De laatste post

Orienteering-news website

dinsdag, augustus 28, 2007

Portret van een inspirerende topatlete - Deel 1


Enkele maanden geleden verscheen in het zweedse OL magazine Skogssport een uitgebreide reportage over Hanny Allston.Deze Australische atlete heeft naast een mooie toekomst in OL, nog vele andere dromen, waaronder deelname aan de marathon op de Olympische Spelen in Peking.
De reportage geeft een mooi beeld van hoe ze leeft en wat haar drijft…Inspirerend.
Delaatstepost wil jullie dit prachtige artikel niet ontzeggen en komt met een (vrije) vertaling in
verschillende delen.


Met dank aan Skogssport voor het originele artikel.



Hanny Allston, Oerkracht zonder remmingen


De wereld ligt aan haar voeten.
Een combinatie van talent en trainingsproduct, iemand die geen enkele uitdaging uit de weg gaat.
Met het eiland Tasmanie als uitvalsbasis heeft ze nieuwe WOC medailles en een carriere als marathonloopster als doel.
De reportor Henrik Erickson en fotograaf Soren Andersson volgden gedurende 2 intensieve weken deze ‘verse’ en meest interessante ster Down Under.

Hiep Hiep Hoera
Het hoera geroep weerklinkt in de buurt van de brouwerij Cascades enkele kilometers ten zuidwesten van Hobart's stadskern. James Allston werkt als gids in de brouwerij, de oudste van Tasmanie, en heeft een indrukwekkende locatie geregeld voor het 21e verjaardagsfeestje van zijn kleine zus. Het feestvarken neemt de felicitaties in ontvangst van een 50-tal gasten. Vanzelfsprekend is het BBQ en het zelf mee te brengen vlees bakt al gauw op de grill. Dit is feest “Aussie Style”.

Gouden medaille afsnoepen

Vanzelfsprekend is het een groot feest wanneer Johanna Allston senior wordt.Het meisje dat altijd Hanny wordt genoemd schokte de OL-wereld in Denemarken vorig jaar toen ze Simone Niggli’s medaille afsnoepte op de discipline die deze zeker ging winnen .
Ze werd hiermee de eerste niet-Europeaan die goud op het WOC kon bemachtigen en de 2e junior die een WK voor senioren kon winnen.
De Tjechishe atlete Jana Cieslarova deed het haar voor toen ze in 1991 de korte afstand won in haar thuisland.
Zowel voor als na het goud op WOC heeft Hanny een voor ons in het noorden vrij anoniem leven geleden aan het andere kant van de wereldbol.
Tasmanie…Reis naar Down Under en vervolgens nog 2.5u in de richting van de zuidpool en je komt aan in Tasmanie.
Het vliegveld is niet veel meer dan een schuur met een snuffelende hond, er zijn namelijk zeer strenge invoer regels in dit afgelegen eiland.

Op volle snelheid door het leven
De wereldkampioene is enkele minuten te laat op onze eerste afspraak. Later blijkt dat dit niet systematisch gebeurt. Zorgvuldigheid is namelijk een weg naar success.
In de auto van de luchthaven verklaart Hanny haar late komst met een erg drukke agenda.
De avond van tevoren is ze terug gekomen van een paar wedstrijden in Canberra, ze heeft een zweedse vriend op bezoek,, moet nog wat dingen regelen op de universiteit voor de nieuwe start in februari en ze plant ook nog 2 trainingsstages deze week.
Op volle snelheid...
En nu ook nog 2 zweden erbij, een journalist en een fotograaf…

Doktersstudies op laag pitje
Het is maar kalmpjes op de unief in Hobart. Het is zomervakantie en er zijn enkel een paar nieuwe uitwisselingsstudenten, vooral uit China, te zien. En daarnaast ook Hanny en de Zweden. Na anderhalf jaar doktersstudies heeft Hanny het afgelopen half jaar een rustperiode in de studies genomen.
Het werd me wat te veel met het WOC en daarna het goud. Ik kon het niet allemaal combineren, vertelt Hanny.
In februari begint ze er opnieuw aan.
Formulieren worden ingevuld. Ze doet een aanvraag voor een beurs voor topsporters die haar studie zal bekostigen. Al s een van de grootste topsporters uit Tasmanie is dit vooral een formaliteit.

Sportpersoonlijkheid van het jaar
Ze vertelt ons dat de aandacht voor haar en de OL-sport fel is toegenomen na haar zege op WOC. De meesten onder de 130 000 inwoners van Hobart weten ondertussen wat OL is. Ze was bij de 10 meeste besproken Tasmaniers bij de jaarwisseling en werd verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar door het Tasmaanse Institute of Sports.
Niet slecht voor een 20, bijna 21 jarig meisje…

“Ik hoorde dat ze zwaar ademde en had toch geen moeite om haar te volgen”

Hanny Allston arriveerde op het WOC in Denemarken met een gouden medaille van op de JWOC Long te Litouwen een maand ervoor. Op de WOC in Japan, het jaar ervoor, veroverde ze ook een imponerende 7e plaats op de Long.
Er waren er die haar naam voor deze WOC vermelden, maar zelfs de trouwste fan durfde er niet van te dromen dat ze met een gouden medaille zou terugkeren.
“Eerlijk gezegd, wilde ik niet eens de sprint lopen. Tijdens Oringen verging het me heel goed op de Middle Distance en ik wilde veel liever die afstand lopen. Ik heb dit dan ook tegens de coaches gezegd maar die bleven bij hun besluit. Ik was een beetje boos en besliste om alles op alles te zetten tijdens de Long Distance. De sprint zag ik slechts als een opwarming voor deze wedstrijd.”

Zonder druk lopen
Ze had haar gehoopte medaille van op het JWOC en voelde dat ze kon lopen zonder al te veel druk. Geen zenuwen voor de kwalificatie, en misschien zelfs niet de juiste instelling.
“Tot 2 maal toe interpreteerde ik een onpasseerbare omheining verkeerd”
Simone Niggle startte 1 minuut na Hanny in de reeksen en onderweg naar het Tivolipark in Arhus kwamen ze tesamen. Wat niet veel mensen weten is dat binnen in het Tivolipark en in de straat naar het Mindepark de sprint voor een groot deel werd beslecht.
Een mentaal spelletje ginder versterkte de junior van Tasmanie en toonde de keizerin uit Zwitserland dat ze niet “een klasse apart” was.
De machtsstrijd in de sport op zijn best…

Simone was onzeker
“Binnen in Tivoli was Simone een beetje onzeker. Ze bleef stilstaan op een paar plekken en het ging niet zo echt snel. Ik zag het toen ze miste en ik dacht toen: ik kan even goed kon orienteren als haar”
“Toen we op de straat kwamen die naar het park leed, ging ik naast haar lopen en we keken elkaar aan. Ik hoorde dat ze zwaar ademde en dat ze moeite had”
Simone Niggli, die al voor het WK Hanny als een van de belangrijkse concurrentes had bestempeld vertelde na de finale dat ze na de reeksen gedacht had aan dat moment.
“Ik besefte toen echt dat Hanny kon winnen. Ze liep snel. Ongelooflijk snel.”

Zekere start in de finale
In de finale startte Hanny zeker. Ze zorgde ervoor dat ze niet meer dezelfde fouten maakte van in de reeks en toen ze aan de spectator control kwam had ze een medaille. In het laatste kwart van de omloop verzekerde ze zich van de gouden medaille van.
Ik verlies vaak mijn concentratie bij spectator controls en in deze wedstrijd was het behouden van mijn concentratie na deze post een van mijn doelen.
Dat was duidelijk een goede strategie, want vele concurrentes gingen hier de mist in. Ik had door dat ik goed bezig was toen ik Helen Bridle inhaalde, maar ik dacht nooit aan een medaille. Aan de aankomst was ik aan de leiding, enkel de 3 snelsten van in de reeksen moesten nog finishen. Ik dacht toen, wow 4e, super!
Anna Margrethe Hausken kwam niet in de buurt, Minna Kauppi had niet haar beste dagje dus de 4e plaats werd de bronzen medaille, en het brons werd uiteindelijk zilver.
Zelfs op dat moment dacht ik niet aan goud. Het was pas toen iemand naar me riep dat ik gewonnen had, lang nadat Simone aangekomen was, dat ik het doorhad.
Dat was echt onwerkelijk.

De prins uit het sprookje
Een junior uit Australie had voor een van de grootste verrassingen gezorgd in de OL geschiedenis. In de Australische vlag gehuld werd de nieuwe OL-prinses gekroond door Frederik, kroonprins van Denemarken, die het gewend is van jonge meisjes uit Tasmanie te feliciteren. Zijn vrouw, prinses Mary Donaldson, komt uit Hobart en haar zus is zelfs bevriend met, inderdaad Hanny.
“Alles wat zoals in een sprookje, het is onmogelijk om het op de een of andere manier te omschrijven…”


14 Comments:

  • At 28/8/07 09:36, Blogger Jeremy said…

    Merci voor de vertaling! interessant artikel.

     
  • At 28/8/07 09:56, Blogger Jochen said…

    Ne marathon ???
    Die is zot!
    Ik heb eens aan Bekele gevraagd wanneer hij zou beginnen met marathons te lopen (toen nog amper 19 jaar). Hij zei: "Dat is pas voor binnen een jaar of zestien...".

    By the way: het is leuk te zien dat jullie eens de bronnen van het artikel vermelden! Zo zou het moeten!
    Zo ook voor foto's die jullie simpelweg van het internet halen (copyright)!

     
  • At 28/8/07 10:18, Blogger sofie said…

    de foto bij dit artikel komt vanop de nieuwe site
    maptalk.org

    Deze site begon als NZe site maptalk.co.nz en heeft nu een australisch broertje. Vooral het forum op deze site wordt druk bezocht in NZ en bevat een onderdeel "photos" waar je een collectie fotos kan vinden van alle elitelopers.
    "All photos on this system are free for all media to use"
    Een interessant systeem in feite en misschien iets voor delaatstepost om op te stellen voor de Belgische lopers, kwestie van we niet altijd dezelfde fotos van het internet plukken :)

    Deel 2 van het artikel vanavond online: Over hoe ze haar sportcarriere begon en haar eerste kennismaking met de Europese terreinen....

     
  • At 28/8/07 10:55, Blogger Jochen said…

    Ik had het niet echt op deze foto, maar op die van de WOC.
    Die komen gewoon rechtstreeks van de WOC-site... en dat is niet vermeld.
    Kijk maar eens hoe I-OL.nl dat doet ;-)
    photo by organisation WOC 2007

     
  • At 28/8/07 11:04, Blogger sofie said…

    onder deze foto stond in feite ook Credit: WOC 2007 Organisers
    Description: WOC Relay

    dus ja..:)

     
  • At 28/8/07 11:58, Blogger Niels-Peter said…

    Leuk die vertaling want van de Zweedseversie begrijp ik slechts een deel :-)

    Inhakend op het bronvermelden: Op I-OL.nl gaan we (uiterlijk) op 1 september een nieuwe start maken wat betreft de vromgeving van de site. Hierin nemen we, naast het feit dat we bij afbeeldingen altijd de bron vermelden, ook de (gebruikte) bron(-nen) gaan vermelden als we een artikel opstellen.

    Waarom zou je de bron niet vermelden? Maakt dat je zwakker? Ik vind van niet, met name als je echt iets toevoegt aan die oorspronkelijke informatie, bijvoorbeeld door je persoonlijke visie daarop te geven. Bovendien indexeert Google deze ‘trackbacks’ ook.

     
  • At 28/8/07 12:04, Blogger Niels-Peter said…

    Bij de Maptalk Photos Help staat onder het kopje "Photo Rights"
    ook:
    If you are media using photos, you are obliged to credit the photos to whoever has taken them.

     
  • At 28/8/07 13:16, Anonymous Anoniem said…

    Ik vind de commentaar van jochen toch niet volledig gegrond.
    Als hij de artikels tot op laatste regel leest ziet hij telkens een link naar WOC site (op één artikel na).
    Als hij op de fotos klikt wordt hij ook steeds doorgelinkt naar album op de WOC site (en geen 'save picture as' en opgeladen foto op pakweg imageshack.us).

    Hanny en haar marathonverleden en -dromen zijn hier al eens eerder besproken. Ze begint met haar trainingsschema's alles behalve onverbereid aan een marathon dus waarom niet?
    Bij bekele, Haile en Tergat, zij kozen ervoor om 10km te lopen tot de snelheid eruit is. Denk dat dit vooral kwestie van keuzes maken is ipv zot zijn of niet.
    BTW zeer boeiend artikel sofie...

     
  • At 28/8/07 14:01, Blogger Jochen said…

    Als hij de artikels tot op laatste regel leest ziet hij telkens een link naar WOC site (op één artikel na).

    't Is niet omdat het artikel over de WOC gaat dat je ineens aangeeft dat de foto van de WOC-site komt.
    Doorlinken maakt dan ook weer niets uit. Ik had dat zelfs niet eens door...
    Wat je dan wel kan doen is het woord "Foto" schrijven met de link naar de desbetreffende foto.

    (en geen 'save picture as' en opgeladen foto op pakweg imageshack.us)
    ???

    Bij Bekele, Haile en Tergat, zij kozen ervoor om 10km te lopen tot de snelheid eruit is.

    Heh, lachwekkend...
    Een feit is dat Hanny geen gewoon is. En een ander feit is dat als je jong bent op snelheid moet trainen (<21j). Om er dan de vruchten van op te rapen. Afstand is iets voor op latere leeftijd...
    In mijn ogen is het dan ook weer makkelijker om als meisje met een 'hoge gave' in de sport goed te presteren. En heel vaak presteren zulke meisjes dan ook goed op alle afstanden...

    Op I-OL.nl gaan we (uiterlijk) op 1 september een nieuwe start maken wat betreft de vromgeving van de site.

    Nice! En het is nu al zo'n goede site ;-).

     
  • At 28/8/07 14:36, Anonymous Anoniem said…

    Doorlinken maakt dan ook weer niets uit. Ik had dat zelfs niet eens door...

    hehe wel lachwekkend dat je commentaar geeft maar niet de moeite doet om het goed te bekijken.

     
  • At 28/8/07 14:43, Blogger Jochen said…

    Als de foto er al staat, waarom zou ik er dan nog op klikken...
    Dat zou pas lachwekkend zijn!

    En btw: die van Joost Talloen linkt niet door :-)

    Don't make me think!

     
  • At 28/8/07 15:05, Blogger sofie said…

    ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we ook een foto op de site willen om het er allemaal wat leuker doen uit te zien (dus een link naar een foto lijkt me niet zo ideaal) + om de mensen ook visueel een idee te geven over wie het gaat.
    Bij de nationale ploeg bv, de gemiddelde VVO-er weet waarschijnlijk niet wie Etienne Van Gasse is maar een fotootje doet al sneller een belletje rinkelen..

    Daarom dat ik zei dat het misschien leuk zou zijn om ook iets gelijksaardig op poten te zetten voor de Belgen. Iedere elite heeft misschien wel ergens een leuke foto van zichzelf in actie die hij wel graag op de laatstepost zou willen zien staan...

     
  • At 29/8/07 11:27, Blogger jeroen vdK said…

    trouwens die foto van "Millinger, Melis en bronze Martin Johansson"

    zit daar geen copyright op?

    Die Paparazzi fotografen van E. Melis verliezen nu miljoenen door het uitlekken van de foto op het net...

     
  • At 29/8/07 16:50, Anonymous Anoniem said…

    copyright: bronvermelding erbij zetten of niet maakt niet uit tenzij dit als voorwaarde gegeven is.

    De betere websites geven trouwens gene shit om copyrights, maar betalen gewoon de boete achteraf...

     

Een reactie posten

<< Home