De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, oktober 22, 2009

Season 2010: elite and junior information

Two weeks ago an important meeting about next o-season took place. The coaches from the Belgian national team took decisions about the planning, organisation and the selection rules for international competitions like WOC and JWOC.

Some interesting facts:
- The selectionraces for JWOC (Denmark) will take place in the Netherlands.
- The selectionraces for WOC (Norway) will take place in France or Suisse (relevant?).
- The physical testrun, which caused many discussions during the previous season is again the first and most important selectionrace. It takes place on the same track (Oudergem) as before and the limits will be even more difficult in 2010.

Report about the meeting (with all information)

62 Comments:

  • At 22/10/09 16:35, Blogger JeroenH said…

    Mooie berekeningen ondertussen van Dries:

    > kHeb een interpolatie gemaakt tussen de wereldrecords van 10000m en de halve marathon.
    > Als ik dat doe dan kom ik uit bij 53'06" dat we zouden moeten lopen op één ronde extra.
    > Maar het is dus 51'30"
    > Dat is een verschil van 3,1%
    > Als je vorig jaar maw 43'36" liep zit je dit jaar safe...

    Op WOC hadden we de fysieke test ook nog eens besproken. Toen was er gezegd: voor de heren was de afstand goed en voor Fabien en Pieter mocht het wel iets sneller. Voor de dames zou de afstand naar beneden gaan om dan wat meer snelheid te kunnen eisen, ook al omdat het bij een OL-cross ook niet de gewoonte is dat dames en heren even lang lopen in tijd.

    Dit is wel een heel originele oplossing geworden. Zeker omdat ons probleem niet zozeer uithouding is, maar eerder de pure snelheid die we missen.

     
  • At 22/10/09 16:49, Anonymous Desmond said…

    Het probleem voor de WOC in Noorwegen zal nooit snelheid zijn. Als je daar sterk wilt presteren, moet je deze winter zoveel mogelijk 'offroad' trainen en kracht opdoen. Hierdoor word je een sterkere, maar ook tragere loper. Wat ten koste gaat van uw resultaten op de fysieke test (die nog steeds meer op een stratenloop lijkt dan op de zware Noorse bossen), uiteraard..

    Om m'n theorie te staven hieronder de bevindingen van Anna Forsberg die er met de Zweedse ploeg op trainingskamp was:

    It's true that the terrain is hilly. But it is not so much hilly like in italy or hungary for example. But the terrain is tough, cause there are a lot of undervegatation and a lot of marshes. My legs were almost dead after a week training there, so train alot of strength in your legs. The marshes are really cool, they are very good to run at, you should use them as much as possible. And use the marshes to make the orienteering more simple! when you look at routechoises you should look after the marshes every time...

     
  • At 22/10/09 17:30, Anonymous Anoniem said…

    Eerlijk gezegd denk ik dat als je niet lukt voor die fysieke test, dat je dan absoluut niets kunt gaan uitrichten op de woc. Niet dat ik zelf ambities heb, maar het fysieke vermogen is de basis van alles. Als je het niet in je hebt om hard te lopen kan je ook geen fatsoenlijke orientatiewedstrijd lopen. Vooral niet op wereldniveau.

    Frank

     
  • At 22/10/09 19:52, Anonymous jeroenvdk said…

    Zo zou er ook een mentale test moeten zijn.. mensen die mentaal te zwak zijn zouden ook niet mogen opgenomen worden in het team ..


    als ze de mentale tests niet doorstaan.

    Op een woc gaat het vooral om presteren onder mentale druk...

    Een ander punt is lopen in het terrein .. Wanneer je niet getraind bent om in het terrein te lopen kan je er niets beginnen in noorwegen..

    representatief voor noorwegen:

    Wat ik zou doen voor een fysieke test . zet 2 gemakkelijke posten op de heide van mazy op 2KM (vv)van elkaar.coaches kunnen op de vlakte gaan staan en zien de atleten. doe een masastart en laat iedereen zo 10K doen..

    veel representatiever.

     
  • At 22/10/09 20:13, Anonymous Anoniem said…

    Telt die mentale test ook voor de "mental" coach? Dat wordt moeilijk vrees ik.

     
  • At 22/10/09 20:36, Blogger JeroenH said…

    Omdat mijn commentaar hierboven kennelijk niet al te duidelijk was:
    ik ben ook geen fan van de fysieke test. Selectie- en andere wedstrijden in relevant terrein geven volgens mij al een goed genoeg beeld (ook wat het mentale betreft :-).

    Maar als er dan toch een fysieke test gelopen moet worden, kan die maar beter relevant zijn. De oude fysieke test in Hechtel had een gedeelte op de pad, maar een groot stuk was in het bos: hoog gras, heuveltje op, heuveltje af. En op dat vlak zijn de andere landen een pak beter dan ons. Mijn snelheid op de WOC (sprint, middle) bijvoorbeeld was veel te laag. Zelfs al doe ik daar geen fouten, haal ik het nog niet en daar heb ik amper een pad gezien. "Pure snelheid" was dus een wat ongelukkige uitdrukking.

     
  • At 22/10/09 21:01, Anonymous thomasvdk said…

    Anders Nordberg liep in 2004 niet sneller den 9.50 op een 3000m. Hij werd wel 3e op het WK in Zweden dat jaar.

    3 rond op de piste of 6 rond in een moeras lopen is niet hetzelfde. Uiteraard komt dat voor veel atleten wel overeen qua inspanningsniveau. Maar het voorbeeld van Nordberg geeft aan dat dat dus niet zo hoeft te zijn.

    Anders Nordberg zou geen deel hebben uitgemaakt van de Belgische nationale ploeg. Ook al won hij elke selectiewedstrijd met grote voorsprong.

    En ik zit hier dus geen sprookje te vertellen ofzo, dit zijn feiten ABSO-BVOS Ploegencommissie. En heb verdomme het lef om u op basis van dat voorbeeld te verantwoorden.

    Ik begrijp best dat Pieter en Fabien voor een fysieke test zijn. Maar dan moeten ze ook niet onder stoelen of banken steken, dat ze voor eigen rekening spreken.

    Laat me duidelijk zijn. Op een WK moet je fysiek top zijn. De conditie moet top zijn. Maar de mentale en technische capaciteiten moeten evenzeer top zijn op dat moment. En ik kan absoluut niet begrijpen waarom atleten die niet over deze twee laatste capaciteiten beschikken worden voorgetrokken. En dan nog op een irrelevante manier!

     
  • At 22/10/09 21:23, Blogger dries said…

    Jeroen,
    was niet echt de bedoeling mijn berekeningske te publiceren. Je mocht er ook bij vermelden dat ik in de mail aanspoor hiervoor te beginnen trainen!

    Ik heb willen aangeven dat er voor de mannen net wat meer af gaat dan voor de vrouwen (2,2% voor de vrouwen +-3% voor de mannen) precies omdat we 2 km extra zullen moeten lopen.

    Vorig jaar is gebleken dat de limieten die "onbereikbaar" leken toch niet zo onbereikbaar waren voor de meesten. Ik had wel verwacht dat de limieten scherper zouden worden gesteld, en vind dit ook wel enigzins evident.

    Misschien is het te scherp, maar hopelijk is het voor ieder een motivatie om de winter goed door te komen.

    Mijn gevoel zegt dat er dit jaar minstens één topper de limiet net niet zal halen... Valt ook nog maar af te wachten of we dezelfde ideale weersomstandigheden zullen krijgen als vorig jaar, met of zonder regen is een wereld van verschil.

    opmerkingen van Jeroen H is terecht... waarom de test NOG langer maken? Ze is al te lang in mijn ogen.

    Mijn voorstel zou zijn
    vrouwen 4T - 35'20"
    mannen 6T - 44'20"

    over de representativiteit:
    Ik ga akkoord met Frank, maar Desmond heeft ook een punt. Ik geloof dat de meeste Belgen op de weg nog net wat makkelijker kunnen volgen dan op de zwaardere stukken.
    Ik had volgend voorstel al eens gedaan voor de fysieke test... "laat de lopers de keuze: over de weg of door het bos, 2 checkpoints: aan de start en aan het poortje. Lijkt me interessant om dit eens te testen.

    Wat ik positief vind is de extra test in september. En wat ook een primeur is; er staat al een trainingskamp voor WOC 2011 op het programma van 2010.

     
  • At 23/10/09 07:28, Anonymous Anoniem said…

    Hey,

    dat er een discussie op gang komt na het bekend maken van de selectienormen had ik wel verwacht en mag ook wel, iedereen is vrij zijn mening kenbaar te maken.
    Wat ik wel een beetje laag vind is de commentaar van " anoniem " die een sneer geeft naar de mental coach. Als je hierover commentaar hebt bespreek het dan met de persoon zelf of vermeld tenminste je naam onderaan je commentaar.
    Ik was niet van plan een reactie te geven hier op de laatste post over de discussie die is ontstaan maar dit kon ik niet laten.

    Patrick

     
  • At 23/10/09 09:49, Blogger JeroenH said…

    Fabien vroeg om zijn mail aan de ploegencommissie (van 22 september) te publiceren (want vanmorgen werkte commentaar geven niet en hij is onderweg naar de Franse kampioenschappen sprint en nacht):

    A la lecture des rapports CS FRSO et CE ABSO/BVOS, je lis que vous comptez mettre sur pied des tests physiques similaires à ceux des dernières années.

    Je ne fais pas partie de ces commissions et je ne suis pas diplômé entraîneur ADEPS mais au regard de mes expériences en compétition HN en course d'orientation, je souhaiterais néanmoins et très modestement apporter quelques réflexions. A vous de juger opportun d'en discuter entre-vous dans ces différentes commissions sportives (CS FRSO et CE ABSO/BVOS).

    Outre la technique, il est utile de mettre sur pied un ou des tests physiques et je suis heureux de voir que vous persévérer dans ce sens. Toutes les nations et même la France dès l'an prochain auront ces tests physiques dans leur programme. Les Suisses ont un test de 5000m piste, les Tchèques aussi et les français du temps de Thoresen avaient un test sur 3000m et un test en longue côte (25' de côte). L'année prochaine, l'équipe de France devra faire du court mais aussi un semi-marathon en préparation. Il est donc important de persévérer dans ce sens. Les Tchèques demandent à ce que les coureurs hommes courent en dessous de 16min - 5000m pour être repris dans l'équipe nationale. C'est un pré-requis indispensable.

    Sans prendre les mêmes critères qu'eux (leur groupe d'athlète est plus large), je pense que le temps limite sur le parcours d'Auderghem est pour les hommes seniors beaucoup trop haut. Ce temps de 45min pour 12km (un peu vallonné mais sans plus pour un orienteur) est un temps que pourraient mettre une trentaine de coureurs de mon club d'athlétisme à Monceau (ESM). Il y a même deux filles qui pourraient le faire. Ce critère que vous mettez en place est un critère d'équipe nationale pas un critère de club pour participer à la course de "kermesse" de Gougnies. La distance me paraît adaptée pour les hommes et le temps de 43min serait sans doute plus "audacieux et percutant" au niveau de l'émulation / objectifs auxquels les coureurs devraient arriver. Je pense que pour arriver en finale A au WOC et - encore plus en World Cup où les grosses nations ont 8 à 12 coureurs - il faut pouvoir courir en dessous de 43min chez les hommes sur ce type de parcours.

    Pour les femmes, c'est différent. A l'analyse des résultats World Cup et WOC de cette année, les filles courent rarement (du moins les premières) au delà de l'heure de course. En qualification, c'est rarement au dessus de 45min de course pour la longue distance. Les courses variant de 15min (pour le sprint) à 40min (middle voire longue) sont à privilégier. Le test physique pourrait être descendu à 8km. Les filles devraient pouvoir courir plus vite sur plus court. Abaisser la moyenne kilométrique des 45min initiales sur 10km (même mon épouse "non enceinte" peut le faire avec 4 entraînements / semaine) sur 8km devrait être possible. 8km en 32'-33' (4min/km) pourrait être un nouvel objectif (même si j'ai 5-8 filles dans mon club ESM qui peuvent faire cela).

    Vervolg in de volgende commentaar...

     
  • At 23/10/09 09:50, Blogger JeroenH said…

    Vervolg van de mail van Fabien:

    Enfin, s'il est avéré qu'un orienteur en recherche de résultats en World Cup /WOC doit pouvoir courir vite sur le tour d'Auderghem, il doit aussi pouvoir courir vite dans un terrain très difficile musculairement et ce, d'autant plus l'année prochaine avec le WOC en Norvège (alternance de marais et de surfaces dures - rochers). Cela va être très éprouvant. Un orienteur élite doit être très fort en côte, dans les marais, etc. Pourquoi ne pas proposer un second test adapté à ces caractéristiques différentes ? J'ai en exemple récent le terrain de la régionale de l'HERMA de dimanche dernier (allez voir les moyennes kilométriques). On a trop peu de course comme cela en Belgique alors qu'à l'étranger en World Cup / WOC, c'est TOUJOURS comme cela. Ajouter le championnat de Belgique de course de montagne (ou le même circuit) à Malmedy pourrait être très intéressant - tant pour les coureurs eux-mêmes que pour vous, membres des commissions.


    Je lis vos rapports de Commission avec attention et parfois, il en ressort le manque de résultats, les problèmes financiers (vu les manques de résultats). J'entends parfois certains d'entre-vous dirent qu'il faut des critères plus stricts, que le groupe est restreint, etc. Adapter les tests physiques vis-à-vis de la réalité (les résultats de l'année) n'est peut-être qu'une petite partie de la solution mais cela mérite peut-être une attention. J'ai même entendu certains de la VVO (responsables dans les mêmes commissions que vous et quelques coureurs aussi) réticents dans un premier temps sur le déroulement de ces tests revenir sur leurs propos et sur l'indispensable adaptation des critères physiques. Certains coureurs ne sont évidemment pas pour car cela nécessite des efforts / investissements plus importants ou parce que cela leur paraît insurmontable. A vous de voir si le groupe doit tiré vers le haut ou si tout le groupe doit être nivelé plus bas en regard des résultats sportifs internationaux de l'année écoulée. La professionnalisation de la course d'orientation est en marche depuis quelques années déjà (nous étions 3 non-professionnels en finale A de la longue distance au WOC), le train a déjà démarré et à nous de ne pas louper le dernier wagon...


    A vous d'en débattre si vous trouvez que cela le mérite ou pas...


    Salutations sportives,

    Pasquasy Fabien

     
  • At 23/10/09 13:22, Anonymous Anoniem said…

    Shoekes, we moeten gewoon hard kunnen lopen, sterk zijn, en goed kunnen oriënteren + mentaal sterk zijn.
    Mentale testen zijn moeilijker af te nemen dan een fysieke test. Of die fysieke test nu op paden dan wel off-road is maakt mij nog niet eens uit. Het ene is meer voor de sprint, het andere meer voor de middle en long. Hard lopen is een vereiste, en dat omzetten naar snel en krachtig doorsteken ook. We hebben niet de mogelijkheden om offroadtraining en moerastraining te doen zoals andere landen. Roeien met de riemen die we hebben.
    Eén ding is zeker, we zullen zowel qua kracht als qua technisch vermogen niet sterker zijn, dus moet je niet gaan deknen dat we met een tragere baansnelheid er wel gaan komen. Sterke beren als Hübmann lopen ook flitsend snel hun 5000m. Wie denkt dat wij als Belg die basissnelheid niet nodig hebben omdat wij dat compenseren met onze kracht van onze fantastische offroadtrainingen en onze Wintercriteriumkoerskes mag van mij een stand-up-comediancarriere najagen. Ikzelf zal zeker niet te kwistig met mijn kracht en technisch vermogen moeten rondlopen. Mijn snelheid zou volgens mij mijn sterkste ^punt moeten zijn, en dan nog moet ik in allerbeste doen zijn op een snel terrein of een sprint om een A-finale te willen halen.
    Die fysieke test mag dan niet de ideale zijn, wie naar een WOC wil moet daar makkelijk op slagen. Trainen is de enige oplossing. Wie dat niet inziet hoeft niet eens kandidaat te zijn.
    Btw, Mash, het is onmogelijk dat Herr Nordberg niet sneller kan dan 9'50 op 3000m. Herr Simkens kan dat ook niet... omdat hij dat niet graag doet. geef hem een kaart of een basketbal en laat hem aan dat tempo lopen en hij doet het.
    Ik nodig vooral de mensen die nog niet op WOC of EOC gelopen hebben om het er eens te proberen. Vorig jaar liep ik een stratenloop van 10k in een dikke 32', maar zelfs op een foutloze sprint kwam ik snelheid te kort voor een finale op de WOC en had ik 5" overschot voor een finale op de EOC.

    Ohoow, alvorens de nieuwe trainer onder vuur te nemen nog voor hij begonnen is, laat hem eerst zijn mening geven over bijvb de fysieke test. Dankuwel, beste kritici :-)

    Gegroet,
    Bart D
    Bart

     
  • At 23/10/09 14:20, Anonymous jan d said…

    Ultimate orienteering
    WoO / UO – In your training: Do you put priority on running in the forest or on the road/track? What is your PB in 3000m/5000m?
    A N – The last years I`ve prior both in forest and on roads. My personal best in 3000m is 9.04. I`ve never ran 5000m.

    jan d,
    pb 3000m: 10'20, so no national team runner ;-)

     
  • At 23/10/09 15:04, Blogger Heun said…

    Vroeger brak de discussie los nadat de selecties werden gelopen, nu al voordat er een meter is afgelegd in 2010.

     
  • At 23/10/09 15:55, Anonymous Anoniem said…

    uitsluiten van atleten op basis van fysieke test is DISCRIMINATIE

    De sport is orientatielopen, de selectie moet dus gebeuren op basis van testen in het orientatielopen

    Met wie wil je in de ploeg
    een keniaan die ni kan orienteren maar wel 7min30 loopt op 3000, of een orienteur die wat trager is.


    Meneer Kwilmenietmoeien

     
  • At 23/10/09 17:31, Anonymous Anoniem said…

    Persoonlijk denk ik dat een keniaan die 7.30 min op de 3000m loopt veel kan betekenen in de orientatie...
    en ik denk dat iemand die 13 min op 3000m weinig kans maakt om de top te halen bij de mannen...

    Tis maar een mening he

     
  • At 23/10/09 17:40, Anonymous Anoniem said…

    De Belgen worden nu toch al scheef bekeken voor het volgen, dus waarom niet!

     
  • At 23/10/09 20:04, Anonymous mash said…

    Bart, Jan,
    Dat is inderdaad zijn besttijd, maar wel van 2008, na 3 continentale wocs. Iedereen weet wat hij daarvoor gedaan heeft, maar dat heeft hem in scandinavië niet beter gemaakt.

     
  • At 23/10/09 20:10, Blogger dries said…

    Ik steun Bart in zijn mening dat de fysieke test "op de weg" enkel relevant is voor de sprint. En dat er voor middel/lang dus best een andere test komt. Daar lijkt iedereen het wel over eens.

    Waar ook iedereen het over eens lijkt is dat de lengte van de fysieke test te lang is voor zowel vrouwen als mannen. Zeker als het toch enkel relevant is voor de sprint.

    Verder denk ik dat atleten weerhouden omwille van één aspect van het oriëntatielopen inderdaad oneerlijk is.
    Zo zou je iemand die nog af en toe een kemel van een fout maakt ook kunnen weigeren op basis van "technische incompetentie". Deze persoon zou dan op techniek moeten trainen en nog voor de echte selecties moeten bewijzen dat hij/zij niet enkel goed kan lopen. En er bestaan wel degelijke technische oefeningen... een orohydrotraining in Weert bijvoorbeeld, of een droogtraining. Nu ja, kwil de commissie niet op ideëen brengen.

    Het zou dus eerlijker zijn dat de fysieke test niet tot uitsluiting kan resulteren. Dat ze mee zou tellen voor de selectie lijkt me wel iets om over na te denken.

    Nu ja, ABSO-BVOS-commissie kennende zal er op deze beslissing wel niet meer teruggekomen worden en kunnen we er maar beter over zwijgen en pistetrainingen gaan doen deze winter.

    [Ironie] En wat de theorie van de Keniaan betreft, Koen Wilssens is een halve keniaan als je het mij vraagt, laten we hem dus maar meteen selecteren.

    Verder wil ik opnieuw besluiten met een positieve noot ;-) Ik kijk uit naar het teambuildingweekend en vooral naar wat Dirk De Maesschalk 7 november te vertellen heeft...

     
  • At 23/10/09 23:26, Blogger rode rakker said…

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

     
  • At 24/10/09 12:44, Anonymous Anoniem said…

    Aan De Heer Kwil Me Niet Moeien:

    Ja, oriëntaielopen is meer dan enkel lopen, daar hebt u 100% gelijk in. Knap staalte van analytisch vermogen overigens ;-) Ik verdenk u ervan een denkcel van 6 wijzen rond u te hebben.
    De fysieke test is echter geen discriminatie: het is a) een middel om te zien wie gemotiveerd is; b) een middel tot motivatie;
    c) een maatstaf om een schifting door te voeren om geen centjes nodeloos over boord te gooien. De bond heeft geen goudmijn. Als iedereen zomaar kandidaat-seniorploeg kan zijn, kan iedereen mee op stage, en dat kost geld. Om verstandig met dat geld om te springen kunne meetbare criteria gebruikt worden om de ploeg select te houden.
    Toch voor alle duidelijkheid nog even herhalen, voor de slechte verstaanders onder ons :-)... OL is inderdaad meer dan enkel lopen, er is ook het technische aspect. Wij Belgen moeten idd fysiek niet de snelste zijn, want wij zijn krachtiger en technisch beter dan de Zwitser, Russen, Scandinaven. Heb ik de boodschap zo juist begrepen? :-)
    Ik zal't anders zeggen: ik zal niet de sterkste Bleg zijn, maar degenen die de fysieke test zinloos vinden, ze mogen me in't bos er proberen af te lopen als ik in een piekperiode zit. ERAF lopen zeg ik. Ik weet dat ze dat op een WOC wel doen. Dat ik daar NIET kan aanpikken bij vrij snelle Jannen. De snelheid die je in't bos nodig hebt om een finale te halen is er dus eentje waarmee je mij er moet kunnen aflopen :-)Waarmee ik dus niet over eigen kwaliteiten wil opscheppen, ik neem voor mezelf mijn eigen conditie als referentie en stel vast dat die nipt nipt nipt voldoende zou kunnen zijn voor een finaleplaats, mits een goeie dag en een technische goeie wedstrijd.
    Nu je't zegt, maken voor BLOSO geen deel uit van de Wandelsportfederatie? Achja, schaf maar af, die test :-) en Geniet van de mooie panorama's langs je weg.
    BartWilZichNogEensMoeien

     
  • At 24/10/09 16:27, Anonymous Anoniem said…

    Simpel uitgedrukt: niet iedereen die de fysieke test haalt, zal op internationale OL-wedstrijden kunnen scoren, maar iemand die de fysieke test niet haalt, zal dat zowiezo ook niet kunnen hoor...
    Trouwens, na de fysieke test volgen er toch nog andere testen, dus daar zal de Keniaan wel afvallen hoor!

     
  • At 24/10/09 18:14, Anonymous Anoniem said…

    Ik lees hier de mening van enkele lokale toppers uit provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant die samen al veel WOC selecties hebben maar weinig resultaat, mooi.

    Zelf besef ik dat ook mijn mening niet veel bijdraagt (maar wil kwijt dat ik het van weinig goeds vind getuigen dat na het WOC gesprek commissie nog zodanig is gekeerd, dus wat maakt het zoiezo uit?).

    Maar een pure vaststelling (zonder hem in een bepaalde richting te willen duwen!) is dat onze ENIGE STABIELE belgische WERELDtopper Wiet Laenen zelfs niet deelneemt aan sprint wedstrijden (ja uitgezonder op WMOC, maar daar had hij een deftige rede voor)...

    Zelf ben ik er ook nog nooit "afgelopen". Ik heb me in men hele OL verleden nog nooit bezig gehouden met uitsluitend iemand te volgen.

    Laatste puntje, is er een optie om verborgen regels op de blog te 'un-hiden'? Want ik lees nergens verwijten richting nieuwe coach... (Is de strijd voor wild card al geopend?) Het is mooi om hem gemotiveerd bezig te zien op BK sprint, zodat ook ik positief ben geeindigd.

    Grtn en tot morgen, Winston F
    VVO-borstnummer 2533

     
  • At 24/10/09 18:31, Blogger dries said…

    De keniaan kan niet afvallen want die weegt al maar 50kg.
    ;-)

    mopke... flauw mopke

     
  • At 24/10/09 19:15, Anonymous Anoniem said…

    Winston, ge moet niet 'klakkeloos volgen' om 'eraf gelopen te worden'. Zeker op de WOC-selectieraces met de 3 verschillende omlopen volg je nooit klakkeloos. Je kan wel een lang been min of meer gelijk hebben en uw snelheid proberen op te drijven door u op te trekken aan zo'n windhond. Als je dan merkt dat hoe snoeihard ze van u weglopen, dan ben je er los afgelopen, ook al ben je in uw geest geen volger.
    Voor alle duidelijk, ik ben niet pro volgen en ben zelf ook geen volger Winnie, don't get me wrong.

    Tot morgen

    Bart

     
  • At 24/10/09 20:30, Blogger Heun said…

    http://www.youtube.com/watch?v=b-LA2j-P_lI

     
  • At 25/10/09 22:10, Anonymous Pasquasy Fabi said…

    Just a sample / results of a very local street race from my home in Couvin (best local runners were not there and there are no stars)

    http://www.grandcouvin.be/result/pdf/2009_flambeaux/c4.pdf

    The first 22 runners are running in the limit speed required in our test race in Auderghem. The course was hilly and comparable to our Auderghem's course. I was coaching some young runners from my club there.

    What do you think ?

     
  • At 26/10/09 09:54, Blogger dries said…

    Fabien,

    Could you have won this race?

     
  • At 26/10/09 09:58, Anonymous Fabi said…

    hard to say as first guy was running, looking easy. But I'm running easily 1' in front of second guy usually.

     
  • At 26/10/09 10:01, Anonymous Fabi said…

    I ran 30'xx" there when I was 20... old and faster times ;-) Not able to run faster nowadays, getting older

     
  • At 26/10/09 13:48, Anonymous Desmond said…

    Als ik de vele comments hierboven lees, komen er bij mij toch wel enkele bedenkingen naar boven:

    Nut: het nut van de fysieke test zou dus zijn om de motivatie te verhogen, het kaf van het koren te scheiden en de financiële uitgaven te beperken? Ik denk eigenlijk dat geen enkele senioratleet tegen de fysieke test an sich gekant is. Het is een goede manier om de progressie van de fysieke conditie (in dit geval vooral de pistesnelheid) te meten. Dus de negatieve reacties op de test zijn bijgevolg niet gebaseerd op luiheid of ‘geen zin om te trainen’ zoals hierboven soms geïnsinueerd werd.
    De reden waarom die test niet op gejuich onthaald wordt, is omdat het de mindere pistelopers ervan weerhoudt om aan de selectiewedstrijden te kunnen deelnemen. Bij mijn weten beoefenen we allen nog steeds de oriëntatiesport en niet atletiek. Wat zou Sven Nijs ervan vinden als hij een tijdrit op de wielerpiste moet rijden als selectienorm om naar de wereldbekerwedstrijden te mogen, ipv beoordeeld te worden op zijn veldritkwaliteiten? Het lijkt er nu op dat de commissie liever enkele volgers/aanklampers naar de woc stuurt ipv atleten die zelf overweg kunnen met kaart en kompas.
    Met de huidige werking zie ik al twee Belgische o-toppers die in grote problemen gaan komen alvorens de testwedstrijden van start gaan: Thomas van der Kleij enerzijds en Greet Oeyen anderzijds (beiden top3 in de bel-ranking!). En net deze 2 atleten hebben volgens mij in Trondheim het meeste te zoeken (op basis van hun technische bagage en qua ervaring). Met de fysieke test discrimineer je wel degelijk enkele atleten zoals hierboven al eens werd aangehaald.
    Vorig jaar mocht iedere mannelijke loper die de fysieke test doorstond, uiteindelijk naar de WOC (Joost en Michel bleven uit vrije wil thuis). De testwedstrijden in Frankrijk, die al meer relavant zijn voor een oriënteur, waren dus een maat voor niets. Gaan we dit jaar weer dezelfde toer op met een nog kleiner groepje?
    Dat zou goed nieuws zijn voor de commissie om zo minder geld te moeten uitgeven. Nochtans herinner ik me dat Vanessa 1.5 jaar geleden als mental coach begon om de sfeer te verbeteren, meer lopers in de nationale ploeg te krijgen en selectiewedstrijden met slechts 5 deelnemers helpen te voorkomen…

     
  • At 26/10/09 13:49, Anonymous Desmond said…

    Vervolg:

    Relevant: het doorstaan van de fysieke test zou dus voor onze Belgische lopers een noodzaak zijn om op de WOC niet af te gaan, volgens sommigen. Als die ‘trage lopers’ toch geen kans maken, zouden ze dan op de selectiewedstrijden ook niet door de mand vallen? Lundanes en Nordberg zijn de traagste lopers van de Noorse ploeg als het op pistewerk aankomt. Maar het zijn zij wel die de eer hoog houden voor Noorwegen op de WOC.
    En aan Fabien met zijn verhaal over de 30 clubgenoten: hij zou toch mogen weten dat er een groot verschil bestaat tussen atletiek en OL. Laat ze alle 30 eens vertrekken in het spoor van Thomas vdk in Noorwegen. Ik wil wel eens zien hoeveel er op het einde nog overblijven (zelfs als ze zelf geen kaart moeten lezen).
    Het laatste argument dat hier werd aangehaald is dat andere landen het ook zo doen. Ik kan geen 3 landen opnoemen waar de atleten eerst een fysieke test moeten doorstaan alvorens aan selectiewedstrijden te mogen deelnemen. Fysieke testen dienen daar om de progressie op te volgen niet om lopers uit te sluiten. Dus dat fabeltje mag geen argument meer zijn.

    Achja, vorig jaar is deze discussie ook gevoerd en leverde het uiteindelijk niets op. Waarschijnlijk zal er dit jaar (en volgend jaar?) net hetzelfde gebeuren wat ik alleen maar erg jammer kan vinden voor bepaalde atleten en de Belgische o-sport.

     
  • At 26/10/09 19:21, Anonymous jeroenvdk said…

    200% gelijk Desmond

     
  • At 26/10/09 20:11, Anonymous Anoniem said…

    Ook ik geef je gelijk.
    Maar je zal er niets met opschieten.

    De tijd dat je aan het typen hebt besteed of droogtrainingen had je beter op de atletiekpiste doorgebracht, jammer.

    Thomas VDK haalt z'n gram nog eens er een kaart aan te pas komt, getuige hiervan zijn aflossing op Spring Cup. Fysieke omloop en wereldtop niveau. Hij maakt zen woorden dus hard op basis van resultaten. Mooi toch, niet commissie?
    Gelukkig zijn er nog atleten waarvan de brains het niveau van de benen kunnen bijbenen.

    Winston

     
  • At 26/10/09 23:24, Anonymous Anoniem said…

    Volgens mij betaalt De Mash de gebroeders Fransen, en dik.
    Bart

     
  • At 26/10/09 23:39, Blogger dries said…

    Als we aan de 100 comments komen trakteer ik :-)

     
  • At 27/10/09 00:17, Anonymous Anoniem said…

    ik ga akkoord met bart.
    nog 63

     
  • At 27/10/09 01:23, Anonymous Anoniem said…

    spring cup is inderdaad een mooie referentie; wat echter ECHT telt is woc en eoc....

    een mooi naslagwerk

    http://runners.worldofo.com/WOChistory_BEL.html

    analyse van de laatste 20 jaar;
    er staat niemand tussen die de huidige fysieke tests niet zou gehaald hebben.

    analyse van de laatste 10 jaar; zeer indrukwekkende resultaten van een zekere F.P.
    van de anderen weinig of geen spoor!

    conclusie: misschien is het verstandig om toch wat meer naar Fabien te luisteren?

     
  • At 27/10/09 06:57, Anonymous Anoniem said…

    Ik ga akkoord met Dries, voor dmij een pompelmoessap aub :-)
    Bart

     
  • At 27/10/09 07:03, Anonymous Anoniem said…

    Dries, we moeten aan die honderd komen. Gij zorgt daarvoor?

    Bart

     
  • At 27/10/09 07:43, Anonymous Fabi said…

    Still a (my last) post to be at 100 soon... ;-)

    I received last few days some emails and sms about the subject. I had to call also because someone I considered as a really good friend take my arguments personally.

    It looks difficult to have a different opinion here and I had / felt a lot of pressure on me. I didn't sleep so well last weekend (but I finished anyway 2nd in French sprint champs) and still feel not so well reading again the emails and some posts.

    Therefore I totally gave up and let you think what you want on me. I only tried to have a debate how to be better in orienteering but it seems that some didn't understand it.

    I was not happy neither as sometimes it's not nice to read that for me or Pieter it looks easy to run on track. It's like we didn't train and we just have some abilities. I'm training since 17 years with a certain method and I never had a break excepted when I was injured. It is a very very long and hard work / process and I don't like when some minimize that. I never be a fast runner being last ones in Cross country race when I was young. I'm still a slow guy when I'm training in my athletic club compare to some others. It's a reality and my genes are not fast enough. If I was fast as some top guys from my athletic clubs I would have been a World Class runner in Orienteering without any doubt. But I'm not and thus one thing I remember from my coach is that I had to work in my weakness to be stronger. That's why I tried to do last decade being in same time a full time student or worker. It false to see Anders Nordberg running at maximum speed 9.05 in 3000m. He never really tried but all of stars like him could run 8.30 easily if they focus one time. It's like Tero G., his record is 9.15 in winter time after a really hard training camp. 8.25 is what he could achieve easily.

    It's not a matter of comparing runners against orienteers. I know the difference between them. But a strong (I mean strength) orienteer who is faster is always better in any terrain, any where at any time.

     
  • At 27/10/09 09:22, Anonymous Anoniem said…

    Je jebt absoluut gelijk Fabian. Ikzelf doe ook al specifieke loop-atletiektraining sinds mijn 16j (dus bijna 23 jaar). Dus degenen die denken dat snel lopen vanzelf gaat, dat ze dan maar een andere sport kiezen of maar thuisblijven van de woc-eoc.

    Frank

     
  • At 27/10/09 11:46, Blogger dries said…

    Welke sport moeten we kiezen Frank??
    Ik kies net voor oriëntatielopen omdat het more than just run is.

    Zou mooi zijn als we iemand met jouw ervaring in "speed-training" naast Patrick kunnen zetten zodat degenen die willen beroep op je kunnen doen.

     
  • At 27/10/09 20:11, Anonymous Anoniem said…

    Ik sta zoals je, mits een beetje begrijpend lezen, zelf al kon ontdekken, achter Fabien en Frank. Trainen is de boodschap. Ikzelf en Pieter zijn ook al jaren actief in de atletiekwereld. Je kan beweren dat door het terrein lopen meer is dan alleen maar op een piste lopen, maar je kan niet beweren dat je een Pieter of Fabien het nakijken kan geven bij het doorsteken.
    Zij die menen dat die fysieke test te hoog gegrepen is hebben volgens mij nood aan kennis over hoe trainen. Mijn welgemeende excuses maar als senior is het niet meer de taak van de trainer om u dat goedje uit te leggen. Als je gemotiveerd bent, ga je er zelf naar op zoek, of had je al veel vroeger jezelf kunnen informeren. Er zijn voldoende tijdschriften te vinden en je kan je bij een club aansluiten voor een degelijke begeleiding. De methode trial and error is niet de beste, en ze duurt zo lang als Herman Van Veens zoektoch naar het toverboek, 100 jaar. In het verleden hebben anderen die methode toegepast, de wetenschap is gevolgd en je kan kiezen, ofwel gebruik je die, ofwel doe je't op je eigen wijze.
    Ik ben er tevens van overtuigd dat zij die te traag zouden zijn op de weg en sterk genoeg off-road heel veel snelheid zouden kkunnen winnen mits een beetje deftige baantraining en vooral looptechniektraining. Wees gerust, die snelheid en coördinatie komt ook van pas off-road.
    Wil je een perfect wetenschappelijk werk om u wegwijs te maken in alles wat energielevering, fysiologie, biomechanica, krachttraining en looptechniek is, dan kan ik u één boek aanraden: Hardlopen, biomechanica en inspanningsfysiologie, door Klomp en Bosch. Twee Nederlandse wetenschappers/toptrainers (werkten oa met Ellen Van Langen en andere internationale toppers) hebben een zeer complete studie van alle mogelijke loopoefeningen gemaakt (soeplesse, snelheid, kracht, stabilisatie, ...). Enige voorkennis van latijnse terminologie en anatomie is wel geen luxe.
    Als er non-believers eens een keertje willen proberen wil ik wel eens een training uitwerken met tal van oefeningen.

    Er is zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige versie van het boek (450blz) beschikbaar).

    Gegroet,

    Bart D.

    http://www.us.elsevierhealth.com/product.jsp?isbn=9780443074417

     
  • At 29/10/09 12:05, Anonymous Anoniem said…

    Leuke en fundamentele discussie die zich hier aan het afspelen is. Als vroeger atletiek atleet, die mits wat meer training wellicht nog de norm zou kunnen lopen maar wegens gebrekkig oriëntatietalent niets op een WOC zou te zoeken hebben, is het gemis aan clubtrainingen en begeleiding mij altijd een raadsel gebleven. Als je je spiegelt aan de clubtrainingen, provinciale trainingen en selectiemethodes die bij de (toegegeven veel grotere) atletiekwereld toegepast worden, kan je alleen maar concluderen dat er nog een hele weg te gaan is om zelf maar een fractie daarvan te benaderen...
    Als Fabien correct stelt dat de oriëntatie elite-wereld meer en meer uit quasi beroeps bestaat, dan zal ook een kleine regio als Vlaanderen/België moeten volgen in de richting van professionalisering als ze bij de subtop willen blijven. Los van de discussie over de zin van de huidige selectiecriteria, vind ik dan ook dat deze zinloos zijn zonder de betrokken atleten de nodige begeleiding aan te bieden bij het behalen van deze limieten. Je kan hiervoor natuurlijk beroep doen op de faciliteiten die grote broer atletiek aanbiedt en basissnelheid is evident een belangrijk gegeven maar deze trainingen zullen altijd suboptimaal zijn. Ik herinner mij nog levendig hoe ik ene Yves Briers perfect op ruime achterstand kon lopen tijdens een normale bosduurloop, maar hard moest krabben om bij het doorsteken door ruw terrein te kunnen volgen. De enige manier om hier wat aan te verhelpen bleek ofwel krachttraining ofwel heuveltraining ofwel de boswachter uitdagen door tijdens een training toch de paden te verlaten (maar dat heb ik natuurlijk nooit gedaan...).
    Bij het uitbouwen van basisconditie (en ik ben ervan overtuigd dat oefeningen gebruikt door mijn jeugdidool Ellen een goede basis vormen, hoewel haar trainingsmethodes door andere Nederlandse coaches op dat moment ook verguisd werden) is het volgens mij broodnodig om hiermee rekening te houden als je niet binnen de kortste keren met kwetsuren aan enkels en dergelijke wil uitkomen als je dan toch eens door het bos raast.
    Wat mij brengt bij mijn laatste punt (zodat ik nog wat tijd overhoudt voor een droogtraining):
    Sommigen hebben meer nood aan begeleiding, andere minder, maar ik geloof er niet in dat veel topatleten, ook als senior, kunnen zonder een trainer/coach die hen af en toe ter plaatse bijstuurt/begeleidt, kijk maar naar fenomenen als Stijn De Volder. Topsport is wereldwijd zo verwetenschappelijkt dat een degelijke begeleiding cruciaal is. Kijk maar naar de impact van lactaattests, hartslagmeters, hoge drukkamers, ... op de prestaties van de huidige toppers. Het uitvoeren van loopoefeningen is één, het correct uitvoeren is nog een andere zaak. Correcties in loopstijl zijn veel efficiënter als ze begeleid worden door iemand die langs de zijlijn kijkt en bijstuurt en desnoods filmt zodat de atleet in kwestie het zelf kan zien. Denk je dat de Kenianen zelf hun loopstijl hebben verbeterd bij steeplewedsrijden? Alle atleten van enig niveau hebben een volledig team achter hen staan, gaande van trainer/coach, mental coach, physiotherapeut, ... Een topatleet kan mijns insziens niet zelf alle mogelijke en onmogelijke trainingstheoriën kennen maar moet wel kunnen/durven luisteren naar zijn begeleiding en zich daar goed bij voelen. Als we dan toch aan het lezen zijn. Ellen Van Langen heeft ook zelf een boek geschreven "De kunst van het winnen" over het leven van een topsporter. Hier worden haar ervaringen over een carriere als topsportster naar voor gebracht. Het boekwerk is te vinden in de betere bibliotheek (zoals die van Leuven) of bij uitgeverij Prometheus. Zeker de moeite waard om ook eens te bekijken..

    Just my two cents.

    Frederik Loeckx

     
  • At 29/10/09 13:03, Anonymous Fabi Pasquasy said…

    Some have this postulate :

    Strength runners Vst Speed runners

    Mine is:

    Working your strength running increase your trail running speed

    Apart from O technique WOC Norway need running strength

    Some variables:

    Max Aerobic Speed (MAS)
    Max Time running at Max Aerobic Speed (TlimMAS)

    A lot of scientific studies (World Class Group of athletic runners but also some study cases from World Class Orienteers included Swiss coach Bührer) show that if you improve your strength running and maintain a “normal speed work” you increase significantly your TlimMAS (e.g. a study show that a group increase TlimMAS by 4min, from 6min to 10min at 20km/h with appropriate strength workouts). I personally really observed the same to me.

    In fact you are running more efficiently and thus are more able to maintain your MAS in time.

    Therefore strong (I mean strength) orienteers are able to run at maximum speed longer on trail.

    The key for orienteers is to mix or combine strength and speed workouts.

    How to improve your strength?

    Run a lot of up hills even in basic endurance speed (I ran 88km of positive climbing last year), run out of trails also for orienteers (marsh will be good for Norway), do some running drills and running technique (to be more efficient), do some jump sessions (like Swiss team), do some basic muscles workouts for all your body (“gainage” in French) with or without machine, run some short distance at really maximum speed, etc.

    How to improve your speed?

    Do intervals sessions and combine hills intervals to improve your strength in the same time.

    How to improve your O technique?

    Travelling everywhere and especially in Norway for next WOC. Combine your O session with intervals and strength also.

     
  • At 29/10/09 18:01, Blogger dries said…

    interesting evolution.

    Physical test - No Physical test
    ----->>
    How to train for a testrun on track - How to train for WOC
    ----->>
    Physical trainer - No physical trainer

    world class performance without training as a world class orienteer, is it possible?
    If yes, for which distance/and which competition?

    I can tell you:
    For WOC Norway:
    middle + Long = Very difficult
    Sprint = difficult

     
  • At 29/10/09 19:41, Anonymous Anoniem said…

    Well, I had decided not to express my humble opinion anymore but couldnt help myself after Fabiens last mail... he says that the only way to improve the technics is to travel and travel even more... however, being from Finland, with a loooong and coooold winter, I know that not everybody has means / money / possibility / guts to go abroad for training camps. If thats the case, you are not doomed, after all, you can train every day, at breakfast, at lunch, at dinner, at midnight etc. by using old technical or interesting maps... so, please dont give up just because you think its not possible for you to travel several times to Norway etc...
    Humble regards, Katri Haataja

     
  • At 29/10/09 20:17, Anonymous Anoniem said…

    One more thing: Im really surprised if Fabien didnt hear about this practice / if he ignored this practice while being in Finland... its called "dry training" in Finnish, which means you take an old difficult map and run mentally the race all over again in you mind... This is one of the most important trainings in Finland in the wintertime...
    Katri

     
  • At 31/10/09 18:33, Anonymous Anoniem said…

    ik wil ook wel iets drinken

    herr simkens

     
  • At 31/10/09 20:09, Anonymous Anoniem said…

    De krachtoefeningen, looptechniekoefeningen en de vormspannings- en stabilisatieoefeningen ("gainage" bij Fabien)zijn allemaal rijkelijk geïllustreerd terug te vinden in het boek waarvan ik melding maakte in een eerdere post.

    Bart

     
  • At 1/11/09 12:56, Anonymous Anoniem said…

    Hela,

    het is wel duidelijk dat de minder o-technische atleten (buiten Fabien dan misschien) pleiten voor de test en dat de minder snelle atleten, maar technisch sterke atleten pleiten tegen de test.

    Dat er een fysieke test moet zijn als bewijs dat atleten goed getraind zijn, vind ik zeker kunnen. Het is echter raar dat voor een Woc in Noorwegen (waar je er zeker van mag zijn dat het enorm moeilijk terrein zal zijn) een snelheidslimiet bepaald wie kan gaan en wie niet.

    Dat iedereen over die test een andere mening heeft lijkt me duidelijk, het is dan ook aan de ploegencommissie om zulke dingen te beslissen. De vraag is dan of in die commissie wel de juiste personen zitten en of VVO misschien geen andere personen naar die commissie moet sturen, mensen die opkomen voor de rechten van alle atleten en niet enkel voor die van vb eigen club.

    Het is jammer te moeten zien dat "het politieke landschap" in het oriëntatiewereldje nog altijd niet veranderd is, sommige atleten hebben blijkbaar altijd een streepje voor, terwijl er zo alleen maar frustaties en ergernissen gekweekt worden. Nutteloze energieverspelling als je het mij vraagt.

    De beste orienteurs moeten naar Noorwegen, aangezien onze sport nog steeds oriëntatielopen noemt en niet looporiëntatie ofzo...

     
  • At 1/11/09 21:31, Anonymous Anoniem said…

    @hierboven:

    los van het feit of een fysieke test (niet) bepalend mag/moet zijn om een selectiewedstrijd te mogen lopen...

    in de commissies en in de besturen van verschillende clubs zitten allemaal mensen die dit op vrijwillige basis doen, en die daar soms zeer veel tijd in steken...
    als u vindt dat er eens een andere wind mag waaien, wel... ga dan zelf deel uit maken van zo'n commissie of bestuur...
    maar daar wringt wellicht het schoentje: iedereen loopt toch o zo graag z'n eigen crossje, en steekt liever niet te veel tijd in vergaderingen, besprekingen etc...

     
  • At 11/12/09 08:42, Anonymous Anoniem said…

    Lees het hele blog, pretty good

     
  • At 16/12/09 16:24, Anonymous Anoniem said…

    Just to let you know about an interesting development in Finland: at the JWOC middle distance qualification 2010, the competitors have to run twice: first in the morning and second time in the afternoon. The morning race is an usual middle distance race. But in the afternoon, the competitors have to run the SAME course for the second time, the winner of the morning race starting last and the start interval being 1 min. The runners can keep their maps after the morning race but they are not allowed to go to the competition terrain during the break between the two races. The objective of this procedure is to favour strong runners (who can also orienteer :)). We'll see how this procedure is going to succeed... (The coach of the junior team is Jani Lakanen...)
    Regards, Katri H

     
  • At 24/2/10 14:41, Anonymous Anoniem said…

    http://markonzo.edu commentary http://blog.tellurideskiresort.com/members/buy-codeine-online.aspx

     
  • At 13/4/18 05:04, Blogger Unknown said…

  • At 8/6/18 07:52, Blogger Unknown said…

  • At 22/6/18 05:05, Blogger 520abc said…

  • At 15/10/18 04:19, Blogger Unknown said…

  • At 10/7/19 04:05, Blogger yanmaneee said…

  • At 13/9/22 10:21, Anonymous Anoniem said…

Een reactie posten

<< Home