De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, januari 11, 2013

Belgian orienteering champs 2013

Terwijl de nationale ploeg zich op dit moment in Nieuw-zeeland bevindt voor de eerste worldcups (op zaterdagavond wordt nog de middle proloog en 's nachts de middle jachtstart gelopen), kijkt DLP al eens vooruit naar het komende nationale seizoen. Het komende seizoen telt opnieuw 5 Belgische kampioenschappen (als we mtb-o buiten beschouwing laten) en volgende maand wordt al de spits afgebeten met het BK nacht.

Wordt het BK nacht even spannend dan de vvo nachtaflossing? (Leeuws versus Melis)

BK nacht - Witte bergen - 16/02/2013
Meestal wordt het BK nacht pas half maart beslecht, maar dit jaar gaat het extra vroeg van start. De kaart de 'witte bergen' is de laatste jaren steeds minder en minder 'wit' geworden. Bepaalde percelen zijn nog steeds snel doorloopbaar, maar de dorens zijn de laatste 10 jaar sterk toegenomen in dit gebied. Dit betekent waarschijnlijk dat er tijdens het BK veelvuldig gebruik gemaakt zal worden van het padennetwerk. Snel en hard lopen afgewisseld met klein reliëf gaat zeker atleten in de fout doen gaan. Baanlegger Mark Van Bruggen zal lange omlopen voorzien zodat de winnaarstijden (55 minuten voor heren open) ongeveer bereikt zullen worden.

Erelijst BK nacht:
2012: Pasquasy F. - Mulpas V. (results)
2011: Franssen D - Fabré M. (results)
2010: Pasquasy F. - Oeyen G. (results)

BK middel - Vielsalm - 07/04/2013
Olv Eifel organiseerde 2 jaar geleden nog het BK middel te Grandvoir en is dit jaar opnieuw de gastheer voor het kampioenschap over dezelfde afstand. Veel informatie over de wedstrijd is er nog niet bekend gemaakt. Het bekendste bos rond Vielsalm is 'Le monti', waar in 1996 de 2e nationale werd georganiseerd (kaart). Er zijn wel geruchten dat het BK 2013 op een nieuwe kaart zou plaatsvinden, maar die kunnen we niet bevestigen of ontkrachten.

Erelijst BK middel:
2012: Michiels Y. - Hermans A. (results)
2011: Franssen D. - Fabré M. (results)
2010: Simkens G. - Fabré M. (results)

BK sprint - Konijnenberg - 12/05/2013
Opnieuw een Trol organisatie en met dezelfde baanlegger als tijdens het BK nacht. De wijk die deel uitmaakt van de kaart zal eenvoudig en snel zijn. De verschillen worden mogelijk gemaakt in het technischere gedeelte, namelijk de Konijnenberg. Deze heuvel bevindt zich midden in het centrum van Vosselaar. Deze sikkelvormige landduin ligt 36,33 meter boven de zeespiegel, wat hem tot de hoogste stuifduin van de Antwerpse Kempen maakt. De Konijnenberg ligt uitgespreid over een lengte van 700 meter en een breedte van 70 tot 120 meter. De vraag is wie Miek Fabré hier van haar 6e titel op rij gaat kunnen houden (results 2009 en results 2008). De laatste die hierin slaagde was Aline Hermans in 2007 in Marche-en-Famenne (results 2007).

Erelijst BK sprint:
2012: Hendrickx P. - Fabré M. (results)
2011: Pasquasy F. - Fabré M. (results)
2010: Pasquasy F. - Fabré M. (results)

BK lang - Kattenbos - 15/09/2013
Lommel is de geboorteplaats van verschillende Belgische toporienteurs en zal in 2013 het strijdtoneel vormen voor het belangrijkste BK. De kans bestaat dat niet alle lokale elitelopers zullen starten tijdens dit BK lange afstand, omdat dit niet eerlijk zou zijn ten op zichte van de concurrentie. De kaart bevat een uitgebreid padennetwerk, zand, heide en heel wat klein reliëf, maar is toch bijzonder snel. Het zal een BK zijn waar de snellere lopers als favoriet van start gaan. Wie gaat Yannick Michiels hier van een eerste titel op de lange afstand houden?

Erelijst BK lang:
2012: Hendrickx P. - Hermans A. (results)
2011: Pasquasy F. - Fabré M. (results)
2010: Pasquasy F. - Oeyen G. (results)

Hamokteam archief foto van 1999 met van der Kleij, Melis, Hoekx en Anciaux

BK aflossing - Sonnisheide - 29/09/2013
Deze kaart is ons allen bekend want werd recentelijk nog gebruikt voor de WRE tijdens de sylvester 5-daagse. Hannu Airila imponeerde toen door makkelijk de overwinning weg te kapen voor Tomas Hendrickx en Thomas van der Kleij. Bij de vrouwen bleek Miek Fabré de sterkste. Voor de aflossing geldt bij de vrouwen Omega zoals steeds als de topfavoriet en kan het enkel van zichzelf verliezen. Bij de mannen steken de Kollers er normaal gezien bovenuit, al hopen we opnieuw op een zeer spannende strijd zoals vorig jaar. Misschien kan de eeuwige tweede, hamok, volgend jaar de traditie doorbreken en met de titel naar huis keren. Ook de outsiders zoals trol, omega en hoc kunnen verrassen.

Erelijst BK aflossing:
2012: Kol (Hendrickx, Hendrickx, Michiels) - Omega (Van de Velde, Geypen, Fabré) (results)
2011: Kol (Hendrickx, Hendrickx, Michiels) -CoLiege (Vandermeulen, Tilkin, Hermans) (results)
2010: Trol (Peeters, Franssen, Fedatsenka) - Omega (Geypen, Henkes, Fabré) (results)

Opvallend is dat de Belgische kampioenschappen over het ganse seizoen verspreid liggen (februari tot september). In tegenstelling tot andere landen waar nationale kampioenschappen vaak op 2 weekends worden beslecht. Hiervoor bestaan waarschijnlijk goed gefundeerde redenen, maar anderzijds heeft een dubbel BK weekend ook wel iets.

15 Comments:

  • At 11/1/13 22:03, Anonymous Anoniem said…

    Mooie archieffoto uit 1999 :)
    ...goede lamp voor die tijd :)

    Leuk artikel

    Latty

     
  • At 12/1/13 21:15, Blogger Dries VG said…

    Cool, een belgische kampionschap in vosselaar, dat ik dat nog mag meemaken https://picasaweb.google.com/lh/photo/7rentyofImnxKjZBUxfs_NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

     
  • At 13/1/13 17:21, Anonymous Anoniem said…

    Op 25 januari geeft SLOK u de mogelijkheid de lampen te testen tijdens de jaarlijkse jeneveraflossing in het Arenbergpark te Heverlee. Dan kom je zonder verrassingen aan de start van het BK nacht.

    Wouter L.

     
  • At 16/1/13 10:28, Anonymous Anoniem said…

    Voorbeschouwing ok, maar wat met de eeuwige discussie ivm de starttijden. Er werd hier geopteerd om de belgian ranking te gebruiken. Voorwaarde is uiteraard wel dat die dan regelmatig bijgewerkt wordt want de laatste maanden heeft die een (te)grote achterstand opgelopen. En wat met het programma 2013 voor deze belgian ranking?

     
  • At 16/1/13 13:39, Anonymous Anoniem said…

    Nachtwedstrijd van Teunenberg vrijdag 18/01 is AFGELAST!

    Luc M

     
  • At 16/1/13 16:09, Anonymous Anoniem said…

    Wegens het slechte weer toch niet?
    www.kmi.be
    Frank de weerman voorspelt klaarblauwe hemels en lichte vriestemperaturen zodat we lekker kunnen blijven lopen in de sneeuw. HONDERDDUIZENDEN mensen trekken elk jaar naar Frankrijk en Oostenrijk voor het weer dat wij voorgeschoteld krijgen... En wij lassen een wedstrijd af omdat 'de weersomstandigheden slecht zijn'?
    Gelukkig is oriëntatielopen de ruigste sport ter wereld, anders zou ik me beginnen schamen.

    Jeremy

     
  • At 16/1/13 22:23, Anonymous Dirk F. said…

    Foto van 1999??
    Dan zag Toon er al flink oud uit voor zijn leeftijd... ;)

     
  • At 17/1/13 11:55, Blogger An said…

    Jeremy, ik snap jouw redenering, maar het is ook niet echt makkelijk om met dit weer posten in de grond te krijgen... En als er dan 30 man komt opdagen... input/output...

    In de meeste andere landen worden niet eens wedstrijden in de winter georganiseerd.

    Maar voor Jeremy en alle andere sneeuwliefhebbers, is er morgen (vrijdagavond) nog altijd de ASUB training in Ukkel:

    Rappel pour les distraits : Julien Kervedaou a préparé un entraînement CO de nuit pour ce vendredi 18 janvier au Kauwberg à Uccle. Rendez vous devant le Cimetière d'Uccle, rue de la Chenaie. Départ au choix entre 18.30 et 20.00.
    Si vous souhaitez une carte déjà dessinée, merci d'annoncer votre venue à Julien en précisant si vous faites le Parcours Court ou le Parcours Long : julienke@hotmail.com

     
  • At 17/1/13 19:30, Blogger dries said…

    Aflasten owv het weer moet volgens mij een uitzondering zijn, als Wickmayer een topmatch kan tennissen bij 40°C dan kan een doorwinterd oriënteur dat ook bij pakweg -5°C.

    KarrimHoc 2012 was starten bij -15°C. Dat de lopers er niet geraken lijkt me ook niet het geval.

    Van de organiserende club kreeg ik ook te horen dat deze geen vragende partij waren - de reden voor mij is dus niet helemaal duidelijk, al kan je wel zeggen dat er met sneeuw niet altijd een eerlijk wedstrijdverloop mogelijk is - cfr vroege/late starttijden, maar ik vermoed niet dat dat de reden is.

    Dries



     
  • At 18/1/13 15:38, Anonymous Anoniem said…

    2jaar geleden in het Prinsenpark was het -18° met een laag sneeuw van 10cm. Zelden zoveel lol gehad.

     
  • At 18/1/13 19:14, Anonymous Anoniem said…

    en 22 starters

     
  • At 18/1/13 23:54, Anonymous Anoniem said…

    39 ;)

     
  • At 19/1/13 21:42, Anonymous Anoniem said…

    Hamok op twitter!

     
  • At 19/1/13 21:59, Anonymous Anoniem said…

    Ziet er mooi uit op hun website!

     
  • At 13/4/18 05:02, Blogger Unknown said…

Een reactie posten

<< Home