De laatste post

Orienteering-news website

zondag, oktober 31, 2010

Fabré en Casteels Belgisch kampioen fiets-O

Een kort woordje vooraf. Ik wil héél graag iedereen van SLOK bedanken voor een superdeluxe organisatie van dit BK. SLOK heeft een traditie in de organisatie van MTB-O (Meerdaalwoud, Kesselberg). De stap van die kleine regionale organisaties naar dit BK zetten, was niet evident voor een kleine, niet-officiële club maar ik denk dat SLOK fier mag zijn op wat we gisteren hebben laten zien. Daarbij ook een grote "danku" aan BORASCA voor hun splinternieuw materiaal en hun ondersteuning bij de voorbereiding van 't BK. Tenslotte ook "dankje" aan de genereuze sponsors: vochtkiller.be, Steto en Sponser.


Gisteren vond in apocalyptische omstandigheden het BK Fiets-O plaats. Nadat de posten nog werden gezet en gecontroleerd onder een halfbewolkte hemel en zachte temperaturen, werden de hemelsluizen rond 10u volledig opengezet. Gevolg: een compleet verzopen parcours dat zonder die regen al helemaal niet van de poes was. Een groot deel opgaves in de resultaten (sommige door materiaalpech, andere door valpartijen en nog andere door "compleet kapot zitten") en halve lijken in de kantine waren het gevolg. Een verslagje van een heroïsche dag waarbij vooral de wedstrijd bij de heren open enkele héél opmerkelijke resultaten oplevert.

De dames open waren bij de late starters en kregen een parcours voor de wielen van 19km en 450 hm. Sofie Herremans nam de snelste start maar moest de leiding op het lange been naar de tweede post afgeven aan Katrien Geuens terwijl ook Miek over Sofie wipte op het lange asfaltsuk. In de technische zone rond posten 8-10 wisselden de twee van positie maar bij post 12 had Miek definitief de leiding genomen om ze nooit meer af te geven. Fabré wint dus voor Katrien Geuens en Sofie Herremans op drie.

De heren open kregen elke helling die op kaart te vinden was voor de wielen, genoeg voor 25.7km en zo'n 600hm. Het zwaartepunt van deze wedstrijd lag duidelijk in de tweede helft met een technische en fysiek veeleisende lus in de buurt van Ottenburg en enkele stevige beklimmingen ten oosten van de spoorweg. Doseren, voldoende tanken onderweg en de wedstrijd goed indelen zou de boodschap zijn.

Gepatenteerd hardrijder Jonathan Wesel (MTB Team LAS-RAVX) nam de snelste start en reed tot de 17e post op de eerste of tweede stek, waarna hij uit splitbrowser verdwijnt (foute control vlak voor de spoorweg?). Wim Peers neemt de leiding over aan de tweede post maar verliest een volle minuut op weg naar de derde control. Het zal pas aan control 18 zijn, dat hij terug aansluiting vindt bij de tweede stek en ze ook weet te behouden tot de streep. Sam Deferm verdwijnt uit de resultaten door post 6 over te slaan (spijtig, want zijn totaaltijd was mooi): mea culpa, die 3 posten in één lijn had de baanlegger moeten vermijden, het was 'm niet opgevallen bij het uittekenen van omloop 1.

Bij post 7 is de in het Vlaamse orientatiewereldje nog onbekende, maar in het MTB-wereldje best gekende, Nicolas Casteels naar de kop van 't pak gereden en hij zal deze plek niet meer afgeven. Jeroen VdK gaf tijdens de interviews achteraf mee dat hij onderweg met eigen ogen vaststelde dat 's mans derde stek op het BK Downhill niet gestolen bleek...

Ondertussen klimt ook Thomas VdK gestaag naar voren na een rustige start. Daarbij wipt hij op weg naar post 24 - de laatste moordende helling - over Jochen Verdeyen zodat het podium vastligt. Op één Casteels, op twee Peers en op drie Thomas VdK.


En nu spijtig genoeg weer een 11 maanden wachten voor een nieuwe reeks Fiets-O wedstrijden op de kalender... Of mss voelen meer clubs er wat voor om ook fiets-O kaarten te maken (bijvoorbeeld op basis van bestaande O-kaarten) als we wedstrijden met méér dan 115 deelnemers kunnen inrichten?

Foto's (met dank aan Jacques Grauls).
Routegadget voor analyse van de wegkeuzes is beschikbaar (met dank aan Jochen Verdeyen).

16 Comments:

Een reactie posten

<< Home