De laatste post

Orienteering-news website

zondag, oktober 09, 2011

Wintercriterium van start

Op de Hertberg in Herselt werd de eerste etappe van het Wintercriterium beslecht. Vandaag werd duidelijk wie er deze zomer deftig getraind heeft en wie maar wat heeft aangemodderd. De laatste weken op de voorbereidingswedstrijden kon wegstoppen in de massa nog, maar vandaag was het direct erop of eronder.

Dat het Wintercriterium leeft bij de oriëntatieloper was duidelijk van bij het begin. Omega toverde voor de gelegenheid, want de eerste wedstrijd van zo'n klassement trekt altijd meer volk, een grotere zaal dan gewoonlijk uit hun hoed. Bleek dus dat er onder de kerktoren van Bergom, want niets is meer oer-Vlaams dan crossen rond de kerktoren, niet één, maar twee zalen waren. Op verlichting werd ook niet bespaard en dankzij de sfeerlampjes was zelfs de ellenlange aanschuifrij voor de inschrijvingen, door de combinatie massale opkomst en inschrijven met emit, nog aangenaam.

Vaak wordt gezegd van de winterse crossen dat het zo maar een incestueuze bedoening is, een Vlaams onderonsje. Niks daarvan vandaag, want aan de start stond een bende Engelse toppers van Northern Wind. Toch is duidelijk aan de resultaten dat het niveau van de competitie daar lager ligt dan hier. Om de WRE punten kan je naar ginds gaan, een betere startplaats in de kampioenschappen is daar van afhankelijk, maar voor de echte harde competitie moet je toch in onze mooie bossen vertoeven.

Die mooie bossen is de enige plaats waar de amateurs van de allerbesten gescheiden worden. Wie recht op post 1 liep was een talent, of had te veel Jommeke gelezen met als favoriete album "Diep in de put". Hetzelfde aan post 2. Wij hadden al ooit eens een stronk als post in het Arenbergpark in Leuven, zij het als baanlegger, waar het ook geen moeite kostte om de post zo diep mogelijk weg te steken, alleen de kop nog boven de grond. Floeckx heeft daar duidelijk te veel trainingen bij Slok meegelopen indertijd.

Het tweede beslissende moment was de postenreeks 8-9-10. Alleen de echte loper weet dat wat op de kaart "rand van het bos" lijkt, in werkelijkheid "midden in het geel" wil zeggen. Diezelfde loper heeft ook de kunde om niet als een zot naar de boom in het midden van het perceel te lopen, waar de post zogezegd staat, maar zich langs een begroeiingsgrens in die richting te laten leiden, hetgeen er voor zorgt dat de post naar u toe komt in plaats van omgekeerd. Hij is ook vooruitziend, want naar post 5 was er al een post in de gracht van post 10 te zien, zij het niet zo ver als aangeduid op de kaart. De echte boscrosser weet dan ook dat al het goede met drie komt en loopt dus eerst eens langs die post. Wat die laatste dan weer niet doet, ik herhaal, niet, dat is van aan die post het kompas zetten naar de volgende, zeker als die diep in de vlakke kuil zit. Dat iemand het eens tegen Toon zegt.

Als we naar de uitslag kijken, want dat hoort zo, is die nietszeggend. Geen Benjamin Anciaux aan de start. Is terug naar het tweede leerjaar, nummerkes boven de honderd leren! Geen Jeroen van der Kleij aan de start. Geen Desmond Franssen aan de start. Geen Winston Franssen aan de start. Voor die laatste, nachtraaf, is het nog te vroeg op het seizoen om te schitteren en hij wil de concurrentie in het nachtcriterium geen schrik aanjagen. Wie ook niet aan de start stond, was Jan Oeyen. Verkiest dwars door Hasselt boven Hertberg. Over Oeyen willen wij het volgende kwijt: heel de zomer aan het sukkelen, kwam niet vooruit, zag niks, maar de laatste weken stond hij er terug. Perfect op tijd voor de komende grote afspraken. Volgende week is het al zover, niet zo prestigieus als het Wintercriterium, maar toch altijd mooi op het palmares bij de schrijven, het Spoorwegkampioenschap op Balendijk. Wij zijn benieuwd of Jeroen van der Kleij zijn titel, in de achterhof van het van der Kleij trainingscentrum in de Spinnewielstraat in Lommel-Kattenbos, kan verlengen. Uw dienaar moet noodgedwongen forfait geven, wegens baanlegger.

En zo komen we bovenaan de uitslag van vandaag terecht. Ondanks de slechte voorbereiding, de hele maand september niet kunnen trainen wegens kapotte voet, verder afbraakwerk op de wedstrijden (wij kunnen het niet laten om toch mee te doen) enkel af en toe eens een sloktraining voor de sociale contacten. De sloktraining is dan wel niet het OCMW van de lopers in Leuven, maar zoals wij daar de laatste weken aan de start verschenen leek het er wel op. Toch was dat genoeg om met de eerste 1000 punten naar huis te mogen. De tweede, Gérald Souweine, uit het verre Walenland, moest meer dan 7,5 minuut toegeven. Dat was nog goed genoeg om met 5 minuten voorsprong op de derde, Filiep Debaere (lees Heuninckx) aan de aankomst te komen. Dan was het spannend. Toon Melis kwam nog dicht bij Debaere, maar haalde het net niet. Wim Bries staat scherper dan ooit tevoren, maar tegen een Melis win je niet zomaar en dus was het Toon die er net voor bleef. Verderop in de uitslag was het ook interessant. Wij slaan nu wat lopers over en kijken naar Marc Kerkhofs. Hebben wij nog niet van gehoord, maar als wij de tussentijden bekijken, is die razendsnel. Heeft Trol eindelijk een opvolger voor Frank Buytaert in de A-reeks gevonden?

Bij de vrouwen kijken wij, zoals gewoonlijk naar meerdere reeksen, ietwat kort, want ons eten wordt koud. Igna Heyns liep weg met de punten in de A-reeks. Annemie Janssen zorgde voor de tweede maximale score voor KOL in de B-reeks. Bij de dames-C was het Veerle Tulleneers die overtuigend won, voor Els Put en Mira Scheir. Dat belooft daar een spannende strijd te worden op het einde van het seizoen, want tussen de nummers 2 en 7, ex-winnares Kim Steegen, zaten maar 5 minuten. Zo'n strijd hebben wij al jaren niet meer gezien.

Uitslag
Tussentijden

Volgende week is er enkel het spoorwegkampioenschap dat van tel is. 's Zondags is het trainen geblazen op het VK Middenafstand in Grobbendonk. Twee mooie wedstrijden met veel posten, om zo klaar te zijn voor de volgende WC-manche in Gerhagen later deze maand.

8 Comments:

 • At 10/10/11 13:59, Anonymous andre de veirman said…

  Marc kerkhofs is militair te
  schaffen als hij onder Patrick Wallaert zijn vleugels komt zal hij nog veel leren.

   
 • At 10/10/11 15:28, Blogger Dries said…

  Ik kan, uit eigen ervaring, Jan Oeyen wel snappen. Dwars door Hasselt was ook dik in orde. Goe gedaan Joost!

   
 • At 10/10/11 19:50, Anonymous Anoniem said…

  Step aside Wilfried Meert!
  http://www.tvl.be/nl/2011-10-09/11000-lopers-voor-dwars-door-hasselt/

   
 • At 10/10/11 22:31, Anonymous Anoniem said…

  Let ook even op bij de vrouwen. Daar was Liesbeth van de Velde aan haar tweede OL toe? Al gezien waar ze stond! Wet dat ze binnen twee jaar als ze blijft komen in de nationale ploeg zit. Hopelijk kiest ze de juiste federatie en club:-)
  Ps. ze is de vriendin van snel lopende Marc.

  Dirk G

   
 • At 11/10/11 10:10, Anonymous Anoniem said…

  Walenland ?

   
 • At 11/10/11 12:59, Blogger JeroenH said…

  Ja, sorry als het ergens anders is, geen flauw idee waar Gérald vandaan komt.

   
 • At 12/10/11 22:18, Blogger Elke said…

  amaai, 'k wist niet dat mijn trainingsmaatjes (Liesbeth en Marc) hier zo 't gespreksonderwerp waren ;-) En Liesbeth niet enkel vriendin van Marc, sinds begin september zelfs officieel zijn vrouw.

   
 • At 15/10/11 20:11, Anonymous Anoniem said…

  Thomas 40 ste op blodslitet, Dries 60.
  Noors ultrâlangkampioenschap 28 km

   

Een reactie posten

<< Home