, Merz). Vervolgens kwam Hertner aan de leiding, maar een sterk finishende Daniel Hubmann won uiteindelijk de finale met meer dan 16 seconden. Een sterk opzettende David Schneider werd uiteindelijk nog tweede.

Het fiere Zwitserse volk was tevreden, en met recht: met Simone en Daniel hadden ze de postfinancesprint én de wereldbekerwinnaars in hun rangen. Bovendien eindigde ze bij de mannen met 5 in de eerste zes, en bij de vrouwen met 6 in de eerste tien voor de sprint. Van een dominantie gesproken...

Resultaten Sprint mannen
Resultaten Sprint vrouwen
Wereldbeker mannen en vrouwen

Helena Jansson, hier nog niet van plan om door verboden gebied te lopen.

Start van de tweevoudige Zwitserse sportvrouw van het jaar

Een geconcentreerde Marianne Andersen aan de start

Na haar sterke prestatie nerveus wachtend op de finish van de laatst gestartte Marianne Andersen

Vreugdesprongetjes nadat bekend werd dat ze de wereldbeker gewonnen heeft.

Een rustig gestartte Hubmann, althans volgens de tussentijden...

Een sterk finishende Hubmann, althans te snel voor uw fotograaf ter plaatse...

8 Comments:

Een reactie posten

<< Home