De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, oktober 08, 2010

Voorbeschouwing Wintercriterium

Nog twee nachten slapen en het is weer zover, dames en heren, dan begint het Wintercriterium 2010-2011. Het nationaal regelmatigheidscriterium is net in zijn beslissende plooi gevallen en, wij zijn daar eerlijk in, dat is maar peanuts in vergelijking met wat er nu aan komt. Al weken zien wij de belangrijke figuranten terug op de wedstrijden verschijnen. Verhitte discussies ontstaan al. Maar goed dat er De Laatste Post nog is: dé informatiebron bij uitstek over alle aspecten van oriëntatiecrossen in de winter. Ook dit jaar kan u, beste lezer, een uitgebreide verslaggeving verwachten.

Een eerste belangrijk punt is het tijdstip van de verslaggeving. Om te weten wanneer het de moeite is om naar De Laatste Post te surfen, moet een eenvoudige procedure gevolgd worden. Bij de redactie van De Laatste Post werkt een zondag namelijk zo: naar de bakker fietsen (optioneel), naar de wintercriteriumwedstrijd gaan (het juiste tijdstip daarvan hangt af van het desbetreffende redactielid: uw dienaar staat om 10u aan de start, de familie Franssen om 11u en de familie van der Kleij komt om 11u50 bij de inschrijvingen aan), een wedstrijd lopen (pijlsnel), een eerste analyse van de wedstrijd maken, naar huis rijden, boterhammen of broodjes met lekker beleg eten, in de zetel ploffen, als er biathlon op is, biathlon kijken, anders de veldrit opzetten en de veldrit bekijken. Daarna kan er begonnen worden aan het verslag. Wachten op een uitslag is niet nodig. Die zit in het geheugen. Dat duurt ongeveer een uur. Pas dan is het de moeite om naar De Laatste Post te surfen en in mooie bloemrijke bewoordingen te vernemen welke heldendaden er zich die dag in het bos afspeelden.

Een ander nuttig gegeven is wanneer er exact voor de wintercriteriumpunten gestreden wordt. Dat vind je niet op de VVO-site. Volgens VVO was het BK Middle een wintercriteriumwedstrijd. Enkel De Laatste Post heeft de correcte informatie. Wij maken een lijstje.

10 oktober: Klompen-OL Weerterbergen
31 oktober: Herfstwisselbeker Witte Bergen
14 november: hamok cup Waterschei
21 november: wintercriterium Tielen Kamp
28 november: wintercriterium De Lietteberg
5 december: Sinterklaascross Kamp Van Beverlo (met stip)
12 december: wintercriterium Poppel
19 december: wintercriterium Hengelhoef
2 januari: wintercriterium De Klinge
9 januari: wintercriterium Schootshei
16 januari: wintercriterium Spiekelspade
23 januari: wintercriterium Brustem
30 januari: wintercriterium Bos Van Hees
6 februari: wintercriterium onbekend
13 februari: Valentijnscross Kelchterhoef-West
20 februari: wintercriterium De Roeler
27 februari: wintercriteriumfinale Schemmersberg

17 wedstrijden tellen wij. In een omgeving die om ter mooist zal zijn en een strijd om ter hardst. Hoogtepunten zijn zoals elk jaar de Sinterklaascross in Kamp Van Beverlo en de Valentijnscross in Kelchterhoef. Daar komen de grote kanonnen om ter scherpst aan de start.

De eerste grote afspraak is natuurlijk de Klompen-OL in Weerterbergen. Een terrein een nationale waardig, leuke Nederlandse gezelligheid, maar misschien toch wat vroeg in het seizoen voor de echte toppers.

Voor hen blijft het elk jaar weer afwachten hoe de zomertraining verliep, hoeveel kilo's er zijn bijgekomen na het einde van het vorige seizoen en of er die weer af zijn geraakt. Wij bekijken het samen met u.

Winnaar vorig jaar was uw dienaar, die in de laatste twee wedstrijden nog alles uit de kast moest halen om toch eens met de zege te gaan lopen. Bij hem draaide het de afgelopen weken voor geen meter. Technisch zit het wel snor, maar dat is niet genoeg in het wintercriterium. Draaide de afgelopen weken op de Weyervlakte en in de eigen Saharatuin anoniem mee in de middenmoot. Miste de afgelopen weken redelijk wat trainingen, maar eens lange intervallen met Daring Atletiek Lommel meelopen op donderdag bracht vorig seizoen extra scherpte met zich mee op zondag. Gisteren, donderdag, ging het even vlot als in de gouden tijden van weleer. Toch zijn de kansen op een eindzege al voor de start gehypothekeerd. Ingeschreven voor de technische training zondag en een vlugge blik op de wedstrijdkalender zag veel te vaak die twee gevreesde termen opduiken.

Tweede plaats na de bloedstollende finale vorig jaar, Wim Bries, wordt jaar na jaar beter. Finishte derde in het nationaal regelmatigheidscriterium, haalt zijn neus op voor de sabotage die technische trainingen genoemd worden en zag er de voorbije weken bij het bekijken van de uitslagen naar uit alsof hij het bloed van uw dienaar al rook. Opletten dus.

Derde plaats Kristof Daems is een wintercriteriumloper pur-sang. Zal zich in de zomer niet in het bos vertonen en zit, aangezien wij niet beter weten, wat ons betreft al maanden in afzondering op hoogtestage in Font-Romeu. Hoe het duel met Bries en uw dienaar dit jaar zal uitdraaien kan niemand weten, maar achteraf leest u het hoe dan ook op De Laatste Post.

Kijken we verder in de lijst zien we Winston Franssen. De Adelaar van Zoersel beloofde ook voor genoeg verslagen te zullen zorgen op De Laatste Post en is ook van het type dat punten haalt terwijl de concurrentie afwezig is. Let maar op: krijgt Franssen's arendsoog een technische training in het vizier, is hij er als de kippen bij om met de anders zo zuurverdiende punten in de A-omloop te gaan vliegen.

Aan Trolse zijde zien wij ook Koen Wilssens sterk presteren deze winter. Zag zijn zomer door blessures verloren gaan en gaat nu in de voetsporen van clubgenoot Buytaert op zoek naar de roem, eer, en onwaarschijnlijk hoge geldprijzen in het wintercriteriumcircuit.

Bij de Kempische OriëntatieLopers is veel hoop gevestigd op de familie Hendrickx. Voor Pieter moest het wegdek op de brug over de E34 van Arendonk hersteld worden, zo was het uitgesleten door de trainingen. Wij rekenen dus op scherpte. Broer Wannes staat er elke winter weer en zelfs Tomas zal de voetbalschoenen vaker aan de haak hangen om papier in de oriëntatieschoenen te mogen steken.

Naar de eerste omegask was het vorig jaar ver zoeken in de einduitslag. En die eerste was dan nog de geïmporteerde Jan Boeckx. Wij trainen wel eens met broer Jef en qua atletische capaciteit kan die broederlink toch tellen.

Hamok heeft talent zat bij de H21. De vraag is alleen of de familie van der Kleij voor het gemakkelijke geld in het mountainbiken kiest of voor de lastige wintercriteriumoverwinningen. Idem voor stadsgenoot Anciaux. En wat te denken van de comeback van Stefaan Schutjes? Bij de oudere mannen zit de competitiegeest alvast snor. Winter- en nachttalenten als Jean-Paul Hombroeckx of Fernand Scheelen verschenen terug op de voorbereidingswedstrijden de afgelopen weken en wij hoorden ze maar over één onderwerp praten.

Borascaan Jan Oeyen was deze zomer ook al zichzelf niet. In de loop van de winter komt dat terug goed. Toch zien wij hem meer naar een topklassering in het nachtcriterium lopen.

Aan de dameszijde is het plaatje minder duidelijk. Nancy Teunckens had vorig jaar geen moeite om Kim Steegen achter zich te houden, nochtans vooraf door De Laatste Post als grote favoriete voor de eindzege uitgeroepen. Wij vragen ons af wie dit jaar daar voor de verrassing kan zorgen en zo zijn intrede maakt in de gallerij der groten van de oriëntatiesport. Wij houden u op de hoogte.

5 Comments:

Een reactie posten

<< Home