De laatste post

Orienteering-news website

vrijdag, oktober 16, 2009

De Grote Wintercriteriumgids

Wie kijkt er niet naar uit? Een hele winter lang oriëntatieloopplezier! Vrieskou, snelle wedstrijden, heroïsche verhalen en een ongelofelijke typisch Vlaamse sfeer. Welke wedstrijden tellen mee, wie zijn de tenoren, wat is het vakjargon? Antwoorden op al deze vragen vindt u in deze extra bijlage bij De Laatste Post.

Wedstrijden

Kortweg: elke wedstrijd op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 1 oktober tot 28 februari.

In 2009 tellen volgende wedstrijden mee:
4 oktober: Arenbergpark Leuven
17 oktober: Spoorwegenkampioenschap Teunenberg
18 oktober: Klompen-OL Boshoverheide
25 oktober: Herfstwisselbeker Schootshei
1 november: VK Middenafstand Schemmersberg
8 november: WC Hoge Vijvers
15 november: WC Gerhees
22 november: WC Bosbergen
29 november: WC De Beeltjes en Kwarekken
6 december: Sinterklaascross Solterheide
13 december: WC Ravels
20 december: WC Hengelhoef

Het startschot werd dus al gegeven in het Arenbergpark. Het echte openingsweekend komt er nu aan, met het NMBS kampioenschap in Teunenberg op zaterdag en de Klompen-OL op zondag. Het sporenkampioenschap is altijd een prestigieuze wedstrijd, met pijlsnelle omlopen. Wij verwachten niks anders op Teunenberg. Daarna volgt de Klompen-OL op boshoverheide. Als er één wedstrijd is waar je echt kan zeggen dat het wintercriterium bezig is, dan is dat de Klompen-OL. "Drie, twee, één, succes" en dat met een sappig Nederlands accent, welke wedstrijd kan daar tegen op?

Toch is dat allemaal maar opwarming voor het echte hoogtepunt van het winterseizoen, zoals de Finnen uitkijken naar Jukola, de Zweden naar Tiomila, zo kijkt de wintercriteriumloper uit naar de Sinterklaascross in Fol..., excuseer Solterheide. Omega wijkt af van de traditie door niet op Kamp van Beverlo te lopen, wij vermoeden dat de Sint zijn mantel verbleekt was in de was en dat er vooraf nog een extra inspanning gedaan moet worden om hem terug bloedrood te krijgen. Op de Sinterklaascross zijn de kanonnen in vorm, met de laatste jaren regelmatig kilometertijden onder de 5 minuten.

Vandaag was er een laatste trainingsmogelijkheid voor de wedstrijd op 20 december in Hengelhoef. De militairen liepen er een wedstrijd. Wij zagen in de resultatenlijst (splits) onder andere Wannes Hendrickx, joggend om zoveel mogelijk terreinkennis op te doen.

Lopers

Op wie moet je letten tijdens de wedstrijd? Bij de vrouwen hebben wij van de voorbije jaren één naam onthouden: Kim Steegen. Alleen al de Hendrickx-link doet de concurrentie verbleken van schrik.

Concurrentie moet er komen van bijvoorbeeld een Greet Oeyen, selectief in het aantal wedstrijden waaraan ze deelneemt, maar ze staat er bij die wedstrijden dan ook wel. De andere damestoppers verkiezen in de winter meestal hun winterslaap of veldcrossen boven deze wedstrijden. Wij geven ze alvast ongelijk.


Bij de mannen kan het alle kanten op en is het wachten tot na de eerste wedstrijden om een goed zicht te hebben op de machtsverhoudingen. De onzekerste factor is de comeback van Pieter Hendrickx. Gaat hij zich deze winter toeleggen op het Wintercriterium of verkiest hij de crossen in het veld en laat hij broer Wannes de prijzen? Over Wannes Hendrickx kunnen we resoluut zijn: hij staat er. Wat een snelheid op het BK sprint, kilo's afgevallen, hard aan het trainen en dat allemaal met één doel: het Wintercriterium winnen, niets meer of minder.

Concurrentie moet er onder andere komen van Frank Buytaert, vorig jaar nog te sterk voor Hendrickx. Buytaert liep evenwel bij de eerste manche omloop 2, wat dus misschien zou kunnen betekenen dat hij voor de H35 zege gaat. Wij hopen alvast van niet, want ook zelf staan we graag voor een extra uitdaging, na onze tweede en derde plaatsen van de afgelopen jaren willen wij nu ook maar één ding: de overwinning. Nu het student-zijn en de bijhorende examens wegvallen moet er toch een duidelijk doel zijn deze winter en kunnen wij vooral in meer wedstrijden aan de start komen.

De Lommelse concurrentie is niet te onderschatten. Thomas van der Kleij, na een door ziektes geplaagde zomer, heeft nu nog het WC om zich te tonen. Zijn populariteit is nog steeds enorm. Wij kwamen vandaag samen met hem in een plaatselijk café om daar de nachtwedstrijd van 27 november te bespreken en de uitbater kon zo de naam Van der Kleij in zijn boek schrijven. Het is ook uitkijken naar Benjamin Anciaux, sinds CISM in bloedvorm. Gaat hij de lijn kunnen doortrekken?

Onder de andere snelle mannen vinden we nog Jan Oeyen, een zomer wat minder gezien, maar vorig jaar toch nog tot de laatste wedstrijd in de running voor de derde plaats. Afwachten is er ook bij voor de Trollers: de familie Franssen lijkt ons gemotiveerd voor een sterke winter en hetzelfde geldt voor Ken Peeters, hoewel het afwachten blijft in hoeveel wedstrijden ze aan de start verschijnen. Snelle Trol Koen Wilssens moet ook een evenwicht tussen zijn veldloopcarrière en het oriëntatielopen zien te vinden.

In de andere categorieën zijn de vaste namen bekend. Hendrickx, Gilot, Laenen, Meeuwsen... Wie die namen niet spontaan associeert met de winterse koude heeft de afgelopen jaren op een onbewoond eiland geleefd.

Jargon

Verslaggeving over het WC is de belangrijkste doelstelling van De Laatste Post. Onze reporters beschikken over een dosis vakjargon. Wij zetten hier de belangrijkste begrippen even op een rijtje. Deze begrippen komen recht uit de pen van onze Chef-Wintercriteriumaangelegenheden, Winston Franssen.

Veldrijden is de grote vergelijkende factor, een kleinere sport dan het oriëntatielopen, maar toch ontzettend populair in onze contreien. Veldrittermen mogen à volonté gebruikt worden tijdens de WC-verslaggeving. Het verdient dan ook aanbeveling om na de zondagse WC-cross naar de veldrit te kijken teneinde ten volle van het verslag van die avond te kunnen genieten.

Het vormpeil van de lopers wordt in bloemrijke taal beschreven. Als er geschreven wordt dat het opletten voor snijwonden is, dan wil dat zeggen dat de lopers er messcherp bijlopen. Jasjes dichtdoen of opletten voor verkoudheden is de correcte terminologie voor lopers met frisse benen, na een wedstrijd in "de bus" te hebben beëindigd. U ziet het, ook wielertermen zijn toegelaten.

Een vies woord is training. Dat is door de ploegencommissie uitgevonden met maar één doel: de spankracht van het wintercriterium saboteren. Het eerste gebruik van deze term zal nodig zijn voor de Klompen-OL, waar er een oro-hydro gelopen kan worden. Dat is goed voor 300 punten, toch een netto 700 punten verlies voor een kandidaat-winnaar.

Een woordje over het puntensysteem is ook wenselijk, als afsluiter van deze gids. De winnaar krijgt 1000 punten. Andere lopers krijgen hun punten zo: winnaarstijd in seconden gedeeld door de gelopen tijd in seconden en dat maal 1000. Punten van maximaal de beste 3/4e van de georganiseerde wedstrijden tellen mee voor de eindstand.

De Laatste Post houdt u op de hoogte.

18 Comments:

 • At 16/10/09 16:06, Anonymous thomaske said…

  Hilarisch :-)

   
 • At 16/10/09 16:15, Anonymous benjamin said…

  super hoekie!kijk er al naar uit;)

   
 • At 16/10/09 17:46, Anonymous Desmond said…

  Een mooie voorbeschouwing, die iedereen doet watertanden naar het heroïsche wintercriterium, waarvoor dank Hoekie.
  Ook proficiat voor je klinkende overwinning vandaag. Heb je naar analogie met de wielersport je overwinning opgedragen aan VDB? ;-)

   
 • At 16/10/09 18:11, Blogger dries said…

  Jeroen, nog op zoek naar werk?
  Ik zou eens solliciteren bij De Standaard... "onverantwoord interessant".

   
 • At 17/10/09 11:24, Blogger Le Blog de Manu said…

  please adds this links :
  military team : www.military-orienteering.be and the blog http://team.military-orienteering.be/#home

  thanks

   
 • At 17/10/09 11:58, Blogger Wouter said…

  "Drie, twee, één, succes" en dat met een sappig Nederlands accent

  Geweldig!

   
 • At 17/10/09 17:20, Anonymous Desmond said…

  Op het WK voor masters is de lange afstand ondertussen ook gelopen met oa. een 8e plaats voor Wiet Laenen.

  Resultaten

   
 • At 17/10/09 20:52, Anonymous Anoniem said…

  Ik kan het artikel van Jeroen wel smaken maar toch zijn er een aantal zaken waarop ik wens te reageren:

  1) Tellen de wedstrijden van 17 oktober ( Spoorwegkampioenschap) en 1 november (VK midden) wel mee voor het Wintercriterium? En zo ja waarom de zaterdag en zondagwedstrijd van de Sylvester niet? Volgens mij kunnen ze niet meetellen omdat de reeksindeling van deze wedstrijden niet oplijnt met de bepalingen in het VVO wedstrijdreglement voor het wintercriterium.

  2) Is Solterheide nu echt zo erg? Mogelijks was de tekst van Jeroen iets anders geweest als hij zijn artikel na de wedstrijd op de Teunenberg had geschreven want ook vandaag was het op sommige plaatsen een gevecht met de bramen. Ik besef heel goed dat door het bosbeheer we dit meer en meer gaan tegenkomen maar dit mag geen reden zijn om steeds terug te komen op één slechte baanlegging.

  3) Tenslotte moet ik melden dat trainingen niet in het leven geroepen zijn om de spankracht van het criterium "3 maal rond de kerktoren" te saboteren maar dit is een poging om de technische capaciteit van onze atleten op te krikken met als doel een zege in een klassieker of op het WK.
  De begeleiders van onze atleten op de diverse internationale competities hebben allemaal moeten vaststellen dat onze atleten niet over de juiste technische bagage beschikken. Dit kan niet opgelost worden door ze elke week het bos in te jagen met maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk punten verzamelen.

  Neen, voor de ploegencommissie moeten de regionale wedstrijden als trainingen opgevat worden voor hen die verder willen doorgroeien. Daar dit voor de jeugd (en voor sommige volwassenen) moeilijk zelf te organiseren valt, hebben enkele idealisten zich bereid verklaard om één keer per maand een training te organiseren op een regionale wedstrijd. Diegene die wil kan zich hier voor inschrijven om zodoende zijn technische bagage te verbeteren.
  (noot van de redactie: misschien was het stuk van Jeroen bedoeld om de anderen aan te zetten van niet deel te nemen aan de trainingen en zodoende verder te blijven voortsukkelen met hun beperkte technische bagage want volgens doorgaans welingelichte bron was hij één van de eersten om zijn naam door te geven als deelnemer aan de training).

  Walter Van Krunckelsven

   
 • At 17/10/09 23:12, Anonymous Anoniem said…

  oeioeioeioei

   
 • At 18/10/09 12:34, Blogger Heun said…

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   
 • At 18/10/09 12:38, Blogger Heun said…

  Dit ruikt een beetje naar beuzakkerij en ik ruik dat niet zo graag (voor mensen die het moeilijk hebben om tussen de regels te lezen, dit is humor).

   
 • At 18/10/09 16:52, Anonymous Anoniem said…

  welgesmaakte humor...

  H40

   
 • At 18/10/09 17:01, Blogger JeroenH said…

  > Tellen de wedstrijden van 17 oktober ( Spoorwegkampioenschap) en 1 november (VK midden) wel mee voor het Wintercriterium?

  Nee ze tellen niet mee.
  Vorig jaar was daar ook discussie over. Ik dacht dat ze toen wel meetelden, maar blijbaar was ik mis.

   
 • At 18/10/09 17:06, Blogger dries said…

  mooie training
  heel mooie training

   
 • At 18/10/09 20:53, Anonymous Anoniem said…

  zeer mooie kaart
  nog mooiere training

  pieter

   
 • At 19/10/09 13:17, Blogger An said…

  zalig artikeltje Hoekie! het geeft een heel nieuwe dimensie aan het WC!

   
 • At 19/10/09 13:39, Anonymous BrunoDL said…

  Ik ben ook zeker fan van de alternatieve trainingen (goed idee!),
  maar dat neemt niet weg dat ik de ironie van onze redacteur enorm kan smaken.
  Soms schrijft hij inderdaad 'om mensen uit hun kot te lokken'... maar dit is toch pure ironie!

   
 • At 19/10/09 22:14, Anonymous Anoniem said…

  Jeroen,
  Men schrijven van verslagjes is laatste tijd zeer pover geweest.
  Maar voor WC kan je erop rekenen dat ik mijn deel voor men rekening neem.

  Het lossere sfeertje, stoutere uitspraken die mogen/thuishoren voor de start van een WC etappe...heerlijk toch!
  Winston

   

Een reactie posten

<< Home