De laatste post

Orienteering-news website

donderdag, oktober 11, 2012

Hoekx and Hermans dominate Belgian national season

Alle nationale wedstrijden van 2012 in België zijn achter de rug en bijgevolg kan er een eindbalans opgemaakt worden. Deze eindbalans wordt overzichtelijk weergegeven in het 'nationaal criterium' (zorgvuldig bijgehouden door Wim Hoekx). Het is een klassement op basis van posities die worden behaald tijdens de nationales en BK's. In het totaal bestaat dit klassement uit 8 afzonderlijke wedstrijden, waarvan de 6 beste meetellen. De laatste nationale (een soort van finale) telt mee voor 150%.

Als we de elite reeksen gaan bestuderen, zien we twee duidelijke winnaars verschijnen: Jeroen Hoekx bij de mannen en Aline Hermans bij de vrouwen. Ken Peeters (2e) en Thomas van der Kleij (3e) bij de mannen en Vinciane Mulpas (2e) en Fanny Tilkin (3e) bij de vrouwen vervolledigen deze podia. Bij de heren is er slechts 1 eliteloper die in de gevraagde 6 van de 8 wedstrijden aan de start verschenen is (uiteraard Jeroen Hoekx). De vrouwen lijken meer gedreven en hier slagen 3 vrouwen in hun opzet. Jeroen Hoekx wist dit jaar 1 nationale te winnen (nationale 4 te Houterenberg) en Aline Hermans won maar liefst 5 nationales (waaronder het BK long en het BK middle) in 2012. Proficiat aan beide atleten.

Een alternatief criterium is de BEL-ranking (beheerd door Alain Mazy). Deze ranking bestaat uit 45 wedstrijden op een jaar, waarvoor de 5 beste wedstrijd per atleet meetellen. Wedstrijden worden ook naar waarde geschat door een aanduiding met 'high', 'medium' of 'low'. Om de winnaars van dit criterium bekend te maken, moeten we wachten tot eind december (aangezien het kalenderjaar nog niet afgelopen).  De huidige leiders van deze ranking (die niet door de federatie erkend wordt) zijn Fabien Pasquasy en Miek Fabré.

Fabien Pasquasy (die dit jaar het BK nacht won) houdt Pieter Hendrickx (Belgisch kampioen sprint en lang) nipt achter zich. Op een derde positie prijkt Yannick Michiels (winnaar BK middle distance). Bij de D21E staat Miek Fabré (BK sprint) op kop, gevolgd door Aline Hermans (BK lang en midden) en Greet Oeyen.

Mathias Stensland Lillevold in actie (Foto: Aapo Laiho)
 
Nu is de vraag in hoeverre er aan deze rangschikkingen (en bijhorende nationales) belang wordt gehecht door de elitelopers. Beschikken deze criteria over de nodige uitstraling en aantrekkingskracht? Wordt er hier voor elk punt strijd geleverd (zoals in de criteriums van de cyclocrossers, wielrenners, veldlopers of tennis bijvoorbeeld)?

Naar mijn persoonlijke mening wordt er door de atleten meer waarde gehecht aan de 'BEL-ranking' dan aan het nationaal criterium. Het 'nationaal criterium' heeft door de jaren heen duidelijk aan populariteit verloren. 6 van de 8 wedstrijden zijn individuele lange afstandswedstrijden (op het BK middle en nationale MD na) die blijkbaar niet veel aanzien meer genieten. Misschien wordt het wel eens tijd om dit concept aan te passen en te moderniseren. Ik herinner me nog een mail van Jeremy Genar naar het clubbestuur die deze problematiek ook aankaartte.

 Misschien dat dit fragment over een soort van 'Belgian Cup' wel de sleutel tot een mogelijke oplossing kan zijn:
De Belgian Cup zou bijvoorbeeld een criterium kunnen zijn bestaande uit verschillende Belgische topwedstrijden, georganiseerd op de verschillende afstanden (zoiets als de Silva League in Zweden, of de Top League in Finland). Dit zou dan bestaan uit een heel aantrekkelijke sprint in een stad (met kwalificatie en finale), een technische  middenafstandswedstrijd, een echte lange afstand met winnaarstijd 90' (eventueel met massastart) en uiteindelijk nog een attractieve aflossing om het compleet te maken.
Deze wedstrijden worden gehouden na de 'gewone reeksen' die dag en het is de bedoeling om deze Belgian Cup zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek en uiteraard ook voor de atleten. Ook de jeugd en de junioren moeten de kans krijgen hieraan te kunnen deelnemen. Zeker op de sprint en de middle moeten ze kunnen proeven van het echte werk tegen de elites.
Door een sponsor te zoeken (waar je bij zo'n evenement zeker aankomt - al noem je deze competitie de 'Betonmolen Cup'), kunnen er dan zelfs geldprijzen gegeven worden aan de atleten (zelfs al is het slechts 20 of 50€). Dit concept zou zeker motiverend werken bij de atleten.
We hebben nu inderdaad wel het nationaal regelmatigheidscriterium maar dit heeft volgens mij al zijn kracht verloren. Zeker omdat het enkel lange afstanden zijn, verliest het volgens mij aan aanzien (en ook omwille van het gebrek aan prijzen of algemeen belang dat hieraan gehecht wordt).
 
De Bel-ranking heeft volgens mij dan wel weer een toekomst als een soort 'seizoensraking' aangezien alle belangrijke wedstrijden hiervoor meetellen. Ook denk ik dat deze ranking erkend zou moeten worden door de federatie zodat ze gebruikt kan worden voor het opstellen van startlijsten van BK's. Lopers willen graag tot de beste startgroep (bv. startgroep 1 is de top10 van de Bel-ranking en startgroep 2 is van 11 tot 20,...) behoren om een goede uitgangspositie te hebben op een Belgisch kampioenschap. Hierdoor wint deze ranking ook aan belangrijkheid en aanzien.
 
NTNUI fotoshoot in een aantrekkelijke sprintomgeving (foto: Aapo Laiho)
 
 
Nog enkele weetjes:
- De volgende Bel-ranking wedstrijd die georganiseerd wordt, zal plaatsvinden in Lommel (De sahara) binnen exact 10 dagen (deelnmerslijst).
- Dit weekend vindt op zaterdag het NMBS-kampioenschap plaats te Kelchterhoef. Ook deze deelnemerslijst staat online. Kaartfragmenten zijn hier te bezien: westelijk gedeelte en oostelijk gedeelte.
- Yannick Michiels traint op dit ogenblik in Canada. Zijn kaarten zijn hier te bekijken.
- Joost Talloen, Benjamin Anciaux en Thomas van der Kleij verschijnen volgend weekend in Noorwegen aan de start van blodslitet. Gisteren liepen ze ook al een nachtwedstrijd met massastart tegen Anders Nordberg (resultaten - map Nordberg).

26 Comments:

  • At 11/10/12 18:34, Anonymous Anoniem said…

    Jammer dat de atleten, op Aline Hermans na, niet wat meer belang hechten aan de nationale wedstrijden. Meestal zijn deze wedstrijden toch goed verzorgd en georganiseerd op een aantrekkelijke kaart. Als de federatie meer belang zou hechten aan het nationaal criterium zouden er misschien meer toppers deelnemen, en krijg je eindelijk eens een aantrekkelijk veld bij elkaar. Soms lijkt het wel of onze Belgische toppers elkaar (willen)ontlopen door niet deel te nemen aan alle nationale wedstrijden...
    Waarom een heel gedoe uitdokteren voor een nieuw criterium als we eigenlijk al een mooi criterium hebben? Hier kunnen toch ook sponsors voor gezocht worden, en ten slotte moeten we er toch van uit gaan dat op die 8 nationale wedstrijden het hele Belgische oriëntatiewereldje vertegenwoordigd zou zijn (jong en oud, recreant of met o-loper met ambitie...)
    Een aantal jaren geleden had zo'n nationaal criterium heel wat meer 'prestige'... diegene die dit won was gewoon 'den beste' overheen het ganse seizoen. Nu kan je dit nog met moeite stellen omdat er te weinig toppers consequent deelnemen. Jammer!

     
  • At 11/10/12 20:57, Blogger Dries Heuninckx said…

    Je kan de getalenteerde jonge generatie moeilijker binden aan je thuisland als ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen in het buitenland met uitdagender terrein en competitie (cfr. clubs als IF Sibbo Vagarna, IF Brahe, OK Skogsjaharten of zoiets). Onze voetbaltalenten (sorry voor de parralel met de voetbalsport) hebben toch ook vaak hun lot verbonden waar ze een kwalitatievere ontwikkeling konden doormaken (Cfr. Ajax, Lille). Als je pakweg Yannick verbindt aan de nationale wedstrijden, dan misloopt hij interessante trainingsmogelijkheden zoals Nieuw-Zeeland en USA. De formule kan misschien wel eens in een nieuw jasje gestoken worden, echter een discussie die niet op de laatste post moet gevoerd worden (mag wel, maar brengt geen zoden aan de dijk) maar op niveau bevoegde instanties.

     
  • At 11/10/12 21:02, Blogger Dries Heuninckx said…

    pardon my french: "parallel"

     
  • At 11/10/12 21:11, Anonymous Anoniem said…

    Je hebt inderdaad een punt Dries... de laatste tijd is het steeds 'makkelijker' geworden om buitenlandse competities mee te pikken...
    Anderzijds, als alle toppers in België zouden deelnemen aan enkele nationale wedstrijden, dan zouden we hier ook best een mooie competitie hebben.

     
  • At 12/10/12 09:34, Anonymous Roel said…

    Laat de winnaar van de voorgestelde "nationale criterium" onmiddellijk gekwalificeerd zijn voor het WK... (winnen duidt toch op een consistente en hoogstaande vorm).

    Er zal meteen wat meer aandacht zijn.

     
  • At 12/10/12 17:42, Anonymous Anoniem said…


    Roel,
    de winnaar moet wel eerst lid van het nationale team zijn, en goesting hebben om aan zo'n een wk mee te doen , huidige winnaars voldeden niet aan de voorwaardens..

    Btw:
    Waarom spreekt of vindt iedereen WOC altijd zo superbelangrijk?
    Er is op die mannier steeds maar 1 doel .. het wk

    Terwijl er zijn zoveel andere hoogstaande wedstrijden zijn.
    Waar je gewoon zelf naar toe kan leven.
    Zonder dat je je aan één of andere bond of een OL gemeenschap moet gaan bewijzen dat je de wereldtoppers van het moment in de slipstream kan volgen ..en zo met verdienstelijke A-finales kan zwaaien

    Die andere topwedstrijden doe je rustig mee zonder dat daar een hele hoop gezeik en gezeur rond te doen is..
    JvdK

     
  • At 12/10/12 18:35, Anonymous Anoniem said…

    Draai het of keer het zoals je wil: als je pretendeert ambitie te hebben, dan heb je ook ambitie om deel te nemen aan een WK. Deelnemen aan andere wedstrijden is interessant, maar wie zich wil tonen, wordt toch verondersteld om ambitie te hebben om deel te nemen aan een WK...
    Inderdaad jammer dat er in België altijd zoveel rond te doen is...
    Het staat iedereen natuurlijk vrij om deel te nemen aan de wedstrijden waaraan hij/zij wil deelnemen, maar ik denk dat het logisch is dat er voor deelname aan een WK bepaalde selectiecriteria zijn.

    Het idee van Roel vind ik heel zinvol: laat de eerste sowieso deelnemen aan het WK (indien die persoon dat wil): hij/zij is immers diegene die het meest constant presteert, in uiteenlopende terreintypes. Het nationaal criterium zal zo aan belang winnen, wat uiteindelijk toch de bedoeling is.

     
  • At 12/10/12 20:02, Blogger Dries Heuninckx said…

    Als iemand weet dat hij/zij geselecteerd is eind Oktober voor een WK dat in Augustus wordt gelopen is de tijdspanne te groot zodat je riskeert met een atle(e)te compleet uit vorm mee te pakken. Voor cohesie binnen de ploeg is dit ook geen goed signaal. Er moet pakweg een maand/anderhalve maand op voorhand bewijs van conditie geleverd worden. Dat de nationale wedstrijden een factor kunnen zijn bij atleten die in balans liggen, ga ik volledig mee akkoord.

     
  • At 12/10/12 21:37, Anonymous Roel said…

    Dries,

    Je kan de redenering ook juist omdraaien, uiteraard. Terwijl nu iedereen (die een WK ambieert) een heel voorjaar focust op fysieke tests en kwalificaties, kan degene die het nationale criterium wint net in alle rust opbouwen naar het WK. Zo komt het vormpeil juist op tijd on niveau, en niet een maand te vroeg.

    en iemand die het nationale criterium wint, is net iemand die heel consistent een heel jaar op hoog niveau presteert (zoals Jeroen H).

    En JvdK, uiteraard heb je gelijk. Het is niet of/of; het is en/en

    Roel

     
  • At 12/10/12 23:29, Blogger Dries Heuninckx said…

    Ok Roel,

    ik volg je redenering, maar een wk-ambiërende atleet moet ,zelfs in opbouw, in staat zijn een conditietest (met zin voor marge natuurlijk) te doorstaan. In het verleden is al te vaak gebleken dat atleten die zich net dan op die ene week van 'echt moeten' gaan 'choken' (hoe rustig en gebalanceerd hun voorbereiding ook was), terwijl een wk een routine-wedstrijd zou moeten zijn. Tot zover mijn mening hierover.

     
  • At 13/10/12 14:12, Anonymous Anoniem said…

    Knappe prestatie van Benjamin op blodslitet. 19e plaats samen met Vincent Coupat. Thomas eindigde als 22e:

    http://www.liveresultater.no/livesider/index.php?arr=181#maal

     
  • At 14/10/12 20:42, Blogger Unknown said…

    Donderdag 25 oktober 2012 – Generatiemanagement – 19.30 uur – Officenter – zaal Beuls - Hendrik van Veldekesingel 150 te 3500 Hasselt

    Inhoud:

    In sportclubs heb je een mengelmoes van mensen. Mensen van alle opleidingsniveaus, achtergronden…én alle leeftijden. Vaak zitten in het bestuur meer ervaren mensen, maar is het aantrekken van jongere vrijwilligers noodzakelijk om de sportclub draaiende te houden. Hoe kan het huidige sportclubbestuur een jongere generatie aanspreken? Wat zijn praktische tips of valkuilen? In deze sessie balanceren we op de slappe koord van uitspraken als “vroeger was het beter” en “vroeger was het anders”. Want niets is wat het is, het is wat je ermee doet. In deze sessie leer je enkele kneepjes van het vak om de sportclub op een hedendaagse wijze te managen. Een manier die ons klaarmaakt voor vandaag en morgen.

    Iedere club heeft hiermee te maken. Kom luisteren naar de bijscholing en probeer nieuwe jonge vrijwilligers aan te trekken!



    Deelname is gratis.

     
  • At 16/10/12 09:35, Blogger sofie said…

    VVO Jeugd!! Check out de VVO website ivm het World School Championship Orienteering 2013!!

    http://orientatie.org/nieuws/2012/10/isf-kampioenschappen-2013

     
  • At 20/10/12 20:58, Anonymous Anoniem said…

    Na de nachtaflossing rijst bij mij de vraag of een wedstrijd indien problemen met de toelatingen wel kost wat kost moet kunnen doorgaan op een andere kaart. Waarom moet die wedstrijd per sé gelopen worden? Bedoeling is dat de liefhebbers het leuk vinden, want daarom doen ze een sport. De echo's waren eenduidig gisteren, ik heb niemand gehoord die zich geamuseerd had. Daarenboven heeft de baanlegger een lastige taak gekregen, zeg maar een onhaalbare, want het was een aartsmoeilijke taak om hier banen te leggen. Crowdpleasen was onmogelijk, dus noch baanlegger nog lopers hadden er plezier aan. Mensen die twijfelachtig naar een wedstrijd komen en niet helemaal overtuigd zijn van een sport of discipline schrik je af met een terrein als dit. Je kan nog opperen dat een club zijn inkomsten haalt uit een wedstrijd, maar bij een nachtwedstrijd van dit formaat heb ik ook daar mijn twijfels bij. Dit is geen kritiek, dit is een open vraag naar andere meningen, moet een dergelijke wedstrijd doorgaan???

    Bart D

     
  • At 27/10/12 19:39, Anonymous Anoniem said…

    Uitslag MTBO Bessemer (Lietteberg)
    http://www.borasca.info/

     
  • At 28/10/12 21:15, Anonymous Anoniem said…

    Verslag van de abso-bvos ploegencommissie over het komende seizoen voor juniors en seniors:

    http://www.orienteering.be/pv12/20121024%20verslag%20ploegencommissie%20BVOS.pdf

     
  • At 29/10/12 10:33, Anonymous Anoniem said…

    de splits van de wedstrijd op keiheivel werken bij mij niet...
    is dit bij anderen ook het geval? (of scheelt er iets aan mijn pc?)

     
  • At 29/10/12 18:24, Anonymous Anoniem said…

    splits en uitslag is niet hetzelfde??

     
  • At 30/10/12 20:37, Anonymous Anoniem said…

    Thomas VDK wordt 3e in het Frans kampioenschap nacht..
    Fabien 13e

    http://cne2012.free.fr/resultats/CFNuit_Categories.html

     
  • At 31/10/12 18:55, Blogger Dries Heuninckx said…

    Yannick Michiels komt volgend jaar uit voor de zweedse club OK Ravinen, met oa Gustav Bergmann in de rangen. Succes!

     
  • At 3/11/12 20:44, Anonymous Anoniem said…

    Volg Yannick en Pieter en andere Belgen in Barcelona.
    www.socrunning.be

     
  • At 8/11/12 10:31, Anonymous Anoniem said…

    in 2013 vinden er opnieuw 2 WRE's plaats in België. Opnieuw tijdens de 3daagse van Belgie (in mei) en de Sylvester 5-daagse (in december).
    Ook in het naburige Nederland worden er in 2013 twee WRE wedstrijden georganiseerd.

    Kalender: http://iof.6prog.org/WR_Diary.aspx?yymm=1300&Det=8&how=F

     
  • At 11/11/12 21:02, Anonymous Anoniem said…

    Laatste verslag VVO ploegencommissie:

    http://ploegen.orientatie.org/verslagen/verslagen2012/PC2012-10-17.pdf

     
  • At 12/11/12 14:44, Anonymous Anoniem said…

    Tristan Bloemen vanaf 2013 lopend voor FRSO. Betere voorwaarden dan VVO?

     
  • At 13/11/12 04:25, Anonymous Anoniem said…

    kan niet anders

     
  • At 13/11/12 09:42, Anonymous Anoniem said…

    Tijd voor een artikel voor de boys van de laatste post over wat atleten of leden mogen verwachtten bij clubs en federaties?

     

Een reactie posten

<< Home