De laatste post

Orienteering-news website

woensdag, september 13, 2006

Zweedse kampioenschappen

Vorig weekend gingen in de zweedse regio Skane de nationale kampioenschappen van start. De finale van de lange afstand werd op zondag gelopen.

Niclas Johannson werd de winnaar bij de heren. Zijn wedstrijd was zowel technisch als fysiek bijna perfect. Na een mislukte race op het WK doet dit ongetwijfeld veel deugd. Op de 2e plaats vinden we Tobias Noborn terug. Het podium werd vervolledigd door Eric Axelsson.
De thuisfavoriet Johan Modig, in onze poll nog als een van de favorieten bestempeld ging de mist in en werd slechts 19e.

Bij de dames ging de titel ietwat verrassend misschien toch wel naar Jenny Johansson. Zij staat meer bekend als een specialiste van de “middle distance” en heeft dit seizoen enorm veel blessureleed gekend. De blessure opgelopen op het WK te Japan bracht haar training voor het WK te Denemarken danig in de war en er is zelfs even sprake geweest van de OL schoenen voorgoed op te bergen. Deze zege was dat ook een enorme opsteker voor Jenny.
Slechts op 3 seconden achterstand vinden we Emma Engstrand, misschien wel de favoriete van deze race, zeker na het forfait van Karolina Hojsgaard. Zij verloor de race aan de voorlaatste post waar ze door een slechte wegkeuze gedwongen werd een stukje om te lopen. Kajsa Nilsson, de opkomende ster, geboren en getogen in Skane en momenteel vertoevend in het Noorse orientatiemekka Halden werd 3e en was hiermee uiterst tevreden.

Dinsdag stond het Nachtkampioenschap op het programma in Degeberga. Hier werd veel verwacht van Emma Engstrand, die na het nipt missen van de titel op zondag uit was op revansche.
Het werd echter de minder bekende Johanna Svensson die de titel op zak mocht steken. Vorig jaar werd ze 2e op deze discipline dus een echte verrassing mogen we haar niet noemen, bekend in het internationale OL-wereldje is ze echter zeker niet.
Emma Engstrand werd uiteindelijk 2e en Sofie Johansson 3e.

Bij de mannen mocht de 40-jarige Thomas Asp, IFK Goteborg, de gouden medaille in ontvangst nemen. Zijn taktiek is toch wel opmerkelijk te noemen. Hij koos ervoor om consequent rond te lopen via de paden, dit zelfs bij benen van maar 200 meter lang.
Hij was toch enigszins verrast dat hij hier kon winnen en liet de veel jongere lopers Andreas Jansson en Marcus Millegård, op plaats 2 en 3, achter zich.

Vrijdag en zaterdag worden de kwalificaties en de finale van de ‘middle distance’ gelopen en zondag wordt de felbegeerde title van Zweeds aflossingskampioen betwist.


Bron http://www.orientering.se/